Konfuciovy instituty čelí protestům v Jižní Koreji

Protičínské nálady v Jižní Koreji se stupňují. Dalším příkladem může být nedávný bojkot, který proběhl začátkem června, aktivistických skupin vůči čínským Konfuciovým institucím.

Mnoho let provází vztahy mezi Jižní Koreou a Čínou kulturní kontroverze, které se za poslední rok čím dál více stupňují. Korejská média jako například The Korea Times přinesly zprávu, že skupina aktivistů se 2. června sešla před čínským velvyslanectvím v Soulu. Ti obvinili čínskou vládu z jejího údajného využívání státem financovaných Konfuciových institutů k pronikání na korejské univerzity a střední školy a to s cílem šířit čínskou propagandu.

Aktivisté nazývají tyto vzdělávací instituty, které existují v celé řadě zemí po celém světě, jako čínskou globální síť vytvořenou pro špionáž a vymývání mozků pro podporu čínské politiky. Naléhají na Čínu, aby instituty zavřela sama, než budou nuceny odejít samy.

„Navzdory svému názvu neexistují v instituci vůbec žádné konfuciánské ideje“ uvedl v připraveném prohlášení Han Min-ho, zakladatel a prezident programu Citizens for Unveiling Confucius Institutes (CUCI). „Co je tam, je duch Mao Ce-tunga. Mao tam straší a snaží se zabarvovat mladé Korejce červenou barvou.“

Problém Konfuciových institutů

Dle mnohých expertů mnohé čínské Konfuciovy instituty jsou podezřelé ze špionáže, avšak toto tvrzení je těžké dokázat. Všichni se shodují na tom, že úloha těchto institutů slouží jako nástroj tzv. soft power Číny.

Konfuciův institut je zařízení podobné například British Council, německé verzi Goetheho institutu nebo Francouzského institutu. Tyto zařízení mají za cíl především vyučovat jazyk, podporovat kulturní komunikaci a nabízí výměnu studentů.

Otázka funkčnosti Konfuciova institutu, který byl zahájen v roce 2004 a je částečně financován Čínou, jako síť pro čínské komunistické špióny je na Západě kladena stále častěji. Od té doby bylo otevřeno více než 500 institutů ve více než 140 zemích.

Spojené státy byly domovem okolo 100 těchto čínských institutů s více než 500 třídami, které byly považovány za velmi populární. Studenti chválili zajímavé přednášky a příjemnou atmosféru. V Lotyšsku existuje jeden takový institut, který našel domov v Lotyšské univerzitě, kde doplňuje program asijských studií a hledá ty, kteří se chtějí učit čínsky a studovat v Číně.

Západ pochybuje o záměrech

Mnoho západních politiků se však domnívá, že čínské Konfuciovy instituty nejsou tím, čím se prezentují. Například senátor z Floridy a bývalý kandidát na prezidenta Marco Rubio proti nim začal vystupovat před několika lety a vysvětlili, že na rozdíl od německého Goetheho institutu, British Council nebo italské společnosti Dante Alighieri se Konfuciovy instituty infiltrují na univerzity a kampusy, což zpochybňuje akademickou svobodu a dodává rozsah politického vlivu čínské komunistické strany.

Začátkem března letošního roku americký senát hlasoval pro zamítnutí financování ministerstva školství univerzitám, které jsou hostiteli Konfuciových institutů pokud nesplňují stanové požadavky dohledu.

Federální kampaň proti jejich údajnému zhoubnému vlivu, tlak ze strany politiků a omezení financování univerzitám podnítil a urychlil uzavření více než poloviny Konfuciánských institutů ve Spojených státech. K tomuto trendu přispěly obavy fakult ohledně zachování akademické svobody a omezení rozpočtu univerzity týkající se provozních fondů. Ale stejně tak poklesl zájem amerických studentů o studium Číny a učení se mandarínské čínštiny.

Počet Konfuciových institutů ve Spojených státech od roku 2017, kdy bylo otevřeno přibližně 103 institutů, prudce poklesl. V květnu 2021 bylo ve Spojených státech v provozu pouze 47 Konfuciových institutů.

Švédsko příkladem

Krom Spojených států, celá řada států jako Velká Británie, Austrálie či Švédsko projevili obavu o skutečných záměrech těchto čínských vzdělávacích institutů. Například zhoršující se vztahy mezi Švédskem a Čínou způsobily uzavření Konfuciových institutů a učeben ve skandinávské zemi a ukončení partnerství.

Tyto kroky byly vyvolány rostoucím znepokojením Švédska ohledně bezpečnosti, lidských práv a uvězněním čínského knihkupce a básníka se švédským občanstvím Gui Minhaiga v Hongkongu. Země je považována za první zemi v Evropě, která zavřela všechny Konfuciovy instituty a učebny. Uzavření posledního Konfuciova institutu na Luleå University of Technology bylo oznámeno v prosinci 2019.

Korejští aktivisté požadují omezení a zrušení Konfuciových institutů

Zmiňovaný Han Min-ho se v loňském roce spojil s několika podobně smýšlejícími lidmi a založil občanskou skupinu CUCI zaměřenou na čínské aktivity v rámci čínských institucích a od té doby vyvinul tlak na korejskou vládu a politiky, aby spolupracovali s univerzitami na uzavření Konfuciových institutů, které se oficiálně zaměřují na „propagaci čínského jazyka a kultury.” 

Stejně jako on, i ostatní členové CUCI jsou znepokojeni politicky motivovaným využíváním státem sponzorovaných institutů čínské komunistické strany ke zvýšení její přítomnosti a ovlivňování způsobu myšlení Korejců ve prospěch Číny.

Han tvrdí, že Konfuciovy instituty jsou čínskou propagandistickou prodlouženou rukou pod rouškou jazykových a kulturních institutů. On a další členové CUCI se rozhodli vyjít do ulic, aby spustili poplach před nebezpečím čínské kulturní infiltrace.

Minulý týden bylo shromáždění před čínským velvyslanectvím součástí snahy CUCI zvýšit povědomí korejské veřejnosti o realitě Konfuciánských institutů. Han obvinil korejskou vládu, politiky a univerzitní úřady, že nepřijali vhodná opatření k zastavení tzv. čínské kulturní infiltrace.