Indonésie a Elon Musk mohou navázat spolupráci ve vesmírném programu

Indonésie se představila jako možné místo startu rakety pro projekt SpaceX Elona Muska.

Indonéský prezident Joko Widodo v prosinci minulého roku v telefonátu s Elonem Muskem vyzval SpaceX, aby Indonésii považoval za potenciální místo startu rakety do vesmíru. SpaceX je americká technologická společnost zabývající se komerčními lety do vesmíru, která byla založena druhým nejbohatším člověkem světa, Elonem Muskem.

Indonésie v rámci hovorů poukázala na výhody umístění rakety. Jedna z nich je, že země má několik míst, která se nachází přímo na rovníku.

„Indonésie má několik oblastí blízko rovníku,“ řekl v pondělí agentuře AFP mluvčí ministerstva pro námořní záležitosti a investice Jodi Mahardi. „Náklady na vypuštění rakety SpaceX budou nižší, protože samotný satelit nebude potřebovat žádné manévrování, aby přizpůsobil svoji oběžnou dráhu rovníku,“ dodal.

V současné době má Indonésie plány na vybudování vesmírného přístavu v Biaku na ostrově Papua, který by měl být dokončen do roku 2024. V současné době země funguje pod svou vesmírnou agenturou LAPAN (National Institute of Aeronautics and Space). Očekává se, že místo bude používáno k vypouštění malých bezpilotních vesmírných raket.

Podle tiskové zprávy, již zmiňovaného ministerstva, hovořili prezident Joko Widodo a ministr Luhut Binsar Pandjaitan s Elonem Muskem také o další řadě otázek. Kromě místa spuštění rakety do vesmíru má Indonésie také zájem o investiční příležitosti firmy Tesla v zemi. Tesla, vyrábějící elektromobily, již delší dobu údajně sleduje velké zásoby niklu v Indonésii, což je klíčový komponent součásti baterií elektromobilů – a tedy se jedná o strategickou surovinu pro firmu.

Musk v červenci minulého roku již ocenil indonéskou zásobu niklu.

Indonésie si klade za cíl se stát největším světovým výrobcem baterií pro elektrická vozidla a doufá, že přejde od vývozu chemikálií a minerálů k výrobě bateriových jednotek. Země také v současné době poskytuje nabídky zahraničním investorům a výrobcům automobilů, kteří chtějí vyrábět své elektromobily v Indonésii.

Elon Musk dle oficiální zprávy pak reagoval na pozvání indonéského prezidenta Joko Widoda a naplánoval vyslání svého týmu do Indonésie v lednu 2021, aby prozkoumal všechny možnosti pro spolupráci.

Indonésie doufá, že její vesmírný přístav bude možné v budoucnu použít k vypuštění vlastních raket, a také komercializovat svůj vesmírný přístav tím, že jej nechá využívat soukromými společnostmi.

Photo Credit: Oficiální stránky SpaceX