Po několikaměsíční ústavní krizi má Samoa svou první premiérku

Ostrovní stát Samoa letos pronásledoval několik měsíců politická krize, která přinesla obavy z ústupu demokracie. První ženská předsedkyně vlády Samoa vyhlásila v sobotu 24. července Nový den poté, co její vláda začala oficiálně fungovat po rozhodnutí nejvyššího soudu, které ukončilo 15týdenní ústavní krizi země.

V předešlém článku jsme informovali o tom, jak ostrovní stát Samoa od letošních dubových voleb provází dlouhá ústavní krize. Politické problémy Samoy začaly, když již dnes bývalý premiér Tuilaepa Sa’ilele Malielegaoi za stranu HRPP (Human Rights Protection Party) v dubnu prohrál volby a po 22 letech ve funkci měl rezignovat.

Dle mnohých letošní volby byly nevyhrocenějšími v historii země, kdy od existence strany HRPP došlo ke zpochybnění vedoucí pozice. To vše díky nově založené opoziční straně z června 2020 Faatuatua i le Atua Samoa ua Tasi – Faith in the One God of Samoa (FAST). 

Letošní volby přinesly agresivní kampaň, která vyústila boj o moc

Letošní volební období v Samoa bylo dle zúčastněných velice vyhrocené a plné emocí. Blížící volby se vyústily v agresivní kampaň obou stran a přinesly silnou odezvu ze strany veřejnosti a v on-line světě. 

Strana HRPP ztratila téměř polovinu křesel a stejný počet křesel získala strana FAST, vedená Fiame Naomi Mata’afa. Samotné politické zemětřesení, nemluvě o volbě ženské předsedkyně vlády v zemi, kde funguje ve státní sféře jen 10 procent žen, zapříčinil fakt, že jeden zbývající nezávislý poslanec v parlamentu se postavil na stranu FAST. Tím došlo na Samoa k politickému a právnímu boji o moc, přičemž předchozí vláda se snažila zabránit nové vládě v převzetí úřadu.

Spory mezi soudy a představiteli země

Mata’afa měla být složena přísaha do parlamentu 24. května. Va’aletoa Sualauvi II, hlava státu, však na poslední chvíli vyhlásil parlamentní zmrazení a strana FAST byla nucena se odvolat k Nejvyššímu soudu. Poté bylo Fiame navzdory rozhodnutí soudu v její prospěch odepřen přístup do budovy parlamentu. Její strana uspořádala na venkovním trávníku slavnostní přísahu, kterou Malielegaoi nazval „zradou“ a „nezákonným chováním“.

Díky volbám tak došlo ke sporům mezi soudy a představiteli země. V pondělí 5. července se Va’aletoa Sualauvi II. vzepřel soudnímu příkazu ke svolání parlamentu a obvinil soudnictví z pokusu o uzurpování jeho pravomocí. Dle něho soudy nemají právo požadovat, aby se parlament sešel. Pouze on má pravomoc rozhodovat, kdy bude parlament zasedat po sporných všeobecných volbách z 9. dubna, v nichž zmíněný úřadující předseda vlády i vůdce opozice tvrdí vítězství.

„[Soudy] prokázaly zjevné ignorování a nerespektování pravomocí v postavení hlavy státu,“ uvedl v pondělí vydaném prohlášení. „Četl jsem to jako přímou hrozbu pro zákonnou autoritu, pravomoci a integritu jak úřadu hlavy státu, tak úřadu parlamentu nezávislého státu Samoa.”

Soud rozhodl: Mata’afa je novou premiérkou země

Zpravodajské agentury přišly v pátek 23. července se zprávou, že samojský Odvolávací soud ukončil oficiálně 15týdenní ústavní krizi a potvrdil Mata’afe jako první předsedkyni tichomořského ostrovního národa. 

Soud rozhodl, že HRPP v čele s Malielegaoi nelegálně obsadili vládní úřad. V návaznosti na to byl údajně v sobotu zahájen proces odstraňování osobních věcí úředníků strany HRPP z areálu. Dále také soud prohlásil, že HRPP nemá oprávnění jednat jako dočasná vláda.

Rovněž se vyvrátilo předchozí rozhodnutí, které označilo Mata’afovu přísahu za protiústavní. „Pro vyloučení pochybností to znamená, že na Samoa existuje zákonná vláda od 24. května 2021 a že zákonná vláda je stranou FAST, která drží většinu křesel v parlamentu,“ uvedl soud.

Při svém prvním veřejném vystoupení od rozsudku Mata’afa řekla, že pro Samoa toto znamená nový začátek. „Dnes jsme se s kabinetem setkali s klíčovými úředníky, abychom zahájili přechod naší nové vlády na úřad,“ uvedla s tím, že její kabinet se formálně ujme úřadu v úterý 27. července.

Photo Credit