Tisíce Mongolů zadrženy během protestů v Číně

Čínské úřady v Autonomní oblasti Vnitřního Mongolska, ležící na severu země, zadržely nejméně 8 000 etnických Mongolů kvůli celoplošnému odporu vůči plánům na postupné ukončení používání mongolského jazyka ve školách.

„Odhadem 8 000–10 000 (etnických) Mongolů bylo od konce srpna umístěno do nějaké formy policejní vazby,“ uvedlo newyorské Informační středisko pro lidská práva v jižním Mongolsku (SMHRIC) ve svém prohlášení na svých oficiálních webových stránkách.

Vládnoucí čínská komunistická strana provedla hromadné zatýkání, svévolné zadržování, nucené zmizení, domácí vězení a „intenzivní výcvik“ v celém regionu hraničícím s nezávislou zemí Mongolskem poté, co rodiče a studenti zorganizovali bojkot ve školách v celém regionu a vyšli do ulic na protest proti změnám ve vzdělávacím programu, uvedly zdroje v regionu a aktivisté ze zámoří.

Čínské úřady rovněž propustily zaměstnance mongolského původu, zapsaly je na černé listiny a vykázaly jejich děti ze škol, zabavily majetek a odmítly bankovní půjčky rodičům, kteří se účastní jazykových protestů, uvedl SMHRIC. Místní samosprávy, výbory stran, komunistické ligy mládeže, státní zástupci a soudy vydaly po celém regionu zatykače na kohokoli, kdo se účastní protestní činnosti. „Čínský režim před touto masivní vlnou nenásilné občanské neposlušnosti skutečně ukázal svou slabost, neúčinnost a svévoli,“ uvedl ředitel skupiny Enghebatu Togochog.

Zadržení prominentních disidentů

Zpravodajský server South China Morning Post uvedl, že mezi tisíci zadrženými jsou prominentní etničtí mongolští disidenti a jejich rodiny, aktivisté za lidská práva, spisovatelé, umělci, právníci a vůdci tradičních pasteveckých komunit.

Podle SMHRIC jsou momentálně mongolští disidenti, spisovatelé a umělci v domácím vězení a izolaci, nebo jsou oni a jejich rodiny nezvěstné. Skupina také uvedla, že je znepokojena rostoucím počtem odkazů na „intenzivní školení“ v oficiálních dokumentech během zásahu, což naznačuje, že v celém regionu již probíhá program „převýchovy“.

V citovaném oficiálním dokumentu ze 14. září  letošního roku se uvádí, že „rodičům a opatrovníkům, kteří včas nedovolí poslat své děti zpět do školy, bude poskytnuto právní vzdělání.“

Jedna ze škol vydala oznámení rodičům, ve kterých vyhlásila „válku“ proti organizovanému odporu vůči státní jazykové politice. „V naší škole jsou již umístěny speciální pracovní skupiny z vládních, stranických, donucovacích a soudních poboček,“ uvádí prohlášení ze střední školy Chavag č. 2., která se nachází na jihu autonomního regionu, „Tohle je válka.“

Podle SMHRIC se nyní požaduje, aby žáci prvních tříd základních škol podstoupili vojenský výcvik podobný tomu, který absolvovali studenti prvního a druhého ročníku univerzit v Číně.

Odpor proti ztrátě výuky mateřského jazyka ve školách pokračuje, a to i přes oslavu čínského národního dne 1. října, a to navzdory tvrdému zákroku, uvedl SMHRIC.

Studenti středních škol v Bayanhushuu (západní Mongolsko)  vyrazili na protest s velkým plakátem s portrétem Čingischána s nápisem podporujícím mongolštinu jako jazyk jejich předků, zatímco stovky etnických mongolských sportovních závodníků poblíž městské prefektury Ordos zpívalo novou hymnu odbojového hnutí s názvem „Moje Mongolsko, věčný plamen, který by nikdy neměl uhasnout. “

Etničtí Mongolové v Číně byli také nuceni se přesunout na jiné dostupné platformy sociálních sítí poté, co aplikace WeChat ukončila jejich skupinové chaty, na kterých podle čínských autorit svolávali demonstrace.

Protesty v USA a Francii

V Kalifornii uspořádali etničtí Mongolové jen za poslední měsíc po sobě šest jdoucích protestních shromáždění. Organizátor protestů Tuyaa Bliss, který nyní pracuje jako učitel, uvedl, že protesty se odehrály před čínským konzulátem v San Francisku, na radnici v San Francisku a v Oaklandu, kde se během září a října účastnily protestů desítky lidí.

„Mongolština je nyní  v Autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko vážně ohrožena,“ řekl Tuyaa během jednoho z protestů. „Tato nová politika čínských úřadů dovede mongolský jazyk a kulturu k zániku.“

„Zaznamenali jsme významné porušování lidských práv vůči Ujgurům a Tibeťanům, takže víme, že Mongolové se stali dalším cílem, nejsme moc překvapeni,“ sdělila RFA na nedávném protestu jedna z demonstrujících. „Američané a celý svět, se musí dozvědět, co se v Číně děje.“

Minulý týden francouzské muzeum historie Château des ducs de Bretagne v Nantes oznámilo, že odkládá výstavu o mongolském císaři Čingischánovi s odvoláním na zásah čínské vlády, kterou muzeum obvinilo ze snahy přepsat historii.

Vedení muzea Château des ducs de Bretagne uvedlo, že se rozhodlo výstavu pozastavit poté, co čínské úřady požadovaly, aby byla z expozice odstraněna některá slova, včetně „Čingischán“, „Impérium“ a „Mongolové“. Následně muzeum uvedlo, že čínské autority požádaly o možnost editace výstavních brožur, popisek exponátů a map.

Photo credit: Intelli Press