Indonéská armáda doplácí na nemodernost vybavení: Další havárie vojenského letadla

Během několika dní dva indonéské vojenské letouny havarovaly. Experti se shodují, že indonéská armáda musí nutně zmodernizovat svůj obranný systém a to co nejdříve.

Indonéský vojenský stíhací letoun se v pondělí 15. června svrhl do obytné oblasti na Sumatře. Pilot se zachránil na vyhazovacím sedadle a bezpečně přistál na padáku.

Jednomístné britské letadlo Hawk 209 se vracelo z výcvikových manévrů z letecké základny Roesmin Nurjadin v Pekanbaru, když pilot oznámil problémy s motorem a vystřelil sám sebe z britského letadla, které podle úředníků narazilo do skupiny prázdných domů.

Dle šéfa štábu indonéského letectva Fadjara Prasetya nikdo nebyl zraněn. Dále dodal, že vyšetřování příčiny nehody bylo neprodleně ihned zahájeno.

K incidentu došlo ve stejném měsíci, kdy během výcvikového cvičení na ostrově Java ve městě Kendal havaroval vojenský vrtulník, který zabil čtyři vojáky a pět dalších zranil.

,,Tyto nehody by měly nabídnout momentum [letectvu Indonésie], které by donutilo nahradit stárnoucí letadla. Vláda musí urychlit úsilí o získání nebo výrobu nových a konkurenceschopnějších letadel,“ uvedl pro zpravodajský web Jakarta Globe Muradi, předseda bezpečnostních a politických studií na Padjadjaranské univerzitě.

Na podzim 2019 tehdejší šéf vzdušných sil, maršál Yuyu Sutisna, oznámil plán na získání dvou letek nejnovějších amerických stíhačů F-16 vyrobený ve Spojených státech. První dodávka amerických trysek se očekává koncem tohoto roku. Letectvo také vedlo rozhovory s Ruskem o získání letadel Su-35.

Jeho nástupce Fadjar Prasetyo se k této záležitosti nevyjádřil od doby, kdy nahradil Yuyuho 20. května.

Muradi uvedl, že stárnoucí zbrojní a bezpečnostní systém nejen brzdí Indonésii při včasném reagování na globální hrozby, ale ohrožuje také civilní obyvatelstvo. “Nešťastný Hawk je v provozu od roku 1995 a ani si nejsem jistý, jestli jsme ho koupili úplně z Velké Británie,” řekl Muradi.

Letectvo má celkem 24 stíhaček vyrobený společností British Aerospace, které zahrnují osm letounů Hawk 109s a šestnáct letounů Hawk 209s. Jsou umístěny v západním Kalimantanu v hlavním městě Pontianak a v Pekanbaru.

Mezitím, co se země bude snažit obstarat nové a moderní letadla, může během této doby započít důkladný audit zbrojního systému, který by zabránil budoucím nehodám.

Dle Willy Aditya, zákonodárce obranné komise indonéské Sněmovny reprezentantů, je audit indonéského obranného systému naléhavou záležitostí.

 

Foto: Twitter