Započal kambodžský soudní proces s opozicí

Na konci listopadu započal v Kambodži soudní proces, který projednává případy téměř 130 členů opozice a odpůrců nastávající vlády. Soudní řízení slouží jako krok dlouholetého premiéra Hun Sena k rozdrcení jeho politických soupeřů.

Kambodžský soud zahájil proces z obvinění z velezrady na konci listopadu s více jak sto vládními kritiky a podporovateli kambodžské opozice. Soudní proces se však rychle odročil s tím, že velký počet obžalovaných se rozdělí, aby se řízení usnadnilo. První skupina bude mít své první slyšení 14. ledna a druhá 4. března v příštím roce.

Zasedání městského soudu v Phnompenhu se zúčastnilo pouze 34 obžalovaných. Ve čtvrtek 26. listopadu bylo předvoláno celkem 121 obžalovaných, kteří jsou spojeni s násilně rozpuštěnou Kambodžskou národní stranou záchrany (CNRP). I přes fakt, že se všichni nedostavili, soudní proces začal. Kambodžské právo umožňuje soudní řízení v nepřítomnosti.

Demokracie na ústupu: rozpad opoziční CNRP

Díky vzniku CNRP jako opoziční stany v kambodžském parlamentu se očekávalo, že bude strana představovat silnou výzvu pro vládnoucí Kambodžskou lidovou stranu (CPP) premiéra Hun Sena ve všeobecných volbách v roce 2018. Na konci roku 2017 však Hun Sen před volbami zahájil rozsáhlý zákrok proti svým oponentům. V tomto roce proběhly krajské volby, kde sice CPP zvítězila, ale také se značně zvýšily hlasy pro CNRP.

Nejvyšší soud po výsledcích krajských voleb rozpustil hlavní opoziční stranu CNRP a přes stovku členů nechal vykázat z politiky. Mnozí věří, že nejvyšší soud jednal ve prospěch Hun Sena, aby zvítězil ve všeobecných volbách a získal důležitá křesla v parlamentu. Kambodža má dvoukomorový systém, jehož členové parlamentu jsou voleni do Národního shromáždění a horní Senát složený ze senátorů volených primárně místními členy rady. Následné všeobecné volby v červenci 2018 vyústily v to, co je ve skutečnosti stát jedné strany.

Podle obhájců a aktivistů v oblasti lidských práv byli prakticky všichni obžalovaní obviněni ze spiknutí s cílem spáchat velezradu a ke podněcování spáchání trestného činu, za což je společně uložen maximální trest 12 let vězení.

Reakce mezinárodního společenství na verdikt byla rychlá. Mnozí varovali a upozorňovali, jako například Evropská unie, na nedostatečnou nezávislost kambodžského soudního systému, což signalizovalo konec křehké demokracie v Kambodži, kde Hun Sen vládne od roku 1985, což ho činí nejdéle sloužícím předsedou vlády na světě. Avšak Hun Sen pravidelně trvá na tom, že jeho funkční období je charakterizováno mírem, stabilitou a rozvojem – navzdory vnitřním i vnějším hrozbám. Pokračující zásahy proti opozici napjaly vztahy Kambodže se západními zeměmi a přiměly Evropskou unii, klíčovou vývozní destinaci, k odnětí zvláštních obchodních privilegií.

Představitelé CNRP se vrátí z exilu a budou svědčit před soudem

Vedoucí představitelé rozpuštěné CNRP minulý týden v úterý 1. prosince oznámili svůj plán návratu z dobrovolného exilu, aby před soudem mohli bojovat proti obvinění.

Jak bylo výše uvedeno, více jak 130 představitelů strany a dalších disidentů budou na začátku příštího roku souzeni za obvinění, včetně velezrady a podněcování ke spáchání trestného činu. Vedení CNRP také čelí obvinění z plánování útoku zahrnujícího násilí, které mohlo poškodit stát a jeho instituce.

Dle článku od Sopheng Cheang pro AP návrat opozice představuje druhý pokus o znovu zavedení domácího politického boje. V listopadu loňského roku se Sam Rainsy, spoluzakladatel strany a hlavní opoziční vůdce vůči Hun Senovi, snažil vrátit z exilu s několika kolegy, ale vláda jej zablokovala. Od roku 2016 je v exilu, aby se vyhnul výkonu trestu odnětí svobody.

Dalším důležitým představitelem opoziční strany, který oznámil, že se vrátí 4. ledna, je zástupce představitele strany Mu Sochua, bývalý zákonodárce, který má dvojí kambodžské a americké občanství a nyní žije ve Spojených státech.

Jedním z nejznámějších obžalovaných žijících v Kambodži je Theary Seng, kambodžsko-americká právnička, která je již dlouho jedním z nejotevřenějších kritiků Huna Sena a jeho vlády. „Cítím se v klidu, protože jsem neudělala nic špatného. Toto není soudní síň. Toto je politické divadlo, je to politický cirkus,“ řekla novinářům před soudní síní.

Dle Al Jazeery nezávislá zpravodajka OSN pro oblast lidských práv v Kambodži Rhona Smith uvedla, že od června 2019 bylo zatčeno více než 150 osob spojených s CNRP. „Masové procesy s aktivisty se zdají být politicky motivované, nemají jasné právní důvody a představují závažné porušení práv na spravedlivý proces, které jsou pevně zakotveny v mezinárodním právu v oblasti lidských práv,“ uvedla a dodala, že řízení bylo součástí strategie zastrašování a zdiskreditovat opozici vlády.

Odborníci tvrdí, že to Kambodžu posunulo hlouběji na oběžnou dráhu Číny, která se snaží budovat strategická partnerství se členy ASEAN. Americké velvyslanectví v Phnompenhu minulý týden uvedlo, že proces pečlivě sleduje.

Photo Credit: Twitter Chhengpor Aun