Je Rusko řešením arménsko-ázerbajdžánského konfliktu?

Arménie a Ázerbájdžán vedly v loňském roce šestitýdenní válku o historicky spornou oblast Náhorního Karabachu. Konflikt byl nakonec ukončen podpisem mírové smlouvy mezi oběma zeměmi pod dohledem Ruska. Nyní, po dalších ozbrojených střetech, arménský premiér Nikol Pašinjan navrhl, aby byly ruské pohraniční síly rozmístěny podél hranice Arménie s Ázerbájdžánem a zabránily tak opětovnému nárůstu napětí mezi oběma sousedy.

Válečný konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o sporné území Náhorního Karabachu se rozhořel na podzim minulého roku. Po šestitýdenní otevřené válce došlo za mediace Ruska mezi oběma aktéry k mírové dohodě. Arménie i Ázerbájdžán ovšem mírové ujednání opakovaně porušují a arménský premiér Nikol Pašinjan nyní, po dalším krvavém střetu, navrhnul, aby byly ruské pohraniční síly rozmístěny podél hranice Arménie s Ázerbájdžánem a zabránily tak další eskalaci situace.

Další eskalace konfliktu mezi Arménií a Ázerbajdžánem?

Obě země dlouhodobě porušují mírovou dohodu a klid zbraní. Zatím největší ztráty od skončení šestitýdenní války v listopadu minulého roku, utrpěla Arménie minulou středu, 28. července, když byli na sporné hranici zabiti tři arménští vojáci během přestřelky s Ázerbájdžánem. Arménský premiér se k situaci vyjádřil o den později, když se Arménie a Ázerbájdžán navzájem obvinily z porušování příměří podporovaného Ruskem.

Podle Pašinjana, by rozmístění ruských vojenských sil podél sporné hranice garantovalo vytyčení hranic mezi Arménií a Ázerbájdžánem bez rizika dalších krvavých střetů. Arménské ministerstvo obrany vydalo prohlášení,  v němž uvedlo, že ázerbájdžánské síly zaútočily na arménské pozice poblíž hranic mezi oběma zeměmi. Během incidentu přišli o život tři arménští vojáci a čtyři byli zraněni.

“Vzhledem k současné situaci si myslím, že má smysl uvažovat o otázce rozmístění základen ruských pohraničních ozbrojených složek po celé délce arménsko-azerbajdžánské hranice,” citovala Pašinjana na zasedání vlády ruská tisková agentura TASS.

Dva rozdílné pohledy na přetrvávající konflikt

Arménie podle Pašinjana připravuje návrh projednat s Moskvou další postup, přičemž tento krok by měl umožnit provedení prací na vytyčení a vymezení hranic mezi oběma zeměmi bez rizika vojenských střetů. Arménské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že ázerbájdžánská vojska zahájila ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách palbu na arménské pozice v části Gegharkuniku, což přimělo Arménii k opětovné palbě. Ve svém prohlášení Pašinjan popsal situaci jako klidnou od 7:00 místního času.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že naopak arménské síly zahájily palbu z kulometů a granátometů směrem k vesnici v oblasti Kelbajar a použily ruční granáty. Ázerbajdžánské ozbrojené síly opětovaly palbu. Příměří bylo vyhlášeno ve středu poté, co došlo k nejtěžším hraničním střetům od loňské šestitýdenní války mezi etnickými arménskými silami a ázerbájdžánskými vojsky o sporný Náhorní Karabach a okolní oblasti.

Jaký bude další vývoj konfliktu?

V šestitýdenní válce zvítězil Ázerbajdžán, ale ani jasné vítězství jedné ze stran negarantuje klidný průběh příměří. Loni v bojích od září do listopadu vyhnaly ázerbájdžánské jednotky etnické arménské síly z pásem území, které ovládaly od 90. let minulého století v oblasti Náhorního Karabachu a okolí. Boje neustávaly dokud Rusko nezprostředkovalo příměří.

Od té doby se rozhořel latentní doutnající hraniční spor mezi oběma zeměmi a obě země se střídavě navzájem obviňují ze samostatných vpádů na území toho druhého v posledních měsících, což poukazuje na křehkost příměří. Moskva nasadila v této kritické oblasti asi 2 000 příslušníků mírových sil, aby dohlížely na dodržování listopadové dohody.

Spojené státy ve čtvrtek uvedly, že odsoudily „nedávnou eskalaci násilí podél mezinárodní hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem“ a vyzvaly obě strany, aby dodržely své závazky o příměří.

“Pokračující napětí podél hranic mezi Arménií a Ázerbájdžánem podtrhuje skutečnost, že pouze komplexní řešení, které se bude zabývat všemi zbývajícími problémy, může normalizovat vztahy mezi oběma zeměmi a umožnit lidem v regionu mírové soužití,” řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v oficiálním prohlášení.

Photo credit: kremlin.ru