Indie spustila systém varování proti povodním

První systém svého druhu, který bude poskytovat varování pro jihoasijské země před bleskovými povodněmi 6 až 24 hodin předem, byl spuštěn Indickým meteorologickým úřadem (IMD) minulý pátek v Novém Dillí.

Světová meteorologická organizace (WMO) svěřila Indii odpovědnost za koordinaci, rozvoj a implementaci Regionálního střediska varovného systému povodňových vod pro jižní Asii. Nově spuštěný varovný systém umožní členským zemím – Indii, Srí Lance, Bangladéši, Nepálu a Bhútánu, vydávat upozornění na bleskové záplavy a přívalové deště v reálném čase a pokud možno s co největším časovým předstihem, uvedl dle ReliefWeb generální ředitel IMD Mrutunjay Mohapatra během online spuštění systému.

Mohapatra‚ který je také stálým zástupcem Indie ve Světové meteorologické organizaci, uvedl, že systém bude poskytovat upozornění pro přívalové povodně v podobě hrozeb (šest hodin předem) a rizik (24 hodin předem), což má vést k výraznému snížení ztrát na životech a majetku ve výše uvedených jihoasijských zemích. Indie rovněž sdílí varovné výstrahy před cyklóny se sousedními zeměmi.

Bleskové povodně jsou vysoce lokalizované události s velmi vysokým vrcholem. Mezi výskytem srážek a vrcholnou povodní je obvykle méně než šest hodin. Systematické varování před povodněmi a schopnost jejich předvídání obecně chybí po celém světě.

Během 15. kongresu WMO uznal, že přívalové povodně mají obzvláště katastrofální dopad na život a fungování postižených populací, schválil implementaci projektu Flash Flood Guidance System (FFGS) s globálním pokrytím.

Systém byl vyvinut komisí WMO pro hydrologii, společně s komisí WMO pro základní systémy a ve spolupráci s Americkou národní meteorologickou službou a Americkým hydrologickým výzkumným střediskem (HRC). IMD má vysoce pokročilé schopnosti s ohledem na výpočetní výkon, numerickou předpověď počasí, rozsáhlou pozorovací síť (pozemní, leteckou i vesmírnou) a mezinárodně uznávaný systém předpovědi počasí.

“Spolehlivost systému byla testována během posledních monzunových období v předprovozním režimu a upozornění na bleskové povodně byly vydány národním hydrologickým a meteorologickým službám v regionu k jeho ověření,” uvedl BP Yadav, vedoucí vědecký pracovník IMD.

Nový systém má podrobnou diagnostiku, která poskytuje vodítko pro možné výskyty přívalových povodní na místní úrovni. Tajemník indického ministerstva přírodních věd M. Rajeevan zdůraznil potřebu posílit pozorovací síť pro srážky a vlhkost půdy, aby se zlepšil výkon systému.

Upozornění nového varovného systému na hrozby a rizika bleskových povodní poskytne Regionální středisko národním meteorologickým a hydrologickým službám, národním a státním orgánům pro zvládání katastrof a všem dalším zúčastněným stranám, která přistoupí k přijmutí nezbytných zmírňujících opatření ke snížení ztrát na životech a majetku v zemích jihoasijského regionu, tedy v Indii, Bangladéši, Bhútánu, Nepálu a na Srí Lance.

Photo credit: Twitter India Water Portal