Do vedoucí pozice komunistické strany Vietnamu byl znovu zvolen Nguyễn Phú Trọng

Vládnoucí komunistická strana Vietnamu v neděli 31. ledna znovu zvolila svého generálního tajemníka Nguyễna Phú Trọnga na třetí funkční období. Díky tomu se stává jedním z nejdéle sloužících vůdců Vietnamu.

Nguyễn Phú Trọng, 76letý pročínský konzervativec, byl znovu zvolen jako vietnamský vládnoucí šéf komunistické strany. Bude to jeho třetí funkční období a jedná se tak o čin, který ve vietnamské moderní době nemá obdoby. Toto vítězství z něj dělá nejmocnějšího vietnamského vůdce za poslední desetiletí, avšak vítězství bylo zastíněno vážným vypuknutím COVIDU-19 v zemi.

13. Národní kongres

Minulý týden se ve Vietnamu odehrával 13. Národní kongres komunistické strany, který se koná každých pět let. Jak jsme již informovali, samotný kongres uspořádaný v hlavním městě Hanoji je událostí výjimečného významu pro vnitřní politiku země a budoucí vývojovou trajektorii regionální politiky a geopolitiky asijsko-pacifického regionu.

Během průběhu kongrese proletěla vietnamskými zpravodajskými deníky zpráva, že by současný prezident Vietnamu mohl kandidovat opět na znovuzvolení generálního tajemníka komunistické strany.

Změna pravidel

Během probíhajících zasedání se řešili “speciální” nová pravidla pro znovuzvolení. Ve věku 76 let je Trong výrazně nad věkovou hranicí 65 let pro znovuzvolení do politbyra a Ústředního výboru. Současná pravidla strany omezují funkci vedení pouze na dvě po sobě jdoucí období.

Dle nejnovějších zpráv se strana vzdala svých věkových a funkčních limitů, aby tak umožnila Trongovi pokračovat ve své vedoucí roli.

V předposlední den kongresu strany, který byl přerušen novým vypuknutím COVIDU-19 v severním Vietnamu, strana nezveřejnila, kdo by obsadil další klíčové pozice prezidenta, předsedy vlády a šéfa Národního shromáždění.

Mezi prvními kandidáty, které analytici jmenovali, jsou například současný předseda vlády Nguyễn Xuân Phúc, šéf komise pro ústřední organizaci strany Phạm Minh Chính a tajemník strany v Hanoji a bývalý místopředseda vlády Vuong Dinh Hue.

Co může Vietnam očekávat pod prodlouženým vedením Tronga?

Vedení komunistické strany pod vedením Tronga bylo především proslulé svými zásahy proti korupci a také kritizováno lidskoprávními skupinami za zásahy proti disentům. Trong, který byl poprvé zvolen jako generální tajemník komunistické strany v roce 2011, dohlížel na protikorupční kampaň, která dostala během několika let vysoké členy strany za mříže. Mnoho z nich bylo spojeno s bývalým premiérem Nguyễn Tan Dungem.

Trongův vzestup a dlouholetá vláda stojí v kontrastu s trendem vedení země předchozích vůdců od reforem „Doi Moi“ v 80. letech, které proměnily chudý a post-válečný Vietnam na jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Asii.

Pro Strait Times doktor Huynh Tam Sang, přednášející na Univerzitě sociálních a humanitních věd na Vietnamské národní univerzitě, uvedl, že Trong bude pokračovat v protikorupční kampani. Avšak varuje, že jeho koncentrace moci může narušit princip stranického kolektivního vedení, což nazval jako demokratický centralismus. „Mohlo by to podkopat demokracii s malou nadějí na rozmanitost názorů vznesených členy strany z nižší úrovni.“

Jakákoli výzva Trongova vedení by mohla destabilizovat stranu. Vietnam tak může čelit vážnému problému nástupnictví a může způsobit v příštích pár letech politickou nestabilitu.

 

Photo Credit: Vietnam News Agency