Indie, Srí Lanka, Maledivy v trilaterálním dialogu o námořní bezpečnosti

Na pozvání se Srí Lanka, která byla hostující zemí, setkala s Indií spolu s Maledivy na 4. zasedání trilaterální spolupráce v námořní bezpečnosti. Oficiální setkání se konalo po šesti letech ve dnech 27. – 28. listopadu.

V Kolombu, hlavním městě Srí Lanky, se událo 4. setkání poradců pro národní bezpečnost (NSA) v rámci trilaterálním dialogu o námořní bezpečnosti, který hostoval srílanský ministr zahraničí Dinesh Gunawardena.

Trilaterální setkání na vysoké úrovni je navrženo tak, aby zahájilo kolektivní akce a spolupráce v oblasti námořní bezpečnosti, včetně rozšíření povědomí o námořní oblasti Indického oceánu, právních režimů a sdílení bezpečnostních informací.

Indie, Srí Lanka a Maledivy během tohoto zasedání, které se konalo na konci listopadu, rozhodovali o celé řadě témat. Řešilo se zde téma terorismu spolu s pirátstvím, který je dlouhodobě velikým problém pro námořní trasy, kde se uskutečňují světové obchodní transakce. Dále pak radikalizace, peněžní podvody či kybernetická bezpečnost. Jako pozorovatelé se virtuálně zúčastnili setkání sousední státy Bangladéš, Mauricius a Seychely.

Námořní prostředí v regionu jižní Asie je esenciální téma pro bezpečnost těchto tří zemí. Setkání mělo za úkol zlepšit dialog pro spolupráci v oblasti námořní bezpečnosti jako důležité platformy, která pomůže zemím zlepšit jejich bezpečnostní koordinaci v regionu jižní Asie a Indického oceánu.

Zásadní debata na letošním setkání se týkala pak samotného prostoru Indického oceánu a řešení společných výzev v této oblasti. Toto setkání se konalo na pozadí pokračujícího napětí mezi Indií a Čínou a uprostřed pokusů Číny o navýšení vlivu v oblasti Indického oceánu.

V rámci společných bezpečnostních výzev se státy dohodly na široké spolupráci, která by měla vylepšit sdílení zpravodajských informací. Všechny strany souhlasily, že bude kladen prioritní důraz na posílení ochrany Indického oceánu, který je důležitým prostorem pro námořní obchod a geostrategicky důležitou oblastí pro země jižní Asie, především Indie, která se v oblasti považuje za regionální velmoc. Vedoucí delegací souhlasili s pravidelným setkáváním za účelem sdílení, diskuse a zajištění včasného provádění rozhodnutí přijatých na zasedání.

Čína v této oblasti v posledních letech velmi často operuje, což Indii vyvolává starosti. Čína považuje Maledivy a Srí Lanku za klíčové pro svůj projekt Nové hedvábné stezky (BRI), jejíž námořní trasa prochází celým prostorem Indického oceánu až k africkému kontinentu. Čína dlouhodobě získala například přístav Hambantota na Srí Lance či založila vojenskou základnu v Džibuti v Africe.

Dále ve společném prohlášení, vydaném po zasedání, bylo uvedeno, že země diskutovali mimo jiné i o vzájemné spolupráci v oblastech humanitární pomoci a pomoci při katastrofách, společných armádních cvičení, ale také i o  znečišťování oceánského prostoru. Země se dohodli na dalším posílení spolupráce při řešení těchto výzev.

Ačkoli má být setkání uskutečněno mezi zeměmi každý rok, zástupci zemí se dohodli, že budou pořádat operativní dialog na úrovni NSA dvakrát ročně. Dřívější schůze se konaly v roce 2011 na Maledivách, v roce 2013 na Srí Lance a poslední v roce 2014 v Indii.

Photo Credit: Twitter MFA SL