Thajsko inspirací pro Myanmar? Vůdce myanmarské junty žádá Thajsko o pomoc

Nová myanmarská vojenská junta, která při převzetí moci minulé pondělí (1. února) převrátila výsledky demokratických voleb, varovala veřejnost, aby neničila demokracii protesty. Na pomoc se obrátila k Thajsku, která má historicky mnoho zkušeností s politickými převraty.

Myanmarská armáda se držela v čele země v letech 1962 až 2010. Po roce 2010 začala uvolňovat svůj politický vliv, kdy započala předávat moc civilní vládě, což ale neznamenalo, že by armáda přestala mít politickou kontrolu – tu si zajistila ústavou z roku 2008, která vstoupila v platnost v roce 2011.

Při prvních všeobecných volbách v roce 2015 získala opoziční strana Národní liga za demokracii (NLD) vedená Aun Schan Su Ťij rozhodujícího vítězství. Avšak bylo nutné přistoupit k dohodě o sdílení vlivu s armádou. Armáda si tak dle ústavy ponechala automatických 25% křesel v parlamentu a mohla řídit tři klíčová ministerstva.

Následný letošní převrat způsobily druhé všeobecné volby z roku 2020, které s velikou převahou opět vyhrála NLD spolu s Aun Schan Su Ťij, která si tak podruhé obhájila svou pozici. Pro armádu volby z roku 2020 způsobily politický pokles vojenské Strany svazové soudržnosti a rozvoje (USDP). Strana po volbách uvedla ve svých prohlášení, že došlo k rozsáhlým volebním podvodům.

Porážka nebyla jen ponížením, ale existenční hrozbou. NLD získala 83% všech sporných křesel ve dvou komorách parlamentu. USDP získalo jen 7%. Ačkoliv byla ústavně přidělena armádě 25% parlamentních křesel, Aun Schan Su Ťij se nebezpečně blížila k tomu, aby se svými získanými křesly v parlamentu mohla uspořádat referendum, které by mohlo změnit politickou strukturu a zbavit ústavní zakotvení politické funkce armády.

Je důležité poznamenat, že letošní eskalace není v Myanmaru ojedinělou událostí. Tatmadaw zrušilo již jednou výsledky voleb v roce 1990, ve kterých NLD dostala dostatek hlasů. Výsledky byly zvráceny a Aun Schan Su Ťij byla na 15 let umístěna pod domácím vězení, zatímco přední vůdci NLD a aktivisté byli uvězněni.

Vliv Thajska a Hong Kongu

Poprvé se v Myanmaru k masovým protestům připojuje generace, která vyrostla s větší svobodou, prosperitou a přístupem k technologiím. Proto protesty za poslední dny nabírají velikých rozměrů, které mohou mít zajímavý dopad na zemi a její současné vedení. Dle médií se vytvářejí vazby s aktivisty, kteří bojují proti nežádoucí politické nadvládě například v Hong Kongu či Thajsku.

Dle nejnovějších zpráv, thajský premiér Prayuth Chan-ocha, který se sám poprvé chopil moci pučem, ve středu 10. února uvedl, že obdržel dopis od nového vůdce myanmarské junty s žádostí o pomoc na podporu demokracie.

Prayuth, který v roce 2014 svrhl zvoleného předsedu vlády a zůstal ve funkci po volbách v roce 2019, uvedl, že  podporuje demokracii v sousední zemi. Dle thajského premiéra je to však na armádě, jak se s vývojem vyrovná. ,,Podporujeme demokratický proces v Myanmaru, ale nejdůležitější je dnes udržovat dobré vztahy, protože to má dopad na obyvatele, ekonomiku, přeshraniční obchod, zvláště nyní,” řekl Prayuth.

Thajská a myanmarská armáda měla v posledních desetiletích úzké vztahy, proto je Thajsko zdrženlivé vůči komentování aktuální situace v Myanmaru. Thajsko bylo v loňském roce svědkem největších protestů za poslední desetiletí v zemi, když odpůrci Prayutha požadovali odstoupení, kdy nový premiér čelil obvinění z neoprávněného volebního ovlivňování.

 

Photo Credit: Twitter The Irrawaddy