Strategická spolupráce Indie a Myanmaru

Indie a Myanmar se minulý týden dohodly na strategické námořní spolupráci v rámci budování a provozu hlubokomořského přístavu Sittwe na západě myanmarského státu Rakhine v Bengálském zálivu.

Projekt hlubokomořského přístavu Sittwe je klíčovou součástí výceúčelového tranzitního dopravního projektu Kaladan, který vzniká v rámci ambiciózní indické politiky East Act, jejímž cílem je posílit ekonomickou integraci s jihovýchodní a východní Asií a zároveň vytvořit protiváhu vlivu Číny v tomto regionu. Očekává se, že dlouho opožděný projekt Kaladan otevře námořní trasy a dálniční dopravní systém, který spojí východoindický námořní přístav Kalkata s Myanmarem a indickým vnitrozemským státem Mizoram.

V neděli a pondělí navštívila Myanmar indická delegace vedená šéfem indické armády generálem Manoi Mukundem Naravanem a ministrem zahraničí Harsh Vardhan Shringlou. Během cesty se indičtí představitelé setkali s generální tajemnicí Myanmaru Aung Schan Su Ťij, vrchní velitelkou obrany Min Aung Hlaingovou a dalšími vysokými představiteli země v Neipyijto, hlavním městě Myanmaru.

Tisková zpráva indického ministerstva zahraničních věcí uvedla, že během setkání s Aung Schan Su Ťij „se obě strany dohodly, že budou v prvním čtvrtletí roku 2021 pracovat na zprovoznění přístavu Sittwe ve státě Rakhine“.

Dle The Wire Myanmar a Indie také jednaly o pokroku v dalších probíhajících infrastrukturních projektech podporovaných Indií, jako je Trilateral Highway.

Podle rámcové dohody podepsané v Myanmaru v roce 2008 spojí projekt Kaladan námořní přístav Sittwe s Paletwa přes řeku Kaladan a Paletwa se silnicí do Aizawlu, hlavního města indického státu Mizoram. Projekt zahrnuje 158 km vodní cesty na řece Kaladan od Sittwe do Paletwa v Myanmaru a 109 km dlouhý silniční úsek z Paletwa do Zorinpui podél indicko-myanmarské hranice v Mizoramu. Celkové odhadované náklady na projekt v hodnotě 480 milionů amerických dolarů ponese indické ministerstvo zahraničních věcí (MEA).

Cílem projektu je snížit cestovní vzdálenost z Kalkaty do Sittwe přibližně o 1 328 km, čímž se o tři nebo čtyři dny sníží čas potřebný k přepravě zboží, které v současnosti musí cestovat úzkým siligurským koridorem, známým také jako „Kuřecí krk“ (anglicky „Chicken’s Neck“).

Strategickým cílem indické vlády je vytvořit zvláštní ekonomickou zónu obklopující přístav Sittwe, a tím upevnit pozici Indie ve strategicky položeném státě Rakhine a posílit indickou přítomnost v Bengálském zálivu. Přístav Sittwe má být indickou odpovědí na Čínou financovaný přístav Kyaukphyu v Rakhine v rámci iniciativy Belt and Road (BRI), jehož cílem je upevnit geostrategickou pozici Číny v Myanmaru.

Deník Hindustan Times informoval, že během diplomatických jednání obě strany rovněž podepsaly dohodu o zvýšení produktivity zemědělství pomocí efektivnějšího využívání zemědělských zdrojů a zařízení v rámci Rakhine State Development Programme (RSDP). V rámci programu RSDP se indická vláda zavázala poskytovat pomoc sociálně-ekonomickému rozvoji pro projekty týkající se zdraví, vzdělávání, zemědělství a souvisejících činností ve státě Rakhine.

Indie navíc oznámila, že udělí grant ve výši 2 milionů amerických dolarů na stavbu mostu, který zajistí větší ekonomické propojení mezi Mizoramem a Myanmarem. Rovněž byla oznámena kvóta 150 000 tun fazolí na dovoz z Myanmaru s platností do 31. března 2021.

Během nedávné návštěvy delegáti obou zemí také slavnostně otevřeli styčnou kancelář indického velvyslanectví v Neipyijto. Tisková zpráva uvedla, že se obě strany dohodly na dalším posílení projektů propojení, budování kapacit, energetiky, prohloubení hospodářských a obchodních vazeb a dalšího usnadnění mezilidských a kulturních výměn.

Indie také slíbila, že upřednostní Myanmar při sdílení vakcín, jakmile budou k dispozici, a předala 3 000 lahviček Remdesiviru, antivirového léčiva, které se v současné době používá k léčbě koronaviru.

Během setkání delegace s vrchní generálkou min. Aung Hlaingovou obě strany jednaly o udržení bezpečnosti a stability v příhraničních oblastech a zopakovaly vzájemný závazek mezi oběma zeměmi, že nedovolí, aby jejich území bylo používáno k činnostem navzájem si nepřiměřeným.

 

Photo credit: Twitter India in Myanmar