Indie podepsala s Mauriciem dohodu o ekonomické spolupráci CECPA

Indie se v únoru pustila do upevňování ekonomické a bezpečnostní spolupráce se státy v Indickém oceánu. Jen pár dnů po uzavření dohody o vojenské spolupráci s Maledivami, došlo k podpisu dohody o komplexní hospodářské spolupráci a partnerství CECPA mezi Indií a Mauriciem.

V polovině února indická vláda vedená premiérem Nárendrou Módím schválila k podepsání dohodu o komplexní ekonomické spolupráci a partnerství Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement (CECPA) mezi Indií a Mauriciem. Zástupci obou zemí dohodu podepsali jen o několik dnů později, během oficiální návštěvy indického ministra zahraničních věcí Subramanyama Jaishankara na Mauriciu v pondělí 22. února.

Server The Hindu uvedl, že dohoda má pomoci nastartovat mauricijskou ekonomiku a otevřít cestu indickým investorům do země, která se má stát odrazovým můstkem pro indické investice v Africe.

,,Je mým privilegiem být spolu s premiérem Pravindem Kumarem Jugnauthem svědkem podpisu dohody o komplexní hospodářské spolupráci a partnerství, první takové dohodě Indie s africkou zemí. Nyní se můžeme zaměřit na postpandemické hospodářské oživení. Umožníme našim zemím obchodní expanzi a větší investice,“ uvedl v oficiální zprávě po podpisu dohody indický ministr zahraničních věcí Jaishankar.

V rámci nové spolupráce CECPA Indie Mauriciu poskytne přednostní přístup například k lékařskému vybavení, textilním výrobkům nebo potravinám. Podle Jaishankara Mauricius bude moct v rámci dohody do Indie exportovat své komodity, včetně 40 000 tun cukru.

Dohoda o ekonomické spolupráci CECPA

Nově podepsaná dohoda o ekonomické spolupráci CECPA má za úkol zajistit institucionální podporu a zlepšení obchodu mezi Indií a Mauriciem. Dohoda pokrývá 310 exportních položek pro Indii, včetně potravin a nápojů, zemědělských produktů, textilních výrobků, kovů a předmětů z nich, a dále elektroniku, plasty a chemikálie.

Na základě dohody bude mít Mauricius preferenční přístupu na trh do Indie pro svých 615 produktů, včetně mražených ryb, cukru, sušenek, čerstvého ovoce, džusů, minerální vody, piva, alkoholických nápojů, mýdel, tašek, lékařského a chirurgického vybavení a oděvů. Indie i Mauricius se dohodly, že do dvou let od podpisu dohody sjednají automatický ochranný mechanismus spuštění (ATSM) pro omezený počet vysoce citlivých produktů.

Upevňování vztahů mezi Indií a Mauriciem

Mauricius od Indie také získal úvěr v hodnotě 100 milionů amerických dolarů, který má zemi umožnit nákup obranných prostředků, zejména pro potřeby mauricijského námořnictva. Jaishankar uvedl, že ,, […] bezpečnost Mauriciu je bezpečností Indie; v prosperitě Mauriciu je naše prosperita, “ a dodal, že Mauricius dostane od Indie do pronájmu letadlo Dornier a helikoptéru HAL Dhruv, které posílí obranné schopnosti ostrovní republiky.

Obě strany rovněž jednaly o sporu o Čagoské ostrovy, který byl v nedávné době předmětem jednání v OSN kvůli otázky suverenity a udržitelného rozvoje. V roce 2019 Indie hlasovala na Valném shromáždění OSN na podporu mauricijského postoje k této otázce. Indie byla jednou ze 116 zemí, které hlasovaly a požadovaly, aby Spojené království ukončilo svou „koloniální správu“ na souostroví.

Indie také v rámci své diplomaticko-humanitární iniciativy Vaccine Maitri, dodala Mauriciu 100 000 vakcín proti koronaviru COVID-19, vyrobených v Indii.

Photo credit: Twitter @DrSJaishankar