Vývoj strategické spolupráce mezi Austrálií a Brunejem

Ministryně obrany Linda Reynoldsová oznámila, že Brunej bude trvale hostit australského obranného poradce v rámci širšího závazku prohloubit regionální spolupráci mezi oběma zeměmi.

V době, kdy se Brunej připravuje na předsednictví v ASEAN, které má nastat v lednu 2021, Austrálie uvedla, že vítá další spolupráci mezi oběma zeměmi, která se bude týkat především bezpečnostní charakteru.

Australská ministryně obrany Linda Reynoldsová ve středu poprvé navštívila brunejský sultanát, kde se setkala s hlavou státu, se sultánem Hassanalem Bolkiahou a dalšími klíčovými bezpečnostními reprezentanty. Reynoldsová zde diskutovala především o bilaterálních a regionálních otázkách.

V rámci širšího závazku k posílení bezpečnostních vazeb oznámila australská ministryně, že Austrálie s účinností do konce roku 2020, vytvoří rezidentní pozici poradce pro obranu v Bruneji. Do nově vytvořené role byl jmenován podplukovník Daniel Hauser, který v současné době působí v Bruneji jako asistent obranného poradce.

“Brunej a Austrálie mají silný a dlouhodobý vztah a sdílejí společné zájmy v bezpečném, stabilním a otevřeném indicko-pacifickém regionu,” uvedla ve svém oficiálním prohlášení Reynoldsová. “Austrálie vítá další spolupráci s Brunejem na podporu těchto společných zájmů během roku, kdy Brunej předsedá ASEAN v roce 2021.”

Ministryně se poté zúčastnila slavnostního udílení cen Oboe Endeavor Academic Excellence Awards 2020 a předala ocenění šesti vysoce úspěšným absolventům 10. velitelského a štábního kurzu ozbrojených sil Royal Brunei. Reynoldsová poznamenala, že australské obranné síly a ozbrojené síly Bruneje v roce 2020 „významně zvýšily“ bilaterální spolupráci navzdory narušení, které způsobila letošní koronavirová pandemie.

Královské australské námořnictvo uskutečnilo v březnu první oficiální přístavní návštěvu ponorky do Bruneje, po níž následovalo oboustranné bezpečnostní cvičení pod názvem Penguin. V srpnu uskutečnily obě námořnictva kombinované průjezdní cvičení k cvičnému okraji Pacifiku (k Havaji).

Austrálie bude v roce 2021 spolupředsedat Regionálnímu fóru pro obranu ASEAN a v letech 2021-23 pracovní skupině expertů ASEAN na setkání odborníků pro vojenské lékařství pro Brunej.

Australská návštěva Bruneje je součástí širšího turné po indo-pacifickém regionu a navazuje na návštěvu Singapuru a Japonska. Ministryně Reynoldsová uzavře svou oficiální cestu návštěvou na Filipínách.

Jak moc je toto setkání strategické pro Austrálii?

Jak uvádí ve své analýze Euan Graham pro Australian Strategic Policy Institute, skutečnost, že k návštěvě došlo během koronavirové pandemie, kdy má docházet pouze k základním a nevyhnutelným zahraničním cestám, je evidentním důkazem, že Austrálie považuje bezpečnostní spolupráci s Brunejem za dlouhodobou investici.

Brunej a Austrálie mají od roku 1999 memorandum o obranné spolupráci, které poskytuje základ pro bilaterální dohody. Brunejským tradičním a primárním obranným partnerem je Velká Británie. Australské oznámení o návštěvě Bruneje nabídlo jen málo informací o věcné agendě, krom toho, že Brunej v příštím roce převezme předsednictví ASEAN po Vietnamu.

Přesto se letos nenápadně zvyšovala dynamika bezpečnostních vztahů, včetně již zmíněné první březnové návštěvy australské ponorky, kterou doprovázel šéf námořnictva Mike Noonan. V červenci přiletělo Královské australské letectvo P-8A Poseidon na oboustranný výcvik s brunejskými ozbrojenými silami (cvičení Penguin), kterým chybí významná letecká obrana. V srpnu uspořádalo Královské australské námořnictvo a Royal Brunei námořnictvo pasážní cvičení na cestě k cvičení RIMPAC u Havaje.

Jak je uvedeno výše, dle Reynoldsové obě země sdílejí společné zájmy v oblasti bezpečnosti. V poslední době přesto také můžeme sledovat v Austrálii oživený zájem o Brunej jako součást širšího úsilí k námořnímu přístupu Austrálie k jihovýchodní Asii a Jihočínskému moři. To je posíleno zahrnutím Filipín do zahraniční cesty australské ministryně obrany.

Australské vojenské a obranné vztahy s Filipínami nejsou moc vyvinuté ve srovnání se zeměmi jako Malajsie a Singapur (Five Power Defense Arrangements, FPDA). Přesto od prosince 2019 existuje program pro posílení obranné spolupráce. Australské bezpečnostní síly nasadily námořní a letecké jednotky pro různé výcviky na Filipínách. Protiterorismus byl počátečním podnětem, ale Austrálie se také zajímá o Subický záliv, místo strategické pro Austrálii, které může pomoci udržet námořní přítomnost v Jihočínském moři.

Nejdůležitějším partnerem pro přístup k jihovýchodní části Asie pro Austrálii je tradičně Malajsie. Austrálie nadále provádí pravidelné námořní dozorovací lety nad Jihočínským mořem z letecké základny Butterworth poblíž malajsijského ostrova Penang. Singapur, který patří pod FPDA a sám o sobě je komplexním strategickým partnerem, je dalším důležitým partnerem pro Austrálii.

Můžeme pozorovat, že Austrálie hodlá udržovat námořní a vzdušnou přítomnost v Jihočínském moři a v jeho okolí. Proto se Austrálie snaží o aktivní prohlubování vztahů se zeměmi, které mohou přinést strategická a výhodná partnerství. Návštěva Bruneje naznačuje, že Austrálie dělá co může, aby získala co nejlepší námořní přístupy do oblasti jihovýchodní Asie.

Photo Credit: Infofoto