Ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračuje

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými vojenskými silami o autonomní oblast Náhorního Karabachu pokračují bez známek příměří. V neděli 27. září vypukl ozbrojený vojenský konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem, během kterého bylo zatím zabito více než 300 lidí.

V centru sporu je hornatá autonomní oblast Náhorní Karabach, jehož vlastnictví je zdrojem sváru mezi Arménií a Ázerbajdžánem již od doby, kdy se obě země osamostatnily po rozpadu bývalého Sovětského svazu. Náhorní Karabach je v současné době mezinárodně uznáván jako součást Ázerbájdžánu, ale je řízen autonomně a je primárně osídlen etnickými Armény.

Současné boje na Kavkaze skončily 25 let relativního míru, vyústěného v příměří zprostředkované k ukončení smrtící války mezi bývalými sovětskými republikami o Náhorní Karabach v 90. letech.

Prohlášení obou stran se diametrálně odlišují a jedna země viní z vypuknutí konfliktu svého souseda a naopak. V úterý ázerbájdžánští představitelé tvrdili, že arménské síly sabotovaly ropovod pomocí kazetové munice, jejíž použití většina zemí zakázala. Arménské ministerstvo obrany obvinění okamžitě odmítlo a trvalo na tom, že arménské síly se nezaměřily na žádnou ropnou ani plynovou infrastrukturu.

Mezinárodní přesah konfliktu

Lokální konflikt dvou kavkazských republik má ovšem mezinárodní přesah. Během tohoto týdne byly v USA a zejména v centru největší místní arménské komunity, v kalifornském Los Angeles, organizovány protesty proti postupu ázerbajdžánských ozbrojených sil.

Současně začátkem tohoto týdne vydala Amnesty International zprávu potvrzující informace o použití kazetové munice během bombardování ázerbájdžánských ozbrojených sil v Stěpanakertu, hlavního města Náhorního Karabachu, známého také jako Chankendi. Amnesty International vyzvala Arménii i Ázerbajdžán, aby podepsaly Úmluvu o zákazu kazetové munice, kterou ani jedna ze zemí nepodepsala.

Jak uvedl zpravodajský server Al Jazeera, prezident sousedního Íránu Hassan Rouhani ve středu varoval, že konflikt mezi Ázerbájdžánem a Arménií by mohl vyústit v regionální válku. Tyto obavy vyjádřili také nezávislí analytici, kteří si konkrétně všímají nedostatku smysluplného zásahu Trumpovy administrativy a USA v rámci de-eskalace konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin označil konflikt za tragédii. Putin, který adresně nevyslovil svou podporu ani jedné ze stran a jehož vláda oběma prodala jak Arménii, tak Ázerbájdžánu vojenský hardware, uvedl, že mírové řešení se zdá být „ještě daleko, ale v každém případě požadujeme příměří“.

Putin ve středu mluvil po telefonu se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem. Podle Kremlu předtím mluvil s arménským premiérem Nikolem Pashinyanem celkem čtyřikrát od vypuknutí ozbrojeného konfliktu.

Ruská vláda rovněž vyjádřila znepokojení nad zapojením bojovníků ze Sýrie do konfliktu. Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden uvedl, že důkazy naznačují, že syrští džihádističtí bojovníci odcestovali na Kavkaz přes Turecko, které v bojích podporují Ázerbájdžán. Arménie obvinila Turecko z vysílání syrských žoldáků, aby se připojili k ázerbájdžánským silám.

Arménští představitelé uvedli, že jsou připraveni jednat s prostředníky takzvané minské skupiny – Francie, Ruska a USA, kteří pomohli vyjednat poslední příměří nad Náhorním Karabachem – a usilovat o dosažení nové dohody.

Ázerbájdžán dosud s podporou Turecka odmítl výzvy k příměří a požaduje místo toho stažení všech arménských ozbrojených sil z regionu a ze sousedního území zabaveného během války v 90. letech.

Dopad na civilní obyvatelstvo

Úředník regionální správy ve středu uvedl, že boje již vyhnaly polovinu civilního obyvatelstva Náhorního Karabachu z jejich domovů. Podle AP News se z obou stran konfliktu objevují nepodložená tvrzení, že druhá strana bez rozdílu ostřeluje civilní oblasti.

„Podle našich předběžných odhadů bylo přibližně 50% populace Karabachu a 90% žen a dětí – nebo přibližně 70 000 – 75 000 lidí – vysídleno,“ uvedl pro agenturu AFP ombudsman pro práva v Náhorním Karabachu Artak Beglaryan.

 

Photo credit: Armenia Official Twitter Account