První zahraniční cesta japonského premiéra bude řešit bezpečnostní otázky

Nový premiér Japonska Jošihida Suga od neděle 18.10. je na své první oficiální zahraniční cestě – Vietnam a Indonésie se tak stávají prvními státy, které premiér navštíví.

Premiér Suga odletěl v neděli odpoledne na čtyřdenní návštěvu Vietnamu a Indonésie. Jedná se o první zámořskou cestu od svého nástupu do úřadu. Cesta má především za cíl posílit bezpečnostní vztahy se zeměmi jihovýchodní Asie.

Jak jsem již informovali v předešlém článku, na samostatných setkáních s vietnamským premiérem Nguyễn Xuân Phúcem a indonéským prezidentem Joko Widodem se očekává, že Suga podpoří úsilí o dosažení „svobodného a otevřeného indicko-tichomořského regionu“ a bude rovněž diskutovat o ekonomické spolupráci během stále neustupující koronavirové krize.

Tato návštěva přichází v době, kdy rostoucí čínská námořní asertivita vede Japonsko k tomu, aby hledalo podporu u dalších zemí v regionu. Vietnam (současný předseda ASEAN) a Indonésie (největší ekonomika v jihovýchodním regionu Asie) patří mezi země, které s Čínou řeší celou řadu problémů týkajících se pohraničních sporů – především v otázce Jihočínského moře. Japonsko musí vyvážit své hluboké ekonomické vazby s Čínou s obavami o bezpečnost, včetně tlaku Číny prosazovat nároky na sporné ostrovy ve Východočínském moři.

Dle Al Jazeery pak bývalý diplomat Kunihiko Mijake, poradce japonského premiéra, uvedl: ,,Myslím, že je důležité ukázat … klademe na tento region větší důraz a důležitost a zajímá nás bezpečnostní situace, zejména v Jihočínském moři.”

Dle Japanese Times Suga sdělil novinářům před odletem, že: ,,Chtěl bych ukázat odhodlání při snaze nastolit mír a prosperitu v regionu směrem k realizaci svobodného a otevřeného indicko-pacifického regionu.”

Očekává se, že se Suga a s vietnamským premiérem Phúcem má setkat v pondělí v Hanoji. Zde by se měli dohodnout na usnadnění přeshraničního vývozu a dovozu zdravotnického vybavení a dalšího zboží. Obě země jsou blízko k dosažení vojenské dohody umožňující Japonsku vyvážet obranné vybavení a technologie do Vietnamu, včetně hlídkových letadel a radarů. Smlouva by údajně mohla během této návštěvy být podepsána.

Také se budou řešit obchodní věci, jelikož je Vietnam oblíbenou volbou pro japonské firmy. Patnáct z třiceti japonských firem, které využily vládní finanční balíček v hodnotě 23,5 miliard jenů (223,28 milionů dolarů) k diverzifikaci dodavatelských řetězců v jihovýchodní Asii, se zaměřila právě na Vietnam, což přineslo obrovský nával japonských investic. V rámci Indonésie pouze jedna firma se rozhodla pro Indonésii – japonské firmy se stěžují na někdy svévolné regulační prostředí, které není příznivé pro obchod.

Po úterním letu do Jakarty se Suga setká s indonéským prezidentem, aby prodiskutovali obnovení cestování mezi Japonskem a Indonésií, které se prakticky zastavilo kvůli koronavirové krizi. Také by se měla řešit spolupráce v rámci projektů týkajících se rozvoje infrastruktury, jako je výstavba a modernizace železnic a přístavů. Schůze potvrdí také plány uspořádat v brzké době schůzku mezi svými ministry zahraničních věcí a obrany s cílem posílit bezpečnostní spolupráci.

Photo Credit: Twitter PM’s Office of Japan