Jak mohou protesty indických zemědělců ovlivnit globální trh

Zemědělci v Indii se díky vládou navrhovaným změnám zákonů dostali do patové situace. Tři zákony, které indická vláda představila v září letošního roku, podle farmářů zpustoší jejich obživu a vytvoří nerovné příležitost pro vstup velkých soukromých společností do celého zemědělského sektoru.  

Ačkoliv nové zákony mají přímý dopad na zemědělce v Indii, mohou mít také významný dopad na spotřebitele na celém světě, kteří se spoléhají na Indii u mnoha klíčových položek, jako je například kurkuma, chilli a zázvor.

V rámci boje proti zmíněným přijatým zákonům se protestující zemědělci z celé země shromažďují již několik dní v Novém Dillí, a to i přesto, že hlavní město země je hotspotem pandemie Covid-19, se kterým Indie bojuje již několik měsíců. Jen do letošního prosince země již nahlásila více než 9,4 milionu případů. Farmáři z Paňdžábu, Haryany a Uttarpradéše dorazili minulý měsíc traktory a pěšky do Nového Dillí, kde podle vůdců protestů blokovali silnice a zřizovali provizorní tábory. Někteří spali na silnici nebo ve svém traktoru. Několik místních svatostánků nabídlo protestujícím jídlo a přístřeší.

Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 pochází více než polovina indické pracující populace ze zemědělského sektoru. Podle údajů z analýzy Hindustan Times průměrný indický zemědělec vydělal v letech 2018–2019 10 329 rupií (přibližně 3 000 Kč) měsíčně. Z těchto 263,1 milionu pracovníků se většina spoléhá na zemědělství jako na svůj jediný zdroj nejen příjmů, ale také zdroj potravin a možnosti bydlení.

Indie jako významný světový producent potravin

Indie je největším světovým výrobcem, spotřebitelem a vývozcem koření – podle Spices Board India, indického Ministerstva obchodu a průmyslu, vyrábí asi 68% světové produkce koření právě Indie. V roce 2019 patřilo mezi nejvýznamnějších 10 dovozců indického koření USA, Čína, Vietnam, Hongkong, Bangladéš, Thajsko, Velká Británie, Spojené arabské emiráty, Malajsie a Srí Lanka. Mezi hlavní vývozní artikly patří pepř, kardamom, chilli, zázvor, kurkuma, koriandr, kmín, česnek, kari a fenykl. Podle indického Úřadu pro rozvoj vývozu zemědělských a potravinářských výrobků je Indie předním vývozcem rýže Basmati a největším světovým producentem mléka, přičemž hlavní výroba probíhá ve státech jako Paňdžáb, Haryana a Dillí – kde zemědělci také protestují. Země je také druhým největším světovým producentem rýže, pšenice a dalších obilovin a řadí se na druhé místo v produkci ovoce a zeleniny na světě těsně za Čínou. Indie je také předním světovým producentem bavlny, která představuje přibližně 40% celosvětové produkce.

Co říkají nové zákony?

Po celá desetiletí indická vláda nabízela pro určité plodiny zemědělcům garantované ceny, čímž vytvořila stabilního průvodce pro rozhodování a investice pro následující zemědělský cyklus. Podle předchozích zákonů museli zemědělci prodávat své zboží v rámci státní dražby Výboru pro trh se zemědělskými produkty. Vládou dohodnutá minimální cena byla stanovena pro položky a aukce a regulována omezeními, kdo může nakupovat, spolu s cenovými limity pro základní položky.

Indický premiér Nárendra Módí řekl, že nové zákony, které de facto ukončily regulaci trhu, dávají zemědělcům šanci rozhodovat o svých vlastních cenách a prodávat plodiny přímo soukromým podnikům, jako jsou řetězce s potravinami, což omezuje prostředníka, který je v tomto případě státní Výbor pro trh se zemědělskými produkty. Zemědělci ovšem tvrdí, že nové zákony pomáhají velkým společnostem snižovat ceny. I když by zemědělci mohli prodávat plodiny za vyšší ceny, pokud by tam byla poptávka, naopak by se mohli snažit dosáhnout minimální ceny v letech, kdy je na trhu příliš velká nabídka.

Protesty nejen v Indii

Když začaly protesty, policie se pokusila blokovat demonstrantům vstup do Nového Dillí pomocí slzného plynu a vodních děl, poté, co demonstranti zasypali policisty kameny a poškodili veřejný majetek. K protestům se během posledních dvou týdnů připojili na znamení solidarity lidé na celém světě, zejména ve Francii, Německu, Kalifornii, New Yorku, Texasu, Kanadě, Nizozemí a Velké Británii.

Podle serveru The Guardian 16. prosince desítky tisíc protestujících indických zemědělců ještě stále tábořily podél nejméně pěti hlavních dálnic na okraji Nového Dillí. Protestující médiím sdělili, že svá stanoviště neopustí, dokud indická vláda nezruší nové zákony o zemědělské reformě. V případě, že se situace během následujících týdnů zásadně nezmění, tak je množné, že protestující zemědělci mohou negativně ovlivnit indickou hospodářskou produkci pro následující období.

Photo credit: Verun Verma