Kdo bude stát v čele WTO? Poslední kolo kandidatury mezi Jižní Korejí a Nigérií

Poprvé v historii Světové obchodní organizace (WTO) se do čela vedení dostane žena. Volba nového generálního ředitele Světové obchodní organizace vstupuje do závěrečné fáze. Poslední dvě kandidátky na post ředitelky jsou bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová  a jihokorejská ministryně obchodu Ju Mjong-hi.

Je to historicky poprvé, co se generální ředitelkou Světové obchodní organizace (WTO) stane žena. Výběr kandidátů na pozici ředitele se v posledním kole zúžil na kandidátky z Nigérie a Jižní Koreje, poté, co byli vyřazeni kandidáti z Keni, Saúdské Arábie a Velké Británie.

Ngozi Okonjová-Iwealová (Nigérie) a Ju Mjong-hi (Jižní Korea) budou proti sobě stát v posledním kole výběrového řízení a vítězka bude vyhlášena počátkem listopadu.

Okonjová-Iwealová by byla první šéfkou WTO z Afriky. Jedná se o známou političku, která vyjednala velký odpis státního dluhu a bojovala s korupcí jako ministryně financí v Nigérii a působila jako generální ředitelka ve Světové bance. Zdůrazňuje své zkušenosti ve Světové bance a svou roli předsedkyně představenstva Gavi, veřejno-soukromé aliance pro vývoj vakcín pro země s nízkými příjmy. Snaha o vytvoření vakcíny vyvolala debatu o patentech, které jsou chráněny dohodami WTO.

Ju Mjong-hi je mnohem více zaměřená na obchod a získala si pověst tvrdé vyjednavačky. Podílela se na některých klíčových obchodních jednáních Jižní Koreje, mimo jiné s Čínou a Spojenými státy. Poukazuje na své hluboké znalosti a vhled do detailů různých oblastí obchodních dohod. V loňském roce byla jmenována ministryní obchodu prezidentem Mun Če-inem.

Její kandidatura však přichází uprostřed rostoucího obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou. S hrozbou protekcionismu a obchodního napětí WTO čelila deficitu důvěry, která zadala příčinu o zpochybňování relevantnosti obchodního systému, kterou tato organizace představuje.

Ve svém červnovém prohlášení o nominaci uvedla, že spolu s Jižní Koreou je WTO vděčná za „pozoruhodný vývoj, od relativně zbídačené země, která se vzpamatovává z válečných krachů, do jedné z největších obchodních zemí na světě“.

Kdo bude volit koho?

Představitelé WTO uvedli, že ačkoliv Japonsko trvalo na tom, že podpoří kandidáty podle zásluh, Japonsko a Čína pravděpodobně uplatní faktické veto proti Ju Mjong-hi kvůli politickému napětí s Koreou. Minulý týden v pondělí japonské zprávy uvedly, že japonská vláda plánuje podpořit nigerijského kandidáta, nikoli jihokorejského, na místo generálního ředitele WTO.

Tento krok se odehrává na pozadí obchodního sporu o polovodiče v rámci kontroly vývozu mezi Japonskem a Jižní Koreou, v němž opakovaně ministryně Japonsko kritizovala.

Dle Japan Times, na pondělní tiskové konferenci hlavní tajemník kabinetu Katsunobu Kato uvedl, že vláda nezveřejní své rozhodnutí týkající se procesu výběru vedení WTO s odvoláním na diplomatické důvody. Kato však poznamenal, že žádoucí kandidát by měl mít schopnost vyvážit zájmy hlavních členských zemí WTO a proaktivně přispívat k udržování a posilování mnohostranných obchodních dohod.

Jelikož Nigérie dostává od Číny významnou ekonomickou pomoc, někteří jsou znepokojeni možným vlivem Číny. Spojené státy minulou středu vyjádřily nesouhlas s Okonjovou-Iwealovou a oficiálně podpořily Ju Mjong-hi. Ve svém prohlášení ji označily za úspěšnou obchodní vyjednavačku se schopnostmi potřebnými k vedení obchodního orgánu ve velmi těžké době.

Odborníci připomínají skepticismus administrativy prezidenta Donalda Trumpa vůči Světové zdravotnické organizaci (WHO), která je pod vedením generálního ředitele Tedrose Adhanom Ghebreyesuse, bývalého etiopského ministra zahraničí. Bílý dům opakovaně kritizoval Tedrose jako pročínského a nakonec oznámil odstoupení Spojených států od WHO kvůli alarmujícímu nedostatku nezávislosti vůči Číně. Stejně jako Etiopie je Nigérie velkým příjemcem čínské ekonomické pomoci. Avšak Okonjová-Iwealová  žila mnoho let ve Washingtonu kvůli své kariéře ve Světové bance, takže se vůči těmto tvrzením ohrazuje.

Jihokorejský prezident je velmi aktivní ve vyjednávání a snaží se dostat Ju Mjong-hi do vedoucí pozice WTO. Objevilo se několik zpráv od jihokorejských zpravodajských agentur, že prezident Mun obvolával mnoho zemí, aby podpořily korejskou kandidátku. Agentura Yonhap informovala o tom, že minulý týden ve čtvrtek prezident Mun uskutečnil telefonické rozhovory s vůdci Kazachstánu a Chile, aby zajistil podporu ministryně. Mun dosud telefonicky hovořil s vůdci 13 zemí, aby požádal o jejich podporu.

Dle serveru Politico představitelé Evropské unie (EU) minulý týden v pondělí dosáhli shody ohledně podpory Okonjové-Iwealové . Evropa měla potíže s dosažením společného postoje. Většina chtěla její pozici podpořit, ale protože skupina východoevropských a pobaltských zemí měla o této volbě pochybnosti, diplomatické vyjednávání trvalo déle, než se očekávalo.

EU jednalo o jmenování v pondělí ráno poté, co obchodní diplomaté EU nedosáhli na svém jednání předminulý pátek konsensu. Na schůzce v pondělí ráno Maďarsko a Lotyšsko nesouhlasily s finálním rozhodnutím, večer však všechny země EU nakonec odsouhlasily kandidátku Okonjovou-Iwealovou .

Generální ředitel WTO je volen do funkce na období čtyř let. Hlasování o novém nástupci přišlo poté, co v září tohoto roku neočekávaně rezignoval Brazilec Roberto Azeveda, který tuto funkci zastával od roku 2013. Výběrové řízení na pozici ředitele WTO probíhá v době, kdy je organizace pod silným tlakem na reformu ze strany Spojených států, které tvrdí, že organizace nedokázala omezit čínský státní kapitalismus a nespravedlivě deklarovaly části amerického obchodního práva proti pravidlům WTO.

Photo Credit: Twitter The Guardian Nigeria