Čínská lidová republika narušila vzdušný prostor Tchaj-wanu

Tchajwanské ministerstvo obrany v sobotu 23. ledna oznámilo narušení vzdušného prostoru země rekordním počtem letadel vzdušných sil Čínské lidové republiky. Nejedná se však o ojedinělý incident. Čína během roku 2020 narušila tchajwanský vzdušný prostor při 380 příležitostech. Jedná se o útok nebo výhružku směřovanou vůči USA?

Podle zpravodajské agentury Reuters v sobotu došlo k „vpádu“ osmi jaderných bombardérů H-6K, čtyř stíhacích letounů J-16 a protiponorkových letadel Y-8 do jihozápadního rohu identifikační zóny protivzdušné obrany Taiwanu. Peking incident zatím nekomentoval. Taiwanské letectvo reagovalo nasazením raket, aby „mohlo monitorovat invazi,“ uvedlo taiwanské ministerstvo obrany. Zpravodajský portál South China Morning Post uvedl, že ministerstvo hned po incidentu vydalo krátké prohlášení, podle kterého Taiwan varoval cizí letouny pomocí rádiového signálu a v rámci protivzdušné obrany byly nasazeny raketové systémy, které měly zabránit případné eskalaci bezpečnostní hrozby.

Čína, která si nárokuje Taiwan jako své vlastní území, uskutečnila v posledních měsících téměř denně lety nad ostrovními vodami mezi jižní částí Taiwanu a Pratasovými ostrovy v Jihočínském moři. Obvykle se však průlety skládaly pouze z jednoho nebo dvou průzkumných letadel. V případě sobotního incidentu, se však podle taiwanských zpráv jednalo o rekordní počet čínských bojových letadel, která se účastnila této mise během jednoho dne, což je více než neobvyklé.

Mapa poskytnutá Taiwanem ukázala, že čínská letadla, která rovněž obsahovala protiponorkový letoun Y-8, letěla nad stejnými vodami, kde se konaly také poslední čínské mise. Incident se odehrál u Pratasových ostrovů, což je relativně stále daleko od pevninského Taiwanu.

Čínský útok nebo „jen“ vyhrožování?

Válečná letadla Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA) provedla jen v roce 2020 do taiwanského vzdušného prostoru rekordních 380 invazí. Analytici tvrdí, že strategie Číny je spíše, než přímým útokem na taiwanskou armádu a veřejnost, nástrojem, jak vyslat varovnou zprávu Spojeným státům americkým a zbytku světa. Tchaj-pejský institut pro národní obranu a bezpečnostní výzkum uvedl, že zvýšená frekvence letů byla reakcí na užší vztahy mezi Taiwanem a USA a na zhoršující se vztahy mezi USA a Čínou.

Podpora Taiwanu ze strany USA

V minulosti Čína uvedla, že provádí cvičení na obranu svrchovanosti a bezpečnosti země. Peking s rostoucím znepokojením sledoval zvyšování podpory USA pro Taiwan, zejména během administrativy Donalda Trumpa, který ve středu 20. ledna po skončení volebního období opustil úřad prezidenta Spojených států.

Let čínských bombardérů a stíhaček v sobotu nastal jen několik dní po inauguraci Joe Bidena 46. prezidentem Spojených států a ukončení vlády Donalda Trumpa, jehož administrativa výrazně podporovala nezávislost Taiwanu. Podle zpravodajského portálu Al Jazzera, tisková mluvčí Rady pro národní bezpečnost v Bílém domě, Emily Horne, uvedla, že závazek USA vůči Taiwanu je „velmi pevný“ zejména po tom, co se ve středu Bidenova slavnostního uvedení do prezidentského úradu zúčastnila de facto velvyslankyně Taiwanu ve Washingtonu Hsiao Bi-khim.

New York Post uvedl, že Bidenův kandidát na ministra zahraničí Antony Blinken v úterý prohlásil, že prezident Trump měl pravdu, když zvolil tvrdší přístup k Číně. Blinken řekl, že USA budou i nadále podporovat Taiwan, „K Taiwanu ze strany Ameriky existuje silný a dlouhodobý bipartisanský závazek,”  a dodal, “závazek vůči Taiwanu je něco, čeho se velmi silně držíme.” Blinken také uvedl, že „součástí tohoto závazku je zajištění schopnosti Taiwanu bránit se proti agresi. A to je závazek, který přetrvá.“

Photo credit: Shutterstock