Si Ťin-pching slibuje podporu a rozvoj spolupráce s KLDR

V sobotu 10. října informovala státní severokorejská agentura, že čínský prezident Si Ťin-pching v dopise určeném pro Kim Čong-una k výročí založení vládnoucí strany v Severní Koreji uvedl, že má v úmyslu prohloubit vztahy s Pchjongčchangem.

Čínský prezident Si Ťin-pching o víkendu dle agentury slíbil vůdci KLDR, že bude klást důraz na rozvoj prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi. Prohlášení zaznělo v dopise severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi u příležitosti 75. výročí založení Dělnické strany Koreje.

„Máme v úmyslu úspěšně bránit, konsolidovat a rozvíjet vztahy mezi Čínou a Koreou společně s korejskými soudruhy a podporovat dlouhodobý a stabilní rozvoj socialistických idejí obou zemí,“ citovala severokorejská státní tisková agentura KCNA čínského prezidenta, jak uvádí Reuters.

V sobotu se připomínalo 75. výročí založení vládnoucí Dělnické strany Koreje, která zahrnovala vojenskou přehlídku. Je to první přehlídka v zemi za dva roky a přichází jen několik týdnů před americkými prezidentskými volbami. Kim se během akce vyhnul přímé kritice Washingtonu. Místo toho se zaměřil na vnitřní záležitosti a potvrdil pokračující úsilí KLDR o rozvoj jaderného arzenálu, které je dle jeho slov nezbytný pro obranu země. Uvedl, že nemá v úmysl se v obraně zaměřit na žádnou konkrétní zemi a vojenskou sílu KLDR nebude aktivně využívat.

Žádná zahraniční média ani cizinci se nemohli zúčastnit průvodu, proto se mnozí analytici musejí spoléhat na upravené záběry, které byly zveřejněné státními médii KLDR.

Si Ťin-pching uvedl, že je „velmi potěšen“ úspěchy, kterých Severní Korea dosáhla v posledních letech díky spolupráci se zahraničím. Čína je největším sousedem a obchodním partnerem Severní Koreje. Více než 80 procent celkového dovozu a vývozu pro KLDR se odehrává s Čínou, která je jako politický partner pro zemi velmi zásadní. Čína je často kritizována za to, že neprovedla sankce Rady bezpečnosti OSN proti Severní Koreji.

Si Ťin-pching poznamenal, že vztahy mezi Čínou a Severní Koreou dosáhly po setkáních s Kimem v posledních letech „nové historické stránky“.

Čínský prezident ujistil Kima, že země je připravena spolupracovat s Pchjongčchangem na udržování, upevňování a rozvíjení bilaterálních vztahů a budování regionální stability.

 

Photo Credit: Twitter NDTV