Jižní Korea má nového ministra zahraničí

Prezident Mun Če-in znovu do své administrativy přijal Čong Ui-jonga, svého prvního poradce pro národní bezpečnost, jako ministra zahraničních věcí s nadějí na oživení mezikorejské a americko-severokorejské spolupráce, která by mohla přinést nový impuls pro mírový proces.

Jihokorejský prezident Mun Če-in si za nového ministra zahraničí vybral Čong Ui-jonga, bývalého ředitele Národního bezpečnostního úřadu, uvedl to ve středu 10.února prezidentský úřad.

Jako ředitel Národního bezpečnostního úřadu se Čong účastnil vyjednávání se Spojenými státy a Severní Koreou ohledně denuklearizace Severu a dalších diplomatických a bezpečnostních otázek. Je to právě Čong, který se v březnu 2018 setkal s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem a o tři měsíce později zprostředkoval první summit mezi Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Singapuru.

Ministerská změna nastala během předání moci Bidenovi

Tato ministerská změna nastává v době, kdy se k moci definitivně dostává nově zvolený americký prezident Joe Biden. Čongovo překvapivé jmenování minulý měsíc také přišlo zhruba šest měsíců po jmenování So Huna, bývalý šéf Národní zpravodajské služby, na poradce pro národní bezpečnost.

Čong a So vedli přípravy pro schůzky mezi prezidentem Munem a Kim Čong-unem v roce 2018, které vyvrcholily měsíční návštěvou Pchjongčchangu v září téhož roku. Oba navštívili Pchjongčchang dvakrát před mezikorejskými summity a osobně se setkali s Kimem. So je veterán v Národní zpravodajské službě a většinu své kariéry zasvětil řešení záležitostí Severní Koreje. Čong a So se tak dostávají do zásadních pozic, které mohou ovlivnit jednání jak se Severní Koreou, tak i se Spojenými státy.

Jaká jsou očekávání?

Velká očekávání prezidenta Muna pro oba bezpečnostní experty jsou známá, ale otázkou je, jak to vnímá Severní Korea. Někteří odborníci uvedli, že vzhledem ke své speciální odbornosti, co se týká vyjednávání se Severním protějškem, Severní Korea by mohla doufat, že oba odborníci budou schopni zprostředkovat jednání mezi Severní Koreou a Spojenými státy.

„Během posledních čtyř let Munovi administrativy jsem nikdy neviděl, že by Severní Korea řekla o Čongovi nebo vůči So něco špatného,“ řekl The Korea Times Jang Mu-džin, univerzitní profesor severokorejských studií v Soulu. „Během osmého kongresu Strany pracujících v Severní Koreji Kim hovořil o plánech na příštích pět let na domácí i mezinárodní úrovni a zdá se, že chce situaci na Korejském poloostrově řídit stabilním způsobem.”

Čong učinil své první komentáře během uvítacího ceremoniálu 9. února: ,,Mírový proces na Korejském poloostrově není volbou, ale cestou, kterou jsme povinni jít.”

,,Je společným cílem Jižní Koreje a Spojených států dosáhnout co nejrychleji úplné denuklearizace Korejského poloostrova,” řekl Čong a dodal: ,,Myslím, že [pro Jižní Koreu a Spojené státy] bude velmi snadné synchronizovat pozice.“

Dle Čonga v postojích mezi Jižní Koreou a Spojenými státy neexistují v zásadě žádné rozdíly, proto si myslí, že vyjednávání s tradičním partnerem nebude těžké. Čong uvedl, že má v úmyslu komunikovat se Spojenými státy co nejdříve.

 

Photo Credit: AFP News