Japonsko varuje před vzrůstajícím napětím mezi Tchaj-wanem a Čínou

Tento týden došlo k významnému posunu mezi dvěma největšími asijskými ekonomikami. Japonská vláda varovala, že vzrůstající napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou by mohlo ohrozit bezpečnost Japonska. Z oficiálních vyjádření vyplývá, že v případě, že by byl Tchaj-wan napaden Čínou, Japonsko by muselo zakročit spolu s USA.

Japonsko v posledních měsících naznačilo, že by pomohlo při jakékoli obraně Tchaj-wanu proti Číně. Japonsko by ovšem pomohlo bránit ostrov před čínským útokem, pouze pokud by jej USA vyzvaly nebo pokud by konflikt ovlivnil odlehlé ostrovy pod japonskou kontrolou, tvrdí analytici. Čína se dlouhodobě hlásí k suverenitě nad Tchaj-wanem a nevyloučila použití síly k získání ostrova pod svou kontrolu.

Tokio by se připojilo k obraně Tchaj-wanu vedené Spojenými státy kvůli jejímu historickému spojenectví s Washingtonem, včetně 70 let staré smlouvy mezi Japonskem a USA o bezpečnosti, říkají odborníci, nebo pokud by Čína zasáhla způsobem, který ohrožoval japonské souostroví Jaejama, které se nachází poblíž východního pobřeží Tchaj-wanu.

Tchaj-wan klíčový pro bezpečnost Japonska

Japonská vláda nyní poprvé v oficiálním dokumentu vyjádřila své obavy, že napětí na Tchaj-wanu by mohlo ohrozit vlastní bezpečnost Japonska a označila Tchaj-wan klíčový pro japonskou bezpečnost. Autorem tohoto vyjádření je japonský ministr obrany Nobuo Kiši, který poprvé Tchaj-wan a jeho důležitost zmínil ve výroční zprávě ministerstva. „Stabilizace situace kolem Tchaj-wanu je důležitá pro bezpečnost Japonska a stabilitu mezinárodního společenství,“ uvádí zpráva. „Je nutné, abychom této krizové situaci věnovali větší pozornost než kdykoli předtím.”

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že Čína je se zprávou „silně nespokojená“ a označila ji za „extrémně špatnou a nezodpovědnou“. Japonští vládní úředníci o Tchaj-wanu hovoří stále častěji. V červnu řekl ministr obrany Kiši: „Mír a stabilita Tchaj-wanu jsou přímo spojeny s Japonskem.“ A začátkem tohoto měsíce hovořil místopředseda vlády Taro Aso o Tchaj-wanu, když řekl: „Pokud by došlo k velkému incidentu… Japonsko a USA musí Tchaj-wan bránit společně.“

Podpora Tchaj-wanu ze strany USA a Japonska

Tchajwanská bezpečnostní situace byla krátce zmíněna, když se v dubnu letošního roku setkal japonský premiér Jošihide Suga s prezidentem Bidenem. Mezitím pokračují společná vojenská cvičení. USA a Japonsko právě uzavřely své největší roční manévry Orient shield. Jednou z částí cvičení Orient shield bylo také raketové cvičení typu země-vzduch se 70 pracovníky, který se konal na japonském ostrově něco málo přes 800 kilometrů od Tchaj-wanu.

Japonsko, které je neochvějným, ale neformálním spojencem Tchaj-wanu, je považováno za podporu obrany ostrova vedené Spojenými státy, ale nikoli za hlavního iniciátora případné vojenské akce. Podle serveru The Diplomat, by se japonské jednotky sebeobrany (Džieitai) zmobilizovaly, pravděpodobně pouze pokud by čínská vojenská kampaň zasáhla odlehlé japonské ostrovy, uvedl pro server VOA News Bonji Ohara, vedoucí pracovník výzkumné skupiny Peace Foundation Sasakawa v Tokiu. Nejblíže k Tchajwanu je ostrov Jonaguni, který se náchází pouze 110 kilometrů na východ.

Poloha ostrova Jonaguni vzhledem k Tchaj-wanu (Zdroj: Google Maps)

“Pokud by se Čína pokusila provést (ozbrojenou) invazi na Tchaj-wan, musí Čína provést námořní blokádu a také leteckou blokádu,” řekl Ohara, „Oblast blokády zahrnuje japonské území, jako je ostrov Jonaguni, a také další ostrovy na jihozápadní straně Japonska,” dodal. Japonské vojenské síly by se zmobilizovaly, zvláště pokud by se současně zapojily americké síly, řekl Ohara.

Pravidelné čínské vojenské lety v rohu tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany během posledních osmi měsíců vyvolaly obavy z možného útoku ze strany Číny, která udržuje třetí nejsilnější ozbrojené síly na světě, po USA a Rusku. Zákon z roku 1979, zákon o vztazích na Tchaj-wanu, umožňuje Spojeným státům pomáhat při obraně Tchaj-wanu vojensky.

Photo credit: Twitter @KishiNobuo