Sesuv ledovce a záplavy v severní Indii: Dopady klimatických změn?

V neděli 7. února došlo v severně položeném indickém státě Uttarakhand k tragickému zřícení části ledovce, který následně protrhnul přehradu v údolí pod horou Nanda Devi (7 816 m.n.), druhým nejvyšším vrcholem Indie. Podle posledních zpráv je nejméně 26 mrtvých a dalších více než 171 lidí se pohřešuje.

Část ledovce se v neděli, ze zatím neznámých důvodů, odtrhla a sesunula se do přehrady v údolí. Vzniklá přívalová vlna zdevastovala údolí řeky Dhauliganga, včetně veškeré infrastruktury. Podle BBC vzniklá blesková povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a vodní elektrárnu Dhauliganga výrazně poškodila. Obě vodní elektrárny stavěla indická státní firma NTPC. Místní policejní složky uvedly, že náraz katapultoval vodu údolím řeky Dhauliganga a poškodil další energetický projekt po proudu v oblasti Tapovan.

Policejní úředníci sdělili médiím, že v lavině byl spláchnut most v oblasti Tapovan, který spojoval 13 vesnic. V některých z těchto vesnic byly ze vzduchu shozeny potravinové balíčky. Záchranáři hledali v pondělí odhadem až 200 pohřešovaných lidí, včetně personálu obou vodních elektráren, které byly zbudované v rámci vládní iniciativy rozvoje horských oblastí.

Mapa zasažené oblasti. Zdroj: https://www.bbc.com/news/world-asia-india-55969669

“Podle informací místních úřadů je nezvěstných asi 200 lidí,” uvedl podle BBC Vivek Pandey, mluvčí indicko-tibetské pohraniční policie, která se podílí na záchranných pracích v údolí.

“Voda smetla všechno – lidi, dobytek i stromy,” řekl místním médiím Sangram Singh Rawat, bývalý člen rady obce Raini, která je nejblíže k projektu Rišiganga. Do oblasti byly vyslány stovky vojáků, polovojenských jednotek a vojenských vrtulníků, aby pomohly při záchranných pracích. Záchranné oddíly byly zaměřeny na vrtání cesty 2,5 km dlouhým tunelem na místě nového projektu vodní elektrárny Tapovan Vishnugad, které NTPC stavělo pět kilometrů po proudu, kde by podle posledních informací mělo být uvězněno asi 30 pracovníků. “Snažíme se 2,5 km dlouhý tunel prorazit,” řekl Ashok Kumar, šéf státní policie. Kumar také řekl, že záchranáři se dostali 150 metrů do tunelu, ale trosky a rozbředlý sníh zpomalují postup záchranných prací.

Jedná se o dopady klimatických změn nebo lidskou činnost?

Ačkoliv stále není jasné, co přesně zapříčinilo odlomení kusu ledovce v tomto ročním období, jedná se o nejtragičtější událost v regionu za posledních několik let. V červnu 2013 způsobily rekordní monzunové deště v Uttarakhandu ničivé povodně, které si vyžádaly téměř 6000 životů. Podle CNN odborníci tvrdí, že jednou z možností je, že masivní ledové bloky odlomily ledovec kvůli nárůstu teploty a tato řetězová reakce uvolnila obrovské množství vody, která způsobila sesuv.

Podle zpravodajského webu The Hindu, se experti na environmentální problematiku vyslovili, že k události významně přispělo globální oteplování a neustále narůstající zvětrávání úbočí Himalájí. Odborníci na životní prostředí připisují tání ledovců globálnímu oteplování. Podle nejnovějších hodnotících zpráv Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu se předpokládá, že ústup ledovců a rozmrazení permafrostu sníží stabilitu horských svahů a zvýší počet a plochu ledovcových jezer. Existuje také vysoká pravděpodobnost, že počet a plocha ledovcových jezer se bude v nadcházejících desetiletích ve většině regionů nadále zvyšovat a nová jezera se budou vyvíjet blíže k strmým a potenciálně nestabilním horským stěnám, kde může častěji docházet k sesuvům a geologické nestabilitě.

Nedělní katastrofa, ale také přispěla k rozdmýchání diskuse o bezpečnosti nově stavěných vodních elektráren v Himalájích. Některé indické ekologické skupiny vyzvaly k přezkoumání energetických projektů v ekologicky citlivých lokalitách. Uma Bharti, bývalá indická ministryně vodních zdrojů, uvedla, že se již dříve vyslovila proti tomu, aby se vládní energetické projekty stavěly na řece Ganze a jejích přítocích.

Photo credit: Twitter @LivePretoria