Summit Jižní Koreje a USA se blíží

Jihokorejský prezident Mun Če-In a jeho americký protějšek Joe Biden se mají sejít ve Washingtonu 21. května. Jedná se o první oficiální setkání prezidenta Bidena s představitelem Jižní Koreje. Jaká témata se budou během setkání řešit?

V pátek 21. května by měly Spojené státy zahájit oficiální summit s Jižní Korejí, kdy do Washingtonu přijede na pozvání jihokorejský prezident Mun Če-In. Summit se odehrává měsíc poté, kdy došlo k podobnému setkání s japonským premiérem Jošihide Sugou. Jako v případě Japonska, jedná se o první Bidenovo osobní setkání s jihokorejským prezidentem Munem.

Existuje několik vysoce citlivých otázek, které se mohou objevit na jednáních mezi Munem a Bidenem. Zatímco Trump napínal vazby mezi Spojenými státy a mnoha asijskými spojenci prostřednictvím svého přístupu „America first“, Biden se snaží tyto vazby obnovit a může se snažit využít vztah s Jižní Korejí a Japonskem jako symbol budování silnějších spojenectví v Indo-Pacifické oblasti. Jaká témata budou obě země řešit během summitu?

Nová americká politika vůči Severní Koreje

Dle mnohých většinu času se bude pravděpodobně summit věnovat rozhovorům o tom, jak by obě země měly společně pracovat na severokorejské denuklearizaci. Dne 30. dubna Spojené státy potvrdily, že jejich nový přístup politiky k Severní Koreji byl dokončen. Tisková tajemnice Bílého domu Jen Psaki a další američtí představitelé prozradili obrysy Bidenovy nové politiky, přestože se stále čeká na další informace o konkrétnostech.

Dle prohlášení Bílého domu se prezident Biden tozhodl pro nový nátlakový přístup vůči Severní Koreje, který by přesvědčil zemi, aby se vzdala jaderných zbraní a balistických raket. Nová diplomacie a přístup k zemi nebude dle prohlášení usilovat o velkou dohodu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Znovuotevření dialogu o Severní Koreje bude prioritní téma

Jeden vysoký jihokorejský představitel uvedl, že předehry Bidenovy administrativy k Severní Koreji jsou dobrým znamením, které by mohly položit základy pro obnovení rozhovorů. Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že Washington je otevřený diplomacii, ale je „na Severní Koreji, aby rozhodla, zda se chce zapojit“, a to přijetím opatření směřujících k denuklearizaci.

Denuclearizační rozhovory mezi Pchjongjangem a Washingtonem jsou pozastaveny od neúspěšného druhého summitu v roce 2019 mezi vůdcem Kim Čong-unem a Bidenovým předchůdcem Donaldem Trumpem. To vedlo ke zhoršení mezikorejských vztahů, protože Mun nabídl, že bude hrát roli prostředníka.

Severokorejští úředníci neustále kritizují prezidenta Muna a jeho vládu a během roku 2020 došlo k napjatým incidentům. Například Severní Korea vyhodila do vzduchu přeshraniční styčnou kancelář postavenou na jejím území. Kancelář byla zřízena s cílem usnadnit mezikorejské projekty a společné akce a podpořit různá jednání na obchodní úrovni mezi oběma částmi Korejského poloostrova. Avšak od ledna letošního roku nebyla funkční v rámci rozšíření pandemie.

Mun uvedl, že s posledním rokem ve funkci bude zacházet jako s poslední šancí na dosažení trvalého míru se Severní Koreou, a dle mnohých se bude snažit s Bidenem prozkoumat způsoby, jak obnovit jaderná jednání. Bidenova administrativa neprojevila ochotu zmírnit sankce, které chce Severní Korea zmírnit. To způsobuje problém a brzdí Munovo úsilí nastartovat mezikorejské ekonomické a turistické projekty.

Vakcíny budou prioritou ve vyjednávání

Munovo úsilí o záchranu mezikorejských vztahů by mohlo být však zastíněno rostoucími výzvami, které by se týkaly především zajištění rychlejších dodávek amerických vakcín proti COVIDU-19. Mun slíbil, že na summitu zajistí spolupráci v oblasti vakcín s využitím jihokorejské výrobní kapacity biotechnologií.

„Munova administrativa mohla o tomto summitu uvažovat jako o příležitosti společně navrhnout konkrétní kroky k rozpracování politického rámce (USA – Severní Korea) z přezkumu, ale existuje příliš mnoho problémů, které vyžadují okamžitější zaměření pro obě  strany, včetně vakcín a ekonomické spolupráce,“ uvedl Kim Hong-kyun, bývalý hlavní jihokorejský vyjednavač jaderných zbraní.

 

Photo Credit: Twitter @asiasocietytx