Japonský korunní princ Fumihito formálně prohlášen jako nástupce císaře

Mladší bratr japonského císaře Naruhita, korunní princ Fumihito, formálně složil v neděli 8. listopadu přísahu a stává se tak korunním princem a přímým následníkem císaře na Chryzanténový trůn.

Tradiční ceremoniál byl kvůli pandemii odložen na sedm měsíců a zmenšen, přesto se konečně v neděli 8. listopadu uskutečnil a korunní princ Fumihito, lépe známý jako princ Akišino, tak uzavřel sérii císařských nástupnických rituálů, které se konaly od chvíle, kdy jeho starší bratr císař Naruhito nastoupil na trůn v květnu loňského roku po abdikaci svého 86letého otce, bývalého císaře Akihita – první japonský monarcha, který odstoupil z trůnu za více než 200 let.

V paláci císař Naruhito oděný v tradičních formálních dvorních šatech vyhrazených pro císaře prohlásil, že jeho mladší bratr je nyní oficiálně korunním princem, který jako první nastoupí na trůn.

Přibližně 15minutový obřad, původně plánovaný na 19. dubna, byl odložen poté, co japonská vláda kvůli pandemii vydala v daný měsíc výjimečný stav. Nedělní rituál byl snížen z původních 350 na přibližně 50 účastníků, mezi nimiž byl nový předseda vlády Jošihide Suga a další nejvyšší vládní úředníci, představitelé prefektur a vybraní zahraniční hodnostáři.

V samostatném uzavřeném obřadu zdědil Fumihito císařský meč symbolizující jeho postavení korunního prince. V rámci antivirových opatření byly zrušeny banketové hostiny a další akce včetně veřejného podpisu gratulací.

Jaká je budoucnost císařství Japonska?

Nedělní prohlášení korunního prince připravuje půdu pro vládu, aby začala diskutovat o tom, co dělat se zoufalým nedostatkem dědiců.

Naruhitova posloupnost ponechala na trůn pouze dva mladší muže – Fumihita a jeho čtrnáctiletého syna Hisahita. Naruhitova osmnáctiletá dcera Aiko a dvě dcery korunního prince Mako a Kako nejsou v řadě v nástupnictví, protože jsou ženy.

Japonský zákon zabývající se legitimním nástupnictvím, který je z velké části založen na předválečné ústavě, neumožňuje císařku. Vláda v roce 2005 zvažovala možnost císařek, ale diskuse se zastavila, jakmile se v následujícím roce narodil Hisahito. Průzkumy ukázaly, že většina Japonců podporuje ženské císařky, protože Aiko je mezi japonskými obyvateli velice populární. Císařská rodina má v současné době třináct žen, včetně šesti, které by se mohly v příštích letech vdát a ztratit tak své královské postavení.

Dle Kyodo News Suga nedávno prohlásil, že jeho vláda začne po prohlášení korunního prince studovat způsoby, jak zajistit stabilní císařskou posloupnost, která je pro Japonsko stále velice důležitá. Oficiální povinnosti za vlády populárního bývalého císaře Akihita značně vzrostly.

Korunní princ Fumihito je známý tím, že veřejně hovoří o roli císařské rodiny v současném Japonsku. Fumihito vyjádřil svůj názor na to, jak by se rodina měla přizpůsobit moderní době. Věří, že královské povinnosti lze sdílet rovnoměrně bez ohledu na pohlaví. U příležitosti svých 52. narozenin v roce 2017 uvedl, že: „Samozřejmě si myslím, že to, co (lidé) u nás hledají, se mění v závislosti na době. Myslím, že to musíme mít stále na paměti.“

Photo Credit: Twitter Appex World News