Budují USA a Taiwan ekonomickou konkurenci Číně?

USA a Taiwan pokračují v plánu financování projektů v Asii a Latinské Americe. Neformální aliance pod vedením USA, která poskytne alternativu k čínské iniciativě Belt and Road, zajistí větší transparentnost zemím, které hledají finanční prostředky na rozvoj své infrastruktury a energetického sektoru.

Taiwan a USA pokračují v plánu financování infrastrukturních a energetických projektů v Asii a Latinské Americe s využitím kapitálu získaného ze soukromého sektoru k zajištění větší transparentnosti, uvedl dle AlJazeera ve středu 25. listopadu taiwanský ministr financí Su Jain-rong v Tchaj-pej. Řekl, že doufá, že první projekty budou zahájeny příští rok.

Plán, který byl zahájen podepsáním dohody mezi USA a Taiwanem v září letošního roku, má za cíl získat finanční prostředky prostřednictvím dluhopisů zaměřených na taiwanské banky, pojišťovny a další soukromý kapitál. Pro Washington i Tchaj-pej je to příležitost, jak konkurovat čínské globální infrastruktuře v obavách o závazky Pekingu k mezinárodním projektům a zhoršující se finanční poměry mezi rozvojovými zeměmi. Čínská iniciativa Belt and Road do značné míry závisí na půjčkách od Pekingu vládám rozvojových zemí a obvykle zahrnuje čínské státní podniky.

Podle slov taiwanského ministra financí pro Reuters, je tento plán důležitým milníkem taiwansko-amerických ekonomických vztahů. „Taiwan a USA budou dále rozvíjet užší a širší spolupráci v rámci svého globálního ekonomického strategického partnerství. Taiwansko-americký plán však silně zdůrazňuje účast soukromého sektoru a zároveň zdůrazňuje, že finanční prostředky by měly být získávány prostřednictvím trhu, což je vysoce transparentní,“ uvedl ministr financí Su Jain-rong.

Prezident Světové banky David Malpass v květnu vyzval skupinu 20 zemí, aby zajistily větší transparentnost smluv o vládním dluhu, přičemž uvedl, že je to jediný způsob, jak „vyvážit zájmy lidí se zájmy těch, kteří podepisují dluhové a investiční smlouvy“.

Taiwanské půjčky na infrastrukturu by měly být transparentnější díky většímu zpřístupnění informací, jako jsou získané částky, výnosy a zamýšlené použití v rámci součásti procesu prodeje dluhopisů. Taiwan je nejnovějším přírůstkem rozšiřujícího se seznamu amerických partnerství v oblasti investic do infrastruktury ve třetích zemích. Podle slov Su Jain-ronga dosáhlo obdobných dohod s USA šestnáct dalších zemí, které spolupracují s USA International Development Finance Corporation na financování infrastrukturních projektů. Japonsko, Jižní Korea a Austrálie oznámily ekonomické partnerství s USA již v roce 2018.

Podle odhadů Světové banky z loňského roku byly v rámci čínské iniciativy Belt and Road Initiative postaveny nebo jsou v provozu projekty v hodnotě přibližně 575 miliard amerických dolarů. USA odhadují, že do roku 2025 investují dohromady 75 miliard amerických dolarů v rozvojových zemích prostřednictvím International Development Finance Corporation a soukromého kapitálu. Jednou z hlavních výhod finančního rámce pro Taiwan spočívá v tom, že nabízí svým pojistitelům bohatým na hotovost příležitost najít vyšší výnosy, než jaké jsou obvykle k dispozici doma, podpořené politickou podporou USA.

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa učinila z podpory Taiwanu klíčový pilíř úsilí Bílého domu čelit čínskému vlivu a taiwanský ministr financí řekl, že nevidí přílišnou změnu finanční spolupráce poté, co se v lednu ujme úřadu nově zvolený americký prezident Joe Biden. Připsal to sdíleným hodnotám a silné oboustranné podpoře Taiwanu ve Washingtonu.

Taiwan, o kterém Čína tvrdí, že je jejím vlastním územím, již dlouho usiloval o uzavření obchodní dohody se svým nejdůležitějším diplomatickým a vojenským spojencem. Podle Reuters dohoda mezi oběma zeměmi posílí nejen úzké hospodářské a obchodní partnerství, ale také posílí americkou podporu Taiwanu tváří v tvář neutuchajícímu zastrašování ze strany Číny. Čína v poslední době zintenzivnila své vojenské aktivity poblíž ostrova, včetně příležitostných přeletů stíhaček přes citlivou střední linii Taiwanského průlivu, která slouží jako neoficiální nárazník mezi oběma stranami.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen uvedla, že „nikdy nepřestane hledat mírové a stabilní vztahy mezi oběma zeměmi“, ale že také nebude dělat kompromisy, když bude činit rozhodnutí nezbytná k zajištění bezpečnosti Taiwanu, a upozorní na zvýšení tchajwanského rozpočtu na obranu.

Zatímco odcházející americký prezident Donald Trump zůstává na Taiwanu populární osobností, která prosazuje svou podporu ostrova, včetně prodeje nových zbraní a návštěv vysokých představitelů USA v Tchaj-pej, Taiwan vyjádřil důvěru v nově zvolenou vládu prezidenta Joe Bidena.

Taiwan se v eskalujícím boji o globální dominanci mezi USA a Čínou ocitl v ekonomicky výhodném místě, přičemž vývoz do dvou největších ekonomik světa za poslední rok prudce vzrostl. Je pravděpodobné, že taiwanský export do USA bude i nadále pokračovat v silném růstu, jelikož konec obchodní války mezi oběma zeměmi je v nedohlednu. Taiwanská ekonomika by měla i nadále těžit z toho, že taiwanské společnosti přinášejí investice zpět z Číny. Taiwanská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 3,3 procenta a podle agentury Bloomberg čeká zemi další ekonomický růst.

Photo credit: Louis Cheng