Znečištění ovzduší v Nepálu dosáhlo historického maxima

Kvalita ovzduší v údolí Káthmándú se v pondělí zhoršila na „nebezpečnou úroveň“ a překročila hranici AQI 600 (Index znečištění ovzduší), což vyvolalo obavy z respiračních komplikací, zejména u starších osob, dětí a pacientů s Covid-19.

Podle švýcarské skupiny AQ AirVisual, která shromažďuje údaje o kvalitě ovzduší v reálném čase z celého světa, se celkové hodnoty kvality ovzduší v Káthmándú dostaly na vrchol, což z něj dělá nejvíce znečištěné město na světě, následované Novým Dillí v Indii. Kvalita ovzduší v údolí nepálského hlavního města obvykle zůstává během léta na „nezdravé“ úrovni, zatímco monzun přináší obyvatelům údolí určitou úlevu. Během zimního období se situace rychle zhoršuje, když je v údolí kvůli topografii a meteorologickým podmínkám zachycen znečištěný vzduch.

V pondělí se hodnoty do konce dne rychle změnily z „nezdravých“ na „velmi nezdravé“ až „nebezpečné“. Celková úroveň AQI (index kvality ovzduší) od pondělní noci neklesla, zatímco západní větry zahalily zemi hustou mlhou. Ke zhoršení kvality ovzduší v Káthmándú také přispěly emise z vozidel, lesní požáry a přeshraniční průmyslové znečištění.

V úterý odpoledne se úroveň AQI v Káthmándú pohybovala na AQI 437, což udržuje hlavní město na seznamu nejvíce znečištěných měst na světě.

Indu Bikram Joshi, zástupce generálního ředitele Ministerstva životního prostředí, uvedl pro deník Nepali Times, že aktuální povětrnostní podmínky dále zhoršily úroveň znečištění ovzduší v celém údolí. „V zimních obdobích máme obvykle špatný vzduch. Ale kvůli počasí se to jen zhoršilo,“ řekl Joshi. „Povětrnostní podmínky fungují jako přikrývka a zachycují znečišťující látky, které se mohly vzdálit.”

Podle indexu kvality ovzduší EPA je úroveň kvality ovzduší mezi 151-200 považována za „nezdravou“ a každý může mít problémy, přičemž u citlivých skupin se projeví závažnější účinky.

Úrovně překračující AQI 300 jsou považovány za „nebezpečné“ pro všechny a mohou vyžadovat nouzová opatření. Místní úřady vyzvaly veřejnost, aby se vyhnula všem venkovním aktivitám, zavřela okna, použila vnitřní čističky vzduchu a v případě potřeby si během pohybu venku nasadila respirátory a další ochranné pomůcky. Stávající akční plán, který nepálská vláda schválila v únoru 2020, pro správu znečišťování ovzduší v Káthmándú stanoví, že úřady mohou vyhlásit stav nouze pro veřejné zdraví, kdykoli hodnoty AQI překročí 300.

Podle Joshiho, pokud se situace bude dále zhoršovat, mohou úřady uvažovat o vyhlášení stavu ohrožení veřejného zdraví. “Nemůžeme však ve spěchu podniknout žádné zbytečné kroky, když se země již zabývá dopady pandemie Covid-19,” uvedl Joshi.

Photo credit: Twitter Nepali Times