Indie daruje Myanmaru první ponorku

Indie usiluje o zajištění bezpečnosti pro všechny své námořní partnery a v rámci mezinárodní spolupráce daruje Myanmaru ponorku INS Sindhuvir.

Dle indického zpravodajského deníku The Hindu oznámilo koncem minulého týdne indické ministerstvo zahraničních věcí (MEA), že Indie předá myanmarskému námořnictvu INS Sindhuvir, ponorku třídy Kilo (třída dieselelektrických ponorek ruské výroby). V reakci na týdenní tiskovou interakci oficiální mluvčí MEA Anurag Srivastava uvedl, že se bude jednat o první ponorku země jihovýchodní Asie a tento krok je v souladu s celkovou indickou vizí, která usiluje o zajištění bezpečnosti pro všechny námořní partnery.

“V této souvislosti dodá Indie myanmarskému námořnictvu ponorku třídy INS Sindhuvir třídy Kilo. Jedná se o první ponorku myanmarského námořnictva. To je v souladu s naší vizí SAGAR – Bezpečnost a růst pro všechny v regionu a také v souladu s naším závazkem budovat obranné kapacity a soběstačnost ve všech našich sousedních zemích, “ řekl mluvní Srivastava na tiskové konferenci.

Toto oznámení přišlo několik dní poté, co ministr zahraničí Harsh Vardhan Shringla a náčelník generálního štábu armády Manoj Mukund Naravane navštívili Myanmar a jednali s generální tajemnicí Aun Schan Su Ťij a vrchní velitelkou vojenských služeb Min Aung Hlaing. Ponorka INS Sindhuvir, zakoupená od Sovětského svazu v 80. letech, prošla modernizací v loděnici Hindustan Shipyard Limited (HSL) v indickém Vizagu.

Darovaná ponorka patří do třídy dieselelektrických útočných ponorek postavených Sovětským svazem během let studené války. Ponorka bude první ve flotile, kterou si Myanmar přeje vybudovat, a pravděpodobně bude určena pro výcvik a orientaci členů myanmarského námořnictva.

V loňském roce dodala Indie v rámci obranné dohody Myanmaru pokročilá lehká torpéda Shyena. Pozoruhodná byla také návštěva ministra zahraničí Shringly a generála Naravana, která se konala ve dnech 4. – 5. října letošního roku, protože Myanmar a Bangladéš se nedávno zapojily do slovní války o zvýšené vojenského napětí poblíž hranic v Chittagongu v otázce Rohingů.

Indický krok k vyzbrojení myanmarského námořnictva je zásadní, protože přichází v okamžiku pokračujícího vojenského napětí podél hraniční linie ve východním Ladakhu mezi Indií a Čínou, která je předním průmyslovým a obchodním partnerem nejen Myanmaru, ale také ostatních států jihovýchodní Asie.

Photo credit: Thomas Haas