Jižní Korea má nového favorita pro nadcházející prezidentské volby

Jižní Korea se pomalu začíná připravovat na blížící se prezidentské volby, které se budou konat příští rok. Dle nedávného průzkumu popularity mezi Korejci dostává značný náskok bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol.

Příští rok čeká Jižní Koreu prezidentské volby a očekává se, že do té doby bude v politických stranách zintenzivněno hledání kandidátů na úřadující post.  Dle ústavy jihokorejský prezident, kterým je současný prezident Mun Če-In, slouží pouze na jedno pětileté funkční období a nesmí znovu kandidovat. Voliči by měli volit 9. března 2022.

Vládnoucí Demokratická strana, která podporuje současného prezidenta, si klade za cíl představit kandidáta, který bude pokračovat v Munově politice. Dle průzkumu provedený Realmeter se ukazuje, že například guvernér provincie Kjonggi I Čche-mjong, který působil dříve jako právník v oblasti lidských práv, je upřednostňován před bývalým premiérem I Nak-jonem.

Největší opoziční pravicová Strana lidové moci usiluje o první změnu vlády v zemi za posledních pět let. Strana však ještě musí najít vhodného kandidáta. Někteří vyjadřují naději, že bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol bude kandidovat za stranu. Jun během března rezignoval na svůj post. Jednalo se o reakci na reformy v oblasti persekuce, které byly zavedeny současným prezidentem.

Tento rok čeká Jižní Koreu důležité volby na post starosty, které jsou naplánovány na začátek dubna v Soulu a Pusanu. Jsou považovány za klíčové předchůdce prezidentských voleb v roce 2022.

Jun Sok-jol získává popularitu

Bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol vede v prezidentských průzkumech, které se zabývají popularitou potenciálních kandidátů pro nadcházející prezidentské volby. Dle průzkumu veřejného mínění v hlavním městě Soulu vzrostla veřejná podpora Juna jako dalšího potenciálního vůdce Jižní Koreje na rekordní maximum 34,4 procenta. Uvedl to průzkum již zmiňované agentury Realmeter, který byl proveden s 2 547 osobami v březnu letošního roku. Informace mohou předvídat budoucí směr volebního trendu v Jižní Koreji.

Dle zpravodajských zpráv je to poprvé, co míra podpory Juna dosáhla více jak 30 procent v anketách Realmeter, ačkoli jeho míra popularity se již přiblížila 40 procentům v průzkumech prováděné jinými místními průzkumnými agenturami jako například Korea Society Opinion Institute.

Rozepře mezi Junem a současným jihokorejským prezidentem

Na začátku března letošního roku Jun rezignoval na protest proti kampani jihokorejského prezidenta Mun Če-Ina za oslabení státní prokuratury, která by měla být zbavena vyšetřovacích pravomocí. To by dle mnohých mohlo ovlivnit prezidentské volby v zemi.

Na tiskové konferenci u Nejvyššího státního zastupitelství uvedl, že: „Dnes odstupuji z funkce generálního prokurátora. Ústavní hodnoty a vládní zákony, které povýšily tuto zemi, jsou ničeny. V důsledku toho budou lidé trpět.“

Úřad státních zástupců je v Jižní Koreji již roky citlivou otázkou. I když se úřad zavazuje k nezávislosti, čelí kritice zleva i zprava za to, že svou moc může používat k politickým účelům a k ochraně privilegovaných. Avšak Jun jako bývalý hlavní žalobce je známý tím, že zasahuje proti korupci mezi hlavními korejskými vůdci, včetně místopředsedy společnosti Samsung Electronics I Čche-jonga. Junovo vyšetřování vedlo v roce 2017 k zatčení I Čche-jonga za úplatky a zpronevěru. V současné době si odpykává dva a půl roku trestu poté, co byl v lednu odsouzen.

Napětí mezi Junem a prezidentem eskalovalo poté, když prezident Mun prosadil řadu agresivních reformních opatření, které oslabily pravomoci státní prokuratury. V rámci kampaně administrativa zřídila Úřad pro vyšetřování korupce, do jehož působnosti spadá 6 500 vysoce postavených veřejných činitelů včetně prezidenta, členů kabinetu a zákonodárců i státních zástupců. Vyšetřovací pravomoci stíhání přestupků byla dána policii.

Odstoupení Juna ze své funkce by mohlo dle mnohých otevřít cestu k jeho kandidatuře na nadcházející prezidentské volby v březnu 2022, čímž by nahradil Muna. Jak je uvedeno výše, aktuální průzkumy ukazují, že Jun získává čím dál více podpory a lidé s jeho postoji vůči Munově politice souhlasí.

 

Photo Credit: Yonhap