Myanmarské celonárodní volby: Co očekávat?

V Myanmaru se tento týden 8.listopadu budou konat všeobecné volby, podruhé od konce vojenské vlády v roce 2011. Poslední volby, v roce 2015, vedly k drtivému vítězství strany Národní ligy pro demokracii (NLD), která je vedená představitelkou Aun Schan Su Ťij.

V Myanmaru se budou konat tento týden všeobecné volby a mnozí je považují za zkoušku rodící se demokratické vlády v zemi vedené Aun Schan Su Ťij. Od roku 2015, kdy Národní liga pro demokracii (NLD) zvítězila, NLD se muselo potýkat s celou řadou problémů. Strana má za sebou smíšené ekonomické výsledky a Aun Schan Su Ťij přešla od ikony lidských práv k mezinárodnímu vyvrheli za obranu brutálního pronásledování etnické menšiny Rohingyů armádou.

V poslední době vláda špatně zvládla svou reakci na pandemii COVID-19 a Myanmar má nyní více případů a úmrtí než kterákoli jiná země jihovýchodní Asie. Přesto zůstává NLD populární mezi barmskou etnickou většinou Myanmaru a téměř jistě si udrží kontrolu nad oběma komorami parlamentu.

Ačkoli v zemi došlo k nedávnému nárůstu případů nakažených Covidem-19, volební úředníci tvrdí, že volby proběhnou podle plánu. Ústřední volební komise uvedla, že zvýší počet volebních míst, aby omezila přeplněnost a poskytovala osobní ochranné prostředky hlasovacím pracovníkům. Mnoho opozičních stran uvedlo, že vláda by měla odložit hlasování, protože za současné situace nejsou schopny vést řádnou kampaň.

Volby se budou konat ve všech městech, včetně oblastí považovaných za konfliktní zóny a samosprávných regionech. Analytici považují volby za důležitou zkoušku přechodu Myanmaru od přímé vojenské vlády k demokratickému režimu.

Aun Schan Su Ťij čelí mezinárodní kritice, avšak doma je stále populární

Aun Schan Su Ťij, nositelka Nobelovy ceny, získala moc v zemi ve volbách z roku 2015, které ukončily desetiletí vojenské vlády. Její administrativa se ale dostala pod mezinárodní tlak pod vojenským zásahem, který v roce 2017 vyhnal do Bangladéše stovky tisíc Rohingyů. Osobně se zúčastnila mezinárodního tribunálu v Haagu, aby hájila armádu před obviněním ze znásilnění, žhářství a masového zabíjení v kampani, o které se organizace pro lidská práva domnívala, že se rovná genocidě.

Ve své zemi je však Aun Schan Su Ťij stále populární, i když její vláda nesplnila očekávání a musela se vypořádat s eskalací bojů s etnickými ozbrojenými skupinami a také pomalejšího ale očekávaného hospodářského růstu. Dle Al Jazeery Monywa Aung Shin, vysoká představitelka NLD, telefonicky uvedla agentuře Reuters, že strana bude soutěžit ve všech volebních obvodech v Myanmaru a rozvinula svůj seznam kandidátů.

Armáda má podle ústavy nadále obrovskou moc, která zaručuje její kontrolu nad klíčovými ministerstvy a 25% křesel v parlamentu. Asean Today uvádí, že se objevila obvinění namířená proti armádě. Vojenští poradci údajně tlačili volební komisi (Union Election Commission, UEC), aby zrušila hlasování v etnických oblastech. V říjnu generál myanmarské armády Min Aung Hlaing učinil celostátní prohlášení vyzývající voliče k podpoře kandidátů, kteří budou chránit rasu a náboženství – což je zřejmě odkaz na barmskou rasu a buddhismus.

Členové armády a jejich rodiny představují více než 1 milion voličů v Myanmaru a vojenští vůdci byli obviněni z ovlivňování nebo kontroly těchto hlasů v předchozích volbách. Od svého nástupu k moci v roce 2015 nebyla NLD schopna nebo ochotna omezit moc armády v zemi, která si stále dle ústavy drží kontrolu nad mandátem 25% křesel v obou komorách parlamentu a i nad několika klíčovými vládními ministerstvy. Jak bylo výše řečeno, selhání NLD při kontrole vojenské síly se dostalo do mezinárodní pozornosti v roce 2017, kdy Tatmadaw neboli myanmarská armáda provedla etnické čistky nebo genocidní kampaně proti Rohingyům v Arakanském státě.

Současná vláda také nebyla schopna splnit sliby o reformě ústavy, kterou vypracovala armáda v roce 2008. Změny ústavy vyžadují schválení více než 75% zákonodárného sboru – téměř nemožná většina vzhledem k tomu, že armáda vlastní 25% křesel.

Hlavním konkurentem NLD je pak Strana solidarity a rozvoje podporovaná armádou, která před příchodem vlády Aun Schan Su Ťij dohlížela na přechodnou vládu země pět let. Zatímco se očekává, že si NLD ve volbách povede lépe než ostatní, analytici tvrdí, že se sníží velká většina podporovatelů.

Volby ukážou, jakým směrem se dál bude Myanmar vydávat. Kromě předvídatelných výsledků volby stále vyvolávají několik důležitých otázek. Volby se konají během pandemie, může tak Myanmar zajistit bezpečné hlasování, kdy vláda zavádí blokování ve velkých městech, jako je Rangún? Snad nejdůležitější je pak otázka demokracie. Vláda vytváří ovzduší represí, které podle organizace Human Rights Watch (HRW) činí volby 8. listopadu zásadně chybné.

Ve volebním procesu v Myanmaru chybí mnoho mezinárodně uznávaných prvků pro svobodné a spravedlivé volby. Mezinárodní standardy zahrnují práva na svobodu projevu, sdružování, pokojné shromažďování a pohyb; účast kandidátů a voličů v prostředí bez násilí, vyhrožování a zastrašování; všeobecné a rovné volební právo; právo kandidovat; právo volit a tajně hlasovat; a bez diskriminace.

Dle zprávy HRW myanmarská vláda používá diskriminační zákon o občanství z roku 1982 a volební zákon, aby zbavila Rohingyů práva se dostat do volební kandidatury, přestože většina rodin Rohingyů žije v Myanmaru po celé generace. Mnoho Rohingyů doufalo, že po volbách v roce 2015 změní Aun Schan Su Ťij tyto zákony a politiky. Místo toho NLD podporovala armádu při provádění etnických čistek.

Žádný z jednoho milionu rohingských uprchlíků v Bangladéši a dalších několik set tisíc rozptýlených v jiných zemích nebude mít právo volit. Úřady zablokovaly většinu Rohingyů, kteří v Myanmaru zůstávají, odhaduje se na 600 000, z registrace do voleb.

Photo Credit: Twitter Mizzima News