Protesty indických farmářů pokračují

Protesty indických farmářů proti vládním reformám liberalizace zemědělství pokračují. Minulý týden v Novém Dillí během demonstrací propuklo násilí, když protestující farmáři vnikli do historického objektu Červené pevnosti a střetli se s policií.

Desítky tisíc zemědělců se před více než dvěma měsíci utábořili na okraji hlavního města a požadovali zrušení nových zemědělských zákonů, které podle nich poskytují konkurenční výhodu soukromým korporacím a jsou nevýhodné pro běžné farmáře, kterých jsou v zemi miliony.

Podrobnosti o počátku protestů se můžete dočíst zde.

Podle BBC násilí vypuklo v úterý 26. ledna, v Den indické republiky, během přehlídky traktorů a tahačů v hlavním městě. Tisíce farmářů zaútočily na Červenou pevnost ve středu města a střety mezi protestujícími a pořádkovými složkami si vyžádaly nejméně jednoho mrtvého a stovky zraněných. Od té doby docházelo k sporadickým potyčkám mezi protestujícími, policií a farmářskými skupinami. Zemědělské odbory tvrdí, že nejsou odpovědné za úterní násilí způsobené menšinou demonstrantů.

Indický premiér Nárendra Módí ve svém nedělním projevu kritizoval demonstranty a prohlásil, že jeho vláda je odhodlána modernizovat zemědělství za každou cenu. „Země byla zarmoucena urážkou trikolóry (indické vlajky) 26. ledna v Novém Dillí,“ uvedl Modi ve svých prvních veřejných komentářích k táhnoucím se protestům a střetu demonstrantů s policií. Vláda se zavázala k modernizaci zemědělství a tímto směrem podniká mnoho kroků,“ dodal Módí.

Proč farmáři stále protestují?

V září přijal indický parlament tři kontroverzní zemědělské zákony, jejichž cílem je liberalizace zemědělského sektoru v zemi. Vláda od začátku tvrdila, že nové zákony poskytnou zemědělcům svobodu prodávat své produkty mimo regulované trhy a uzavírat smlouvy s kupujícími za předem dohodnutou cenu.

Vládnoucí hinduistická nacionalistická strana Bharatiya Janata Party (BJP) trvá na tom, že zákony přinesou lepší ceny a osvobodí farmáře od tradičních prostředníků, kteří ovládají obchod se zemědělskými produkty. Vláda doufá, že její nová politika do roku 2022 zdvojnásobí příjem zemědělců. Sdružení zemědělců (All India Farmers Association – AIFA) ovšem tvrdí, že legislativa nezaručuje získávání zemědělských produktů za minimální podpůrnou cenu (MSP), takže je ponechává na milost a nemilost společnostem, od nichž se nyní očekává, že vstoupí do problémového zemědělského sektoru v zemi.

Podle zpravodajského webu Aljazeera opoziční strany a někteří spojenci předsedy Módího vlády označili zákony za anti-farmářské a pro-korporační a vyzvali vládu, aby přijala požadavek zemědělců a zrušila provedené legislativní změny. Začátkem ledna nejvyšší indický soud pozastavil zemědělské zákony a vytvořil výbor, který má vyřešit patovou situaci mezi vládou a zemědělci ohledně zmíněných legislativních změn. Módí v sobotu řekl vůdcům opoziční strany, že stále existuje nabídka zmrazit zákony na 18 měsíců.

Nepokoje, odříznutí od internetu a sebevraždy

Deník The Economic Times informoval, že Samyukta Kisan Morcha, předák Sdružení zemědělských svazů (United Farmers’ Front), ve svém prohlášení uvedl, že vládní „lži a násilí lze jen odsoudit“. V pátek 29. ledna skupina farmářů s asi 200 lidmi házela na protestující kameny a poškodila jejich stany. Skupina požadovala, aby zemědělci oblast opustili, a uvedli, že „urazili“ národní vlajku během přehlídky tahačů a traktorů v Den indické republiky (26. ledna). Sdružení zemědělců tvrdí, že členové agresivní skupiny patřili k hinduistické nacionalistické skupině úzce spjaté s Módího politickou stranou BJP. Zpravodajský portál BBC uvedl, že v sobotu 30. ledna úřady zablokovaly služby mobilního internetu na třech protestních místech, aby „udržovaly veřejnou bezpečnost“.

Farmářský vůdce Rakesh Tikait na svém účtu na Twitteru prohlásil, že vláda je „v klamu, pokud má pocit, že naše hnutí bude oslabeno“ pozastavením internetu. „Čím více se pokusí potlačit hlas farmářů, tím větší toto hnutí bude,“ tweetoval Tikait.

Indičtí zemědělci v sobotu drželi celodenní hladovku na protest proti reformám zemědělství. Zemědělci uspořádali v posledních několika letech po celé zemi obrovská shromáždění, aby protestovali proti „zanedbávání“ sektoru zemědělství ze strany v souvislosti s rostoucí privatizací. Web Business Insider uvedl, že více než polovina indických farmářů je zadlužena a podle údajů indického Úřadu pro národní kriminalitu v letech 2018 a 2019 spáchalo z důvodu zadlužení v zemědělství sebevraždu více než 20 000 osob.

Photo credit: Twitter @ErRamjilalMeena