USA a Jižní Korea ruší raketovou směrnici

Během summitu mezi Spojenými státy a Jižní Korejí došlo k dohodě o zrušení raketových směrnic, kterými se řídila Jižní Korea. Zrušení by mělo posílit obranné schopnosti Jižní Koreje na Korejském poloostrově.

V pátek 21. května Spojené státy zahájily oficiální summit s Jižní Korejí, kdy do Washingtonu, poprvé pod vedením amerického prezidenta Bidena, na pozvání přijel na návštěvu jihokorejský prezident Mun Če-In. Summit se odehrál měsíc poté, kdy došlo k podobnému setkání s japonským premiérem Jošihide Sugou. Jižní Korea a Japonsko jsou tak jedinými státy, se kterými se prezident Biden oficiálně setkal.

Spojené státy a Jižní Korea přislíbily během summitu širokou škálu společných opatření s cílem obnovit jejich spojenectví v reakci na současné hrozby a výzvy. Nejvýznamnější je, že vedoucí představitelé oznámili dvoustrannou spolupráci při integraci přístupů k odolnosti dodavatelského řetězce, výrobě vakcín, ale také spolupráci v rámci vesmírného programu či zrušení zmiňovaného omezení raketových směrnic pro Jižní Koreu.

Omezení jihokorejských raket se ruší

Spojené státy se dohodly na zrušení omezení schopnosti Jižní Koreje vyvíjet rakety. Jihokorejský prezident Mun oznámil vývoj po svém setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Washingtonu. Omezení Spojených států dříve zakazovala Jižní Koreji vyvíjet nebo vlastnit rakety s doletem přesahujícím 800 km (497 mi).

,, S potěšením oznamujeme konec raketových pokynů. Jedná se o symbolické a praktické opatření, které navenek ukazuje solidaritu aliance ROK (the Republic of Korea)-USA spolu s uzavřením dohody o nákladech na obranu ROK-USA v počátcích inaugurace Bidenovy administrativy,“ uvedl jihokorejský prezident Mun.

V roce 1979 souhlasila Jižní Korea s omezením dosahu balistických raket na 180 km výměnou za převod raketové technologie ze Spojených států. V roce 2001 byla omezení uvolněna, což umožnilo Jižní Koreji vyvinout balistické střely s dosahem až 300 km (186 mi) a hmotností hlavice 500 kg (1102 liber). V roce 2017 byl limit užitečného zatížení odstraněn, zatímco limit dojezdu byl prodloužen na 800 km (497 mi). Všechna omezení byla nyní zrušena po 42 letech.

Očekává se, že úplné zrušení amerických omezení týkajících se jihokorejských raket posílí obranné schopnosti Jižní Koreje tím, že umožní zemi zajistit rakety delšího dosahu, které mohou létat nad celým Korejským poloostrovem.

USA stanoví nového vyslance pro Severní Koreu

Na základě domluvy na summitu prezident Biden jmenoval zvláštního vyslance pro dialog se Severní Koreou a uvedl, že on a prezident Mun jsou hluboce znepokojeni jaderným arzenálem Pchjongjangu.

Na páteční společné tiskové konferenci Biden rovněž uvedl, že se se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem setká, ale za správných podmínek. Dle Bidena konečným cílem je úplná denuklearizace Korejského poloostrova, avšak uvedl, že si nedělá iluze o tom, jak je obtížné přimět Severní Koreu, aby se vzdala svých jaderných arzenálů. Zvláštním vyslancem pro Severní Koreu byl se měl stát veteránský úředník jihokorejského ministerstva zahraničí Sung Kim.

Dohoda o vesmírném průzkumu Artemis

Oba prezidenti se dohodli taktéž na spolupráci v oblasti vesmírného programu. Země se zavázaly k tomu, že budou spolupracovat na tom, aby Jižní Korea podepsala tzv. Artemis Accords, soubor zásad upravujících normy chování pro ty, kteří se chtějí účastnit programu měsíčního průzkumu Artemis pod vedením NASA. Od loňského odhalení paktu podepsalo Artemis Accords devět států, včetně Spojených států.

Závazek usiluje o to, aby se Jižní Korea stala formálním signatářem Artemisových dohod, a je součástí širší dohody dosažené mezi dvěma vůdci v oblasti vesmíru během summitu, na jehož základě obě země posílí své partnerství v civilním průzkumu vesmíru, vědě, leteckém výzkumu a spolupráci na účinné společné reakci proti bezpečnostním hrozbám ve vesmíru.

Jižní Korea se chystá zahájit „Očkovací radu“ s USA

Jižní Korea a Spojené státy zahájí počátkem června 2021 panel odborníků na vakcíny COVID-19, aby konkrétně podpořily partnerství v oblasti vakcín, na kterém se minulý týden během summitu dohodli oba prezidenti.

„Na podporu globálního partnerství vakcín mezi USA a Jižní Korejí se obě země dohodly na zřízení panelu odborníků na vakcíny složeného z vládních úředníků a soukromých odborníků,“ uvedl jihokorejský ministr zdravotnictví Kwon Deok-chul. Aby se vyřešila otázka dodávek vakcín, obě strany se dohodly na navázání partnerství a kombinací vývojových technologií amerických biotechnologických firem s výrobní schopností korejských společností.

Současně s tím společnost Samsung Biologics podepsala se společností Moderna dohodu o výrobě korejské vakcíny COVID-19, která by měla být zahájena ještě letos.

Ministr obchodu Moon Sung-wook uvedl, že summit znovu potvrdil, že země se stala klíčovým ekonomickým partnerem Spojených států, což se projevilo mimo jiné díky dohodě na posílení dodavatelských řetězců pro polovodiče a baterie pro elektromobily a spolupráce nejen v odvětvích vakcín, ale také v oblasti energetiky a high-tech průmyslu.

Photo Credit: Twitter @POTUS