Zavazuje si Čína vakcínovou diplomacií Kambodžu?

Čína posiluje svou vakcínovou diplomacii v jihovýchodní Asii. Největším příjemcem je Kambodža, která od Číny obdržela darem nejvíce vakcín proti COVID-19 v regionu. Díky čínským vakcínám je již naočkovaný každý pátý Kambodžan, což je více než v sousedních zemích.

Čína nezaostává za Indií, která letos na jaře rozjela celosvětovou kampaň v rámci vakcínové diplomacie. Čína se ale zatím soustředí na darování vakcín do zemí, které jsou pro ni strategické. Pouze bohatý městský stát Singapur dosáhl rychlejšího pokroku v očkování v jihovýchodní Asii v poměru k počtu obyvatel, než Kambodža podporovaná Čínou.

Čínské vakcíny proti COVID-19 zachraňují Kambodžu

Kambodža, která je jedním z nejbližších spojenců Číny v regionu, zahájila očkování obyvatelstva velkým darem vakcín z Číny, kterých dostala mnohem více než ostatní země v jihovýchodní Asii. Kambodžské tempo očkování proti COVID-19 odráží pekingskou vakcinační diplomacii v regionu, kde je silná konkurence s vlivem USA. U některých Kambodžanů soupeření Číny a USA vzbuzuje obavy ohledně blízkosti těchto vazeb a jejich potenciální dopad na Kambodžu. Zemi začátkem měsíce navštívila americká náměstkyně ministra zahraničních věcí Wendy Shermanová a USA minulý týden oznámily své první velké dary vakcín zemím v Asii.

„Je otázka, zda Kambodža není příliš závislá na Číně,“ uvedl v nedávném projevu autoritářský předseda vlády Hun Sen. „Pokud se nespoléháme na Čínu, na koho se máme spolehnout? Bez darů a nákupu vakcín z Číny bychom kambodžské obyvatele nebyli schopni naočkovat.“

Přibližně 16 % z 16,5 milionu obyvatel Kambodži dostalo podle oficiálních čísel alespoň jednu dávku vakcíny. V míře proočkovanosti populace jsou za Kambodžou Brunej a poté Laos, další stát s velmi úzkými vazbami na Čínu. V mnohem větších zemích v regionu, jakými jsou Malajsie a Indonésie, je očkováno pouze 7,6 % obyvatelstva, v Thajsku s 4,6 % a na Filipínách 4,2 %. Ve Vietnamu, kde panuje silná protičínská nálada, bylo proočkováno jen něco málo přes 1 % populace. Vietnam ​​schválil čínskou vakcínu pro nouzové použití až 4. června letošního roku. Podle zpravodajského portálu Reuters, se Vietnam nechce vydat stejnou cestou jako Kambodža ze strachu z velké závislosti na Číně.

„Kambodžská očkovací kampaň závisí na použití čínských vakcín, na cestě, po které Vietnam ​​není ochoten jít,“ řekl Nguyen Khac Giang na Victoria University ve Wellingtonu. Vzhledem k tomu, že Kambodža minulý měsíc čelila nejhoršímu nárůstu nákazy COVID-19, Čína se zavázala k plné podpoře „která ztělesňuje nejen zvláštní přátelství obou stran, ale také odpovědnost Číny za sdílenou budoucnost mezi Čínou a Kambodžou“, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian pro čínský zpravodajský server Global Times.

Nová závislost Kambodži na Číně?

Více než 90 % vakcín, které Kambodža dosud používala, jsou čínské – od darů v celkové výši 1,7 milionu dávek ke konci dubna a nákupu 4 milionů dávek od čínského farmaceutického výrobce  Sinovac. Jediné další použité vakcíny pocházejí z globálního programu COVAX, který byl vytvořen za účelem očkování v méně bohatých zemích světa.

I když Čína Kambodži pomáhá až nápadně často, čínské vazby s Kambodžou přesto oběma vládám zřejmě vyhovují. Čína posílila pomoc a investice v zemi, přestože západní země odsoudily Hun Sena za údajné porušování lidských práv a rozdrcení jeho politické opozice. Kambodža mezitím podpořila pozici Číny v jejích rozsáhlých pohledávkách v Jihočínském moři proti soupeřům v jihovýchodní Asii. Spolupráce má také rostoucí bezpečnostní vazby, ačkoliv Kambodža popírá obvinění USA, stává se předsunutou základnou Čínské lidové osvobozenecké armády.

„Vakcíny se staly prvkem politické diplomacie, který má zvýšit čínský vliv v regionu, ve světě a v Kambodži,“ řekl podle deníku The Independent Pa Chanroeun, prezident Kambodžského institutu pro demokracii. Jinde v jihovýchodní Asii nebyly dary čínských vakcín tak štědré jako v Kambodži, ale zakoupené čínské vakcíny byly životně důležité zejména v Indonésii, Thajsku a na Filipínách. Většinu z desítek milionů dávek vakcín v Indonésii vyrobily čínské společnosti.

Photo credit: WSJ