Filipíny: Humanitáři reagují na následky tajfunu Goni

Agentury OSN a humanitární aktéři na Filipínách se mobilizují na podporu komunit zasažených super tajfunem Goni, který po celé zemi zanechal veliké škody.

Tajfun Goni – na Filipínách nazývaný také jako Rolly – dorazil 1. listopadu brzy ráno (místního času) na východní pevninu s katastroficky prudkým větrem až 280 kilometrů za hodinu a přívalovými srážkami v průměru 230 kilometrů od jeho středu.

Super silná bouře začala na ostrově Catanduanes než se vydala na západ. Očekávalo se, že se bude pohybovat směrem k hustě osídleným regionům, včetně hlavního města Manily, a také do provincií, které se stále vzpamatovávají z předchozího tajfunu Molave, který si vyžádal nejméně 22 životů.

Tajfun – ekvivalent hurikánu kategorie 5 – byl letos nejsilnější na světě a patří mezi nejsilnější bouře, které zasáhly Filipíny od doby, kdy tajfun Haiyan zabil v roce 2013 více než 6300 lidí. U tajfunu Goni se prozatím uvádí 11 úmrtí, avšak v příštích dnech se očekává, že se počet zvýší.

Zdroj: OCHA | Průběh tajfunu Goni.

Více než milion lidí bylo evakuováno a hlavní mezinárodní letiště v zemi bylo uzavřeno. Evakuace byla ztížena další krizovou situací v podobě pandemie COVID-19. Bylo nutné zajistit, aby se virus nešířil v evakuačních centrech. Na Filipínách je druhý nejvyšší počet nakažených a úmrtí s COVID-19 v jihovýchodní Asii.

Ricardo Jalad, výkonný ředitel Národní agentury pro katastrofy, novinářům uvedl, že při přípravě na blížící se tajfun, okolo 1 000 pacientů s COVID-19, kteří byli ve velkých izolačních stanech v Manile a nedaleké provincii Bulacan, museli být přesunuti do hotelů a nemocnic.

Dle OSN Tajfun Goni zanechal několik měst nepřístupných a zničil tisíce domů na Filipínách. Úsilí o efektivní a rychlou pomoc bylo pak komplikováno pandemií.

Zpráva OSN dále uvádí, že dle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) region Bicol, který tajfun Goni silně zasáhl,  má v současné době přibližně 425 aktivních případů COVID-19 a riziko přenosu zůstává vysoké, zejména v obvykle přeplněných evakuačních centrech.

Přibližně 361 000 lidí se ukrývá v evakuačních střediscích v postižených oblastech, zatímco dalších 54 400 zůstává u příbuzných a přátel. Hlavní laboratoř společnosti Bicol COVID-19 také utrpěla poškození, což způsobilo pozastavení testování.

Mezinárodní organizace pro migraci OSN (IOM) varovala, že v souvislosti s pandemií se „nejzranitelnější vysídlené populace staly ještě zranitelnějšími“. Filipíny jsou zasaženy až 20 tajfuny ročně. Po dopadu na pevninu zasáhl tajfun Goni město Tiwi v provincii Albay, což způsobilo rozvodnění řek a zaplavení velké části regionu. Zatím je údajně odříznuto asi 11 měst a zničeno nebo poškozeno nejméně 10 000 domů, včetně více než 300 domů pohřbených pod vulkanickou horninou.

Rovněž jsou narušena elektrická vedení a telekomunikační spoje. Zprávy naznačují škody na přibližně 16 900 hektarech orné půdy, které postihly přibližně 18 000 zemědělců, přičemž ztráty produkce se odhadují na 66 600 tun rýže, kukuřice a vysoce hodnotných plodin v hodnotě přibližně 24 milionů dolarů.

„IOM bude i nadále spolupracovat s našimi vládními partnery na podpoře jejich úsilí o monumentální obnovu při řešení nejnaléhavějších humanitárních potřeb,“ uvedla vedoucí mise agentury OSN na Filipínách Kristin Dadey.

S důrazem na zásadní potřebu správných preventivních opatření COVID-19 na evakuačních místech dodá IOM filipínskému ministerstvu sociální péče nejrůznější osobní ochranné prostředky včetně 200 000 obličejových masek, 20 000 lahví sanitizéru, 2 000 obličejových štítů a 500 modulárních stanů. Úřady také nasazují pracovníky, aby sledovali příznaky COVID-19 u vysídlených osob.

Photo Credit: IOM