Nový Zéland ukončí dvacetileté vojenské nasazení v Afghánistánu

Zbývajících šest novozélandských vojáků v Afghánistánu, tři vyslaní v rámci akademie důstojníků afghánské armády a tři na velitelství mise NATO, opustí zemi do května letošního roku. Dle novozélandské premiérky Jacindy Ardernové tím končí nejdelší vojenské nasazení v historii země.

Nový Zéland tento týden oznámil, že do května letošního roku stáhne své poslední zbývající vojáky z Afghánistánu a uzavře tak své dvacetileté nasazení. Novozélandský ministr obrany Peeni Henare uvedl, že při rozhodování vláda zvážila situaci v Afghánistánu, včetně probíhajících mírových rozhovorů mezi afghánskou vládou a dříve vládnoucím fundamentalistickým Talibanem.

„Podívali jsme se na mírovou dohodu z Doha, na to, co naši spojenci dělají, a když nyní uvažujeme o našem současném nasazení, měli jsme kolektivně pocit, že je čas tam naše nasazení ukončit,“ sdělil pro novozélandskou zpravodajskou agenturu Stuff.

Premiérka Jacinda Ardernová ve středu 17. února uvedla, že vnitřní mírový proces Afghánistánu představuje nejlepší vyhlídku na trvalé politické řešení v zemi, což znamená, že Novozélandské obranné síly (NZDF) již nejsou zapotřebí.

„Po dvaceti letech působení NZDF v Afghánistánu je nyní čas ukončit naše nasazení,“ uvedla ve svém prohlášení. „Nasazení do Afghánistánu bylo jedním z nejdelších běhů v naší historii.“ Nový Zéland po invazi pod vedením Spojených států v roce 2001 do země nasadil více než 3500 obranných sil. Během let se počet rozmístěných sil  neustále snižoval. Samotné nasazení Nového Zélandu do válečné zemi nebylo mezi novozélandskou společností kontroverzní. V současné době zbývá už jen šest pracovníků – tři jsou v afghánské národní akademii důstojníků armády a tři byli nasazeni na velitelství mise NATO.

Závazek k mírovému procesu

Ministr zahraničních věcí Nanaia Mahuta uvedl, že navzdory stažení Nového Zélandu bude země nadále podporovat afghánské mírové úsilí. „Nový Zéland bude i nadále podporovat afghánskou vládu a její obyvatele v nadcházejících letech, a to i při práci v rámci afghánského mírového procesu ve snaze vyřešit desetiletý konflikt.“

Noviny New Zealand Herald rovněž citovaly již zmiňovaného ministra obrany Peeniho Henareho, který uvedl, že novozélandské jednotky pomohly vytvořit současné podmínky v zemi. „Podporovali jsme regionální bezpečnost a pomohli jsme zlepšit životy obyvatel Afghánistánu, zejména v provincii Bámján.“ Dále také dodal, že: „Dalším důležitým prvkem podpory Nového Zélandu pro Afghánistán byl náš příspěvek k výcviku a vedení nové generace důstojníků v afghánské armádě.“

Taliban podporuje plán stažení vojsk Nového Zélandu z Afghánistánu

Taliban ve středu 17. února oslavoval oznámení Nového Zélandu o stažení svých jednotek z Afghánistánu do května.

„Vítáme rozhodnutí Nového Zélandu, které je v souladu s dohodou z Doha,“ uvedl v tweetu mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid.

„Žádáme všechny země, které vyčerpaly své jednotky v dlouhé válce v Afghánistánu, aby podnikly podobné kroky,” dodal, když se ministři obrany NATO setkali 17. února, aby rozhodli o osudu afghánské mise. Dle nejnovějších výstupů NATO ministři znovu potvrdili svůj závazek k misi Resolute Support Mission (Operace Rozhodná podpora) pod vedením NATO – s výcvikem a financováním afghánských bezpečnostních sil a závazek vůči podpoře afghánskému mírovému procesu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že vojenská aliance opustí Afghánistán až poté, co to bezpečnostní podmínky dovolí, což je konečný termín pro stažení jednotek stanovený v mírové dohodě s Talibanem. NATO má ve válkou zpustošené zemi necelých 10 000 vojáků, kteří pomáhají trénovat a radit afghánským bezpečnostním silám.

Photo Credit: NZDF/STUFF