Nový japonský premiér plánuje první zahraniční cestu do Vietnamu a Indonésie

Nově zvolený japonský premiér Jošihida Suga byl měl údajně v polovině října naplánovat svojí první oficiální zahraniční cestu. Za své cílové země si vybral Vietnam a Indonésii.

Začátkem tohoto měsíce si japonská vládnoucí strana LPD (Liberálně demokratická strana) do čela vedení strany vybrala nového předsedu a tedy i nového premiéra Japonska Jošihidu Suga. Suga tak převzal vedoucí pozici od předchozího premiéra Abeho, který nečekaně rezignoval ze své funkce ze zdravotních důvodů. Suga se zaslíbil, že zajistí určitou míru kontinuity jistých politických inciativ, které Abe zavedl za své vlády.

Dle japonských vládních zdrojů, které byly zveřejněny minulý týden, by měl Suga v polovině října navštívit Vietnam a Indonésii v rámci své první zahraniční cesty. Pokud se cesta opravdu uskuteční, očekává se, že Suga bude jednat s vietnamským premiérem Nguyễn Xuân Phúcem a indonéským prezidentem Joko „Jokowim“ Widodem.

Bývalý premiér Abe také navštívil obě země na své první zahraniční cestě, když byl opět znovuzvolen do své funkce v roce 2012. Abe usiloval o užší hospodářské a bezpečnostní vazby a očekává se, že se tím bude řídit i Suga. Dle mnohých by měla cesta do těchto zemí demonstrovat japonský postoj vůči zemím ASEAN, se kterými chce země vést dialog a spolupráci a zároveň si hlídat čínský vliv v jihovýchodním regionu Asie.

Vietnam, známý svými přátelskými vztahy s Japonskem, letos předsedá ASEAN summitu a Indonésie je nejlidnatějším státem v regionu, proto návštěva obou těchto zemí není až tak překvapivá. Už za vlády Abeho došlo k výraznému prohloubení vztahů Japonska s Indonésií. Dle The Diplomat, pokud jde o ekonomickou oblast, Indonésie uvítala japonské investice s otevřenou náručí. Japonsko bylo v první polovině roku 2019 druhým největším zdrojem přímých zahraničních investic. Japonsko rovněž podpořilo ambiciózní program indonéského prezidenta, který se zabývá rozvojem infrastruktury v zemi.

Otázka Jihočínského moře je stále citlivá a přispívá k destabilizaci regionu. Dle Japanese Times, hlavní tajemník vlády Katsunobu Kató uvedl, že klíčovou roli v diplomacii hrají osobní výměny názorů mezi představiteli zemí. Čína se usilovně snaží posilovat svůj vliv mezi členy ASEAN, ale otázka Jihočínského moře je stále citlivá a přispívá k destabilizaci regionu.

Očekává se, že Suga mimo jiné zdůrazní význam právního státu při svých návštěvách do obou zemí. Dle tajemníka vlády se Japonsko snaží prosazovat vizi Svobodného a otevřeného indicko-tichomořského regionu (The Free and Open Indo-Pacific Strategy, FOIP), čímž naráží na problematiku zachování suverenity států, svobody plavby a přeletu a mírového urovnávání sporů a budování stabilních vztahů se svými sousedy.

“Diplomatické prostředí obklopující Japonsko je stále obtížnější předvídat a kontrolovat, vzhledem k rostoucímu národnímu individualismu a napětí mezi Spojenými státy a Čínou.” … Chtěli bychom strategicky a vytrvale prosazovat vizi svobodného a otevřeného indicko-tichomořského regionu prostřednictvím spolupráce s partnery sdílejícími stejné hodnoty,“ uvedl na tiskové konferenci.

Suga učiní konečné rozhodnutí o tom, zda cestovat, po zhodnocení koronovirové situace nejen v Japonsku, ale i v obou zemí, kde šíření COVID-19 zůstalo relativně stabilní oproti jiným státům zasaženým virem.

 

Photo Credit: Twitter Arab News Japan