Jak asijské země letos oslavily lunární Nový rok?

Lunární Nový rok, čínský Nový rok nebo také Svátky jara, je označení svátku, který je každoročně slaven po celém světě. Lunární Nový rok je hlavní událostí roku zejména v čínské kultuře. Oslavy se konají v mnoha zemích světa, nejvíce tam, kde byly historicky silné čínské vlivy nebo je zde velká čínská diaspora – v Asii se jedná zejména o země Jihovýchodní Asie.

Festival lunárního Nového roku se v asijské kultuře zaměřuje zejména na oslavu času, předků a pospolitost rodiny. Hlavním tématem svátku je „přilákání a přenesení“ štěstí a prosperity do příštího roku a také ochrana před neštěstím. Svátek je pohyblivý v závislosti na prvním novoluní lunárního kalendáře. Lunární Nový rok letos připadl na 12. února. Podle čínského zvěrokruhu je letošní rok rokem kovového buvola. Lunární Nový rok se tentokrát slaví uprostřed pandemie COVID-19 s veškerými preventivními opatřeními.

Ačkoliv se svátku často říká čínský Nový rok, v mnoha dalších zemích slaví jako národní svátek a označení lunární Nový rok se stává čím dál více častější. Specifické oslavy lunárního Nového roku se liší od kultury ke kultuře, ale jedna podobnost je všechny spojuje: rodinná setkání a úcta k předkům. Lunární Nový rok je extrémně důležitý festival pro rodinu a setkání s příbuznými, kteří se delší dobu neviděli. Zde je ukázka toho, jak tento svátek tradičně slaví různé asijské země a jak se svátek slavil letos s ohledem na restrikce kvůli pandemii COVID-19.

Vietnam

Lunární Nový rok se ve Vietnamu nazývá Tết. Dospělí dávají dětem malé červené obálky plné peněz, které se nazývají lì xì. V rámci oslav se podávají tradiční sváteční jídla, jako je banh chung (slané rýžové koláče), a rodiny se scházejí k oslavě. V domě jsou vystaveny tácky s pěti různými druhy ovoce a lidé odpalují ohňostroje, aby rámus zastrašil zlé duchy. Vietnamské rodiny často navštěvují chrámy nebo hroby svých předků, aby přinesly oběti. Letošní oslavy byly ve Vietnamu silně omezeny opatřeními proti šíření COVID-19.

Zdroj: https://e.vnexpress.net/news/life/culture/tet-off-to-sedate-start-in-hanoi-ho-chi-minh-city-4234939.html

Jižní Korea

V Jižní Koreji rodiny oslavují lunární Nový rok společně během velkého svátku, který je v korejštině známý jako Seollal. Během oslav se podává tteokguk (polévka z rýžového dortu), protože rýžové koláče připomínají mince a tudíž hojnost. Jihokorejci zdobí dveře svitky s požehnáními a vzdávají poctu svým předkům. I v Jižní Koreji jsou přísná opatření v rámci celosvětové pandemie COVID-19. V zemi je zakázáno shromažďování skupin o více než pěti lidech, takže spoustu jihokorejců hledalo alternativy jak předat blízkým tradiční finanční dary. Nakonec se velmi populárními staly přímé převody peněz, se kterými přišla korejská Kakao Bank.

Zdroj: https://focusasiatravel.com/how-to-celebrate-seollal-korean-new-years-day/

Čína

Lunární Nový rok je v Číně také známý jako Svátky Jara, a je to jeden z nejdůležitějších festivalů v zemi. Podobně jako ve Vietnamu si dávají příbuzní mezi sebou a dospělí dětem hóng bāo (červené obálky) s penězi uvnitř. Červená je považována za šťastnou barvu a je na všech dekoracích, od červených luceren po červené papírové ornamenty. Velmi populární jsou během svátku představení lvích a dračích tanců, kde tančí tanečníci převlečení za zvířata. Oslavy lunárního Nového roku obvykle začínají prvním novem a trvají až do prvního úplňku lunárního kalendáře. Svátek je také všeobecně známý jako největší přesun obyvatelstva v Číně – jedná se o největší každoroční lidskou migraci v rámci jedné země a omezeného časového období na světě. Letos ovšem čínská vláda udělala maximum pro to, aby zabránila nebo minimálně omezila každoroční migraci stovek milionu lidí zpřísněním cestovních omezení a nároků na karanténu jednotlivců.

Singapur

I Singapurci slaví lunární Nový rok jako jeden z největších svátků roku. Protože v Singapuru je velká čínská komunita, koná se zde mnoho souběžných kulturních oslav. Jsou dodržovány také četné tradice včetně předávání hóng bāo (obálek s penězi), velkých rodinných večeří, ohňostrojů a červených ornamentů, které zdobí domácnosti a celé město. Letos se oslavy lunárního Nového roku v Singapuru koncentrovaly do oblasti kolem singapurské zátoky Marina Bay, kde se nachází venkovní přehlídka obřích luceren “Řeka Hongbao”.

Malajsie

Státní svátek, který se v Malajsii obvykle nazývá čínský Nový rok, je podobný svátku v Singapuru, protože ho do země přinesla velká čínská diaspora. Během nepandemických let lze v ulicích v rámci oslav Nového roku vidět představení draků a lvů. Je také zvykem pořádat velké rodinné oslavy a hostiny s tradičními čínskými pokrmy. Letos Malajsie oslavila svátek v menším měřítku, ale na rozdíl od ostatních zemí se pandemické restrikce mírně rozvolnily, aby lidé mohli svátek oslavit.

Zdroj: https://www.nbcnews.com/news/asian-america/how-people-are-celebrating-year-ox-despite-covid-n1257590

Indonésie

Lunární Nový rok, nazývaný v zemi také Imlek, byl ve skutečnosti v Indonésii po mnoho let zakázán. Teprve v roce 2002 bylo umožněno Indonésanům a čínským přistěhovalcům oslavit Imlek jako národní svátek. Mnoho obchodů je během svátku zavřeno a červené ozdoby jsou vyvěšeny po všech domech a podnicích. Lidé také kupují květiny a citrusovníky jako dárky pro přátele a příbuzné.

Brunej

Brunej oslavuje lunární Nový rok opět hlavně kvůli čínským přistěhovalcům, kteří si s sebou přinesli své novoroční tradice. Asi 10% populace jsou Číňané, kteří oslavují svátek mimo jiné lvími tanci, ohňostroji a večerními oslavami. V letošním roce vydala brunejská vláda omezení, jak mohou lidé slavit – v rámci svátku byl omezen počet lidí přítomných na oslavách a hromadných akcích na 350 lidí.

Photo credit: Macau Photo Agency