Parlamentní volby v Gruzii: Gruzínský sen pokračuje

V Gruzii v sobotu proběhly parlamentní volby, ve kterých zvítězila s 48,15% hlasů vládnoucí politická strana Gruzínský sen (Georgian Dream), na druhém místě se umístila opoziční strana Sjednocené národního hnutí (United National Movement) s 27,14%.

Dlouho očekávané parlamentní volby v Gruzii přinesly vítězství vládnoucí straně Gruzínský sen (GD), kterou v roce 2012 založil gruzínský miliardář Bidzina Ivanišvili. Poražená opozice v čele s politickou stranou Sjednocené národní hnutí (UNM), jejíž politickým favoritem je bývalý gruzínský kontroverzní prezident Michail Saakašvili, odmítla výsledek voleb uznat a zahájila sérií demonstrací v Tbilisi, hlavním městě země.

Strana Gruzínský sen si před volbami držela ve 150členném parlamentu silnou většinu 80 poslanců, ale popularita strany, během ekonomických problémů země a také probíhající krizi způsobenou nákazou COVID-19, stále upadala.

“Je třeba zdůraznit, že Gruzínský sen vyhrává volby již potřetí,” řekl Ivanišvili, “Naše země chtěla dobrý tým lidí a ten my máme.“

Bývalý prezident Michail Saakašvili odmítl uznat porážku a popsal výsledky voleb jako „triumf“ svého bloku a slíbil sestavení koaliční vlády s dalšími opozičními stranami.

“Je to prakticky velký triumf gruzínské opozice, navzdory obtěžování, zastrašování a tlaku,” uvedl v televizním vysílání z Ukrajiny, kde se momentálně zdržuje. „Za těchto podmínek je naším hlavním úkolem sestavit vládu národní jednoty.“

Gruzínská ekonomika byla těžce zasažena pandemií COVID-19 a očekává se, že se letos sníží o 5% a místní měna (Lari) prudce klesne.

Gruzínský sen tentokrát ve volbách opět čelil výzvě opoziční koalice strany Síla je ve jednotě a Saakašviliho Sjednoceného národního hnutí. Koalice postavila Saakašviliho jako kandidáta na místo předsedy vlády, ale ten po hlasování uvedl, že o tento post neusiluje, ve zjevné snaze usnadnit případné rozhovory s dalšími stranami o uzavření aliance.

Vítězný Gruzínský sen hned po vyhlášení výsledků voleb nominoval na post předsedy vlády současného premiéra Giorgiho Gakhariu, který tak má šanci prodloužit svůj mandát.

Ivanišvili ve svém projevu dříve ve volební místnosti po odevzdání svého hlasu vyjádřil přesvědčení, že jeho strana si udrží silnou většinu a nebude muset vytvářet koalici.

“K moci se dostaneme absolutní většinou, možná ne absolutní, ale pevnou většinou,” řekl Ivanišvili a dodal, že očekává, že Gruzínský sen získá asi 100 křesel. „Vylučujeme (možnost) koalice.“

Předseda Sjednoceného národního hnutí Grigol Vašadze uvedl, že je „absolutně odhodlaný změnit vládu a vrátit Gruzii normální způsob demokratického vývoje“.

Saakašvili, který byl na postu gruzínského prezidenta v letech 2004–2013 a po skončení funkčního období utekl do zahraničí, dlouho sliboval, že odstraní Gruzínský sen od moci. V současné době Saakašvili nemá gruzínské občanství a zastává oficiální funkci ve vedení Národní reformní rady na Ukrajině.

Obě politické strany, Gruzínský sen i Sjednocené národní hnutí, mají prozápadní orientaci s cíli navázat lepší vztahy a možné případné členství v NATO a Evropské unii.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která pro dohled nad průběhem volebního hlasování vyslala do země mezinárodní pozorovatele, v neděli vydala prohlášení, že volby proběhly v duchu svobodné demokratické společnosti a v zásadě v souladu se základními svobodami. Výsledky voleb uznaly za platné také Spojené státy a Rusko.