Jižní Korea souhlasí s uvolněním íránských fondů

Jižní Korea souhlasila s uvolněním „části“ miliard íránských peněz, které roky blokovala ve svých bankách kvůli sankcím Spojených států.

Po týdnech intenzivních jednání dosáhl Írán s Jižní Korejí v pondělí 22.února dohody o uvolnění íránských aktiv v korejských bankách. Guvernér íránské centrální banky Abdolnasser Hemmat se setkal v Teheránu s jihokorejským velvyslancem Ryu Jeong-Hyunem, aby diskutovali o způsobech převodu a použití částí zmrazených aktiv Íránu.

Podle prohlášení vydaného centrální bankou dosáhly obě strany počáteční dohody o převodu zmrazených aktiv.  Jihokorejský vyslanec uvedl, že Soul je připraven spolupracovat s Teheránem při uvolňování íránských finančních prostředků od jihokorejských bank.

,,Naše vláda vedla jednání s Íránem o způsobech využití zmrazených aktiv a íránská strana vyjádřila souhlas s návrhy, které jsme předložili,“ uvedlo korejské ministerstvo zahraničí, aniž by poskytlo další podrobnosti. „Skutečné rozmrazení aktiv bude provedeno prostřednictvím konzultací se souvisejícími zeměmi, včetně Spojených států.“

Jižní Korea v posledních několika týdnech finalizovala rozhovory se Spojenými státy. Od počátku nové administrativy amerického prezidenta Joe Bidena se Írán pokoušel vymanit ze sankcí Spojených států. Ačkoli Írán popřel, že by zabavení jihokorejského ropného tankeru a jeho posádky počátkem ledna mělo co do činění se zmrazeným majetkem, zdá se, že dle nejnovějšího vývoje mezi oběma zeměmi tento incident mohl zrychlit jednání v oblasti zadržených peněz.

Guvernér íránské centrální banky Hemmati však uvedl, že Írán bude usilovat o odškodné od Jižní Koreje způsobené nespoluprácí korejských bank při získání aktiv. „I když Írán vítá změnu přístupu zemí a prohloubení spolupráce, právní kroky íránské centrální banky k vymáhání náhrady škody v důsledku nespolupráce korejských bank v posledních letech zůstanou silné,“ uvedl. Hemmati dodal, že korejské banky byly odrazeny od spolupráce s Teheránem v této otázce kvůli nátlakové kampani Spojených států proti Íránu.

Podle jihokorejských médií má Írán v Jižní Koreji zmrazená aktiva v hodnotě 9,2 miliardy dolarů.

Během návštěvy delegace íránský ministr zahraničí Javad Zarif označil íránská zmrazená aktiva Jižní Koreou za „největší překážku“ jejich bilaterálních vztahů. Jednání o rozmrazení aktiv nabrala na obrátkách po propuštění posádky zadrženého plavidla z Íránu počátkem tohoto měsíce. Plavidlo však zůstává nadále v íránské vazbě.

Dohoda přichází uprostřed hektického úsilí o oživení dialogu mezi Spojenými státy a Íránem o íránském jaderném programu. Írán údajně plánuje dovážet vakcíny COVID-19 z Jižní Koreje s částmi finančních prostředků nashromážděných v této zemi.

Zachycená loď

Vztahy mezi Teheránem a Soulem se v průběhu let zhoršily, protože otázka zmrazených aktiv vedla ke zhoršení diplomatických vztahů.

Írán na začátku ledna obsadil jihokorejské plavidlo ve svých vodách. Íránská revoluční garda oznámila, že její flotila Zulfiqar obsadila jihokorejské plavidlo operující v Perském zálivu „kvůli sérii porušení zákonů o mořském prostoru“ poté, co vyplula ze saúdskoarabského přístavu Al-Jubail.

Loď Hankuk Chemi měla přepravovat až 7 200 tun ropných chemikálií a převážet posádku jihokorejských, indonéských, vietnamských a myanmarských státních příslušníků. Jihokorejská delegace přijela do Teheránu o několik dní později, aby projednala incident s plavidlem a zmrazené peníze. Írán od té doby souhlasil s propuštěním posádky lodi.

Spojené státy souhlasily s uvolněním peněz

Spojené státy se dohodly s Jižní Korejí na částečném převodu íránských fondů z jihokorejských bank. Vysoký úředník ministerstva zahraničí ve čtvrtek 25. února novinářům uvedl, že Spojené státy s plánem souhlasily, ale chce další diskuse o způsobu předání.

Vlády Jižní Koreje a Spojených států diskutovaly o zaslání íránských aktiv do Švýcarska, odkud je lze prostřednictvím Švýcarského humanitárního obchodního ujednání (SHTA) poslat zpět do Íránu. SHTA usiluje o zajištění toho, aby švýcarští vývozci a obchodní společnosti v potravinářském, farmaceutickém a lékařském sektoru měli bezpečný platební kanál se švýcarskou bankou, prostřednictvím kterého jsou zaručeny platby za jejich vývoz do Íránu.

Podle íránské státní tiskové agentury IRNA guvernér íránské centrální banky Abdolnaser Hemmati ve středu novinářům řekl, že Írán obdrží od Jižní Koreje jednu miliardu amerických dolarů, což je první transit zmrazených aktiv v hodnotě zhruba sedmi miliard dolarů, kterou Soul uvolní.

 

Photo Credit: Pars Today