Indie a Bangladéš se po pandemii COVID-19 potýkají s extrémními výkyvy počasí

Východní pobřeží Indie a jihozápadní Bangladéš nejprve v polovině května ochromil tropický cyklón Amphan, který si vyžádal nejméně 88 mrtvých a více než 3 miliony evakuovaných. Následně na jižní a jihovýchodní pobřeží Indie udeřil cyklón Nisarga, který vážně ohrozil bezpečnost města Mumbai, které čítá více než 20 milionů obyvatel.

Ačkoliv je Indický subkontinent sužován obdobím dešťů pravidelně, letos je situace komplikovanější díky opatřením proti šíření pandemie nového koronaviru COVID-19. Extrémně silný tropický cyklón Amphan zdevastoval velkou část jižního Bengálska a pobřeží východní Indie.

Tropický cyklón Amphan ve východní Indii a jižní Bangladéši

Bengálský záliv často trpí výskytem cyklónů, které se obvykle objevují během období dešťů (každý rok od června do září), a ačkoli nové technologie prevence pomohly Indii a Bangladéši alespoň částečně snížit počet obětí těchto katastrof, situace byla komplikována evakuací pacientů nakažených COVID-19.

Bangladéšská premiérka Mamata Banerjee pro server Hindustan Times uvedla, že “Téměř 99% z 24 Parganas, jednoho z okresů, kde cyklón zasáhl, bylo zničeno. Poškození státu je horší než to, které utrpěla populace díky koronaviru”.

Tropický cyklón Nisarga v jižní Indii

Začátkem června, pouze dva týdny po cyklńu Amfan, bylo výrazně zasaženo dalším cyklónem tentokrát jižní a jihozápadní pobřeží Indie. Cyklón Nisarga byl nejsilnější tropickou bouří, která zasáhla indický stát Maharáštra od roku 1891. Indický zpravodajský server NDTV uvedl, že Mumbai je s více než 41 000 registrovanými případy nákazy koronavirem COVID-19, jedno z nejzaraženějších ohnisek koronaviru v Indii a případná přírodní katastrofa způsobená cyklónem Nisarga by pro město mohla mít dalekosáhlé důsledky. Město se na příchod cyklóu připravovalo několik dnů a část pacientů s COVID-19 byla společně s dalšími 100 000 dalších obyvatel evakuována do bezpečí. Dle Hindustan Times si cyklón Nisarga vyžádal pouze 6 obětí na životech, nicméně škody napáchané bouří pouze v Mumbaji byly zatím vyčísleny na více než 664 milionů amerických dolarů.

Nárůst tropických cyklónů jako výsledek globálního oteplování

Indický hydrometeorologický ústav, vydal zprávu, která dokládá, že výskyt tropických cyklónů v Indickém oceánu během posledních 100 let vzrostl o 26 procent. Výška vln na volném moři se od roku 1982 zdvojnásobila vlnobití se obecně zintenzivnilo a je rozsáhlejší, což pravděpodobně také přispělo k vysoké míře ničivosti cyklónu Amphan. Ačkoliv na globální oteplování a jeho příčiny existuje i ve vědeckých kruzích mnoho protichůdných názorů, reálný dopad oteplování moří a oceánů a zvyšování mořské hladiny je na Indickém subkontinentu jasně viditelný již dnes.

Photo credit: Jeremy Bishop