Singapur a Velká Británie podepisují dohodu o volném obchodu

Singapur a Velká Británie ve čtvrtek 10. prosince podepsaly nejnovější dohodu o volném obchodu. Dohoda má mezi oběma zeměmi zajistit jistotu a kontinuitu v obchodování v obou zemích.

Velká Británie a Singapur podepsaly minulý týden dohodu o volném obchodu (Free Trade Agreement, FTA), která poskytuje podnikům z obou zemí větší jistotu a jasnost v obchodních jednáních, uvedl singapurský ministr obchodu a průmyslu Chan Chun Sing.

,,Padesát pět let po nezávislosti Singapuru se Spojené království znovu objevuje jako zcela nezávislý národ a hlavní síla v globálním obchodu,” uvedla Liz Truss, britská státní tajemnice pro mezinárodní obchod, během slavnostního podpisu v Singapuru.

V rámci FTA mezi Velkou Británií a Singapurem budou mít britské a singapurské společnosti stejné výhody, jaké dostávají v rámci dohody o volném obchodu mezi Singapurem a Evropskou unií, včetně zrušení cel pro obchod se zbožím a lepší přístup na trhy vládních zakázek.

Rovněž by došlo ke snížení necelních překážek, a to ve čtyřech hlavních odvětvích: elektronika, motorová vozidla a jejich části, farmaceutické výrobky a zdravotnické prostředky a výroba obnovitelné energie.

Dohoda o volném obchodu pokryje dvoustranný obchod se zbožím a službami více než 17 miliard GBP (800 miliard českých korun).

Výhody FTA

Klíčových výhod pro singapurské a britské podniky v rámci FTA, která začne platit od 1. ledna 2021, je několik.

Zdroj

Dohoda o volném obchodu mezi Velkou Británií a Singapurem bude zachovávat stejný časový plán pro snižování cel jako dohoda o volném obchodu s Evropskou unií. To znamená, že dle této dohody zůstanou cla zrušena až u 84 procent singapurského vývozu do Británie. Do vývozu patří především asijské potravinářské výrobky, elektronika, farmaceutika a petrochemie.

Do 21. listopadu 2024 budou zrušena cla na prakticky všechny zbývající produkty, například na textil, ovoce a vybrané masné a mořské plody. Singapur bude rovněž nadále vázat svou současnou úroveň bezcelního přístupu v rámci dohody o volném obchodu mezi EU a Singapurem pro všechny britské výrobky vstupující do země.

Dále dohoda poskytuje lepší přístup na trh poskytovatelům služeb, profesionálům a investorům a vytváří rovné podmínky pro podniky ve Velké Británii a Singapuru. To zahrnuje odvětvová pravidla nediskriminace a transparentnosti. Cílem ustanovení dohody je snížit náklady vývozcům.

FTA také umožní více příležitostí ve vládních zakázkách. Ministr Chan Chun Sing uvedl, že Velká Británie udělí Singapuru lepší přístup k příležitostem vládních zakázek pro města a obce.

V rámci ochrany investic Singapur a Velká Británie se zavázali zahájit jednání o dohodě o ochraně investic na vysoké úrovni do dvou let od vstupu FTA a jejich cílem je uzavřít jednání do čtyř let.

Dohoda také umožňuje Singapuru a Velké Británii nadále využívat komplexní kapitolu o právech duševního vlastnictví, která zahrnuje autorská práva, vymáhání práva a zeměpisná označení.

FTA prohloubí vztahy mezi Singapurem a Velkou Británií

Obě země také začnou zkoumat moduly britsko-singapurské dohody o digitální ekonomice (DEA) s cílem zahájit jednání o DEA v roce 2021. „(DEA) podpoří přeshraniční tok dat při zachování vysoké úrovně ochrany osobních údajů,“ uvedl ministr Chan Chun Sing.

„Rovněž bude podporovat interoperabilní digitální systémy, které propojí naše prosperující inovační ekosystémy, využijí interakce mezi finančními službami a digitální ekonomikou a pomohou utvářet globální standardy pro účinnou regulaci v klíčových oblastech, jako je kybernetická bezpečnost a rozvíjející se technologie.“

Singapur i Velká Británie nyní budou pracovat na příslušných ratifikačních procesech, aby dohoda o volném obchodu vstoupila v platnost. Podepsání britsko-singapurské FTA bude vysílat silný signál o závazku Británie prohloubit angažovanost v regionu. V rámci dohody o trans-tichomořském partnerství (CPTPP) chce být země aktivní, což Singapur podporuje a vítá. CPTPP je dohoda o volném obchodu, která spojuje Kanadu, Austrálii, Brunej, Chile, Japonsko, Malajsii, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam.

Photo Credit: Twitter Lizz Truss