Soud v Jižní Koreji potvrdil vězení pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje

Nejvyšší soud Jižní Koreje ve čtvrtek 14. ledna potvrdil dvacetiletý trest odnětí svobody pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje.

Nejvyšší soud v Jižní Koreji potvrdil dvacetiletý trest odnětí svobody pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje za úplatkářství a další trestné činy. Tím se uzavřel historicky jeden z nejzávažnějších případů korupce, který znamenal výrazný úpadek první ženské představitelky v zemi.

Verdikt ukončil právní proces, což znamená, že Pak Kun-hje, která byla vyloučena z prezidentské funkce a zatčena v roce 2017, by mohla potenciálně sloužit celých 22 let za mřížemi po samostatném odsouzení za nezákonné zasahování do nominací kandidátů její strany před parlamentními volbami v roce 2016 a obvinění z korupce.

Pád první prezidentky Jižní Koreje

Pak Kun-hje se v rámci celého procesu označila za oběť politické pomsty. Od října 2017 se odmítla účastnit soudních procesů a nezúčastnila se ani čtvrtečního rozhodnutí.

Pád bývalých prezidentů Pak Kun-hje či I Mjong-baka, který si odpykává taktéž trest z korupce, podnítil v Jižní Koreji kritickou debatu, že země vkládá příliš mnoho moci do představitelů země, která je snadno zneužita a často jde bez kontroly do rukou zvolených vůdců. Téměř každý bývalý prezident nebo jeho rodinní příslušníci a pomocníci byli namočeni ve skandálech před koncem svého funkčního období nebo po svém odchodu z funkce.

V případě Pak Kun-hje, po týdenních milionových protestech, byla v prosinci 2016 obžalována zákonodárci. Bývalá prezidentka se stala prvním demokraticky zvoleným vůdcem Jižní Koreje, který byl vyloučen z funkce, když v roce 2017 Ústavní soud potvrdil hlasování parlamentu o jejím obvinění kvůli skandálu.

Po ústavním rozhodnutí soudu byla vyloučena z Modrého domu (výkonný úřad a oficiálním sídlo hlavy státu Korejské republiky) v březnu 2017. Byla obviněna ze spiknutí se svou dlouholetou důvěrnicí Choi Soon-sil, aby donutila velké konglomeráty, jako jsou Samsung a Lotte, věnovat 77,4 miliardy wonů dvěma nadacím, které byly pod kontrolou Choi.

V následujícím roce byla Pak Kun-hje samostatně obviněna z přijímání mimoburzovních fondů v hodnotě 3,5 miliardy wonů od tří bývalých šéfů Národní zpravodajské služby (NIS) od května 2013 do září 2016 v tajné dohodě s jejími pomocníky.

Vrchní soud v Soulu ji v roce 2018 odsoudil na 25 let vězení poté, co přezkoumal obvinění za úplatkářství, vydírání a zneužívání moci.

Může přijít omilostnění?

S verdiktem však také přichází nárok na zvláštní prezidentskou milost. Současný prezident Mun Če-In, liberál, který zvítězil v prezidentských doplňujících volbách po odstranění Pak Kun-hje, musí ještě přímo řešit možnost osvobození svého předchůdce.

Mnoho konzervativních politiků požaduje, aby Mun propustil Pak Kun-hje a I Mjong-baka. Jeden prominentní člen Munovy demokratické strany, Lee Nak-yon, podpořil myšlenku omilostnění bývalých prezidentů jako gesta pro národní jednotu.

Společnost se zdá být rozdělena. Průzkum veřejného mínění Realmeter minulý týden zjistil, že 47,7 procenta respondentů je pro milost a 48 procent proti.

Photo Credit: Twitter Al Jazeera English