Spojené státy opětovně uvalují sankce OSN vůči Íránu

Spojené státy v sobotu vyhlásily opětovné uvalení přísných sankcí OSN na Írán, které byly zrušeny v roce 2015 v rámci jaderné dohody uzavřené se světovými mocnostmi v procesu, který je známý pod heslem „snapback“. Spojené státy oznámí v příštích dnech řadu dalších opatření k posílení uvalených sankcí OSN.

Spojené státy se neshodly se všemi ostatními stálými členy Rady bezpečnosti OSN v otázce přístupu k Íránu a jednostranně deklarovaly opětovné uvalení všech sankcí OSN proti zemi – požadavek, který Írán a mezinárodní společenství, včetně blízkých spojenců Spojených států, odmítli s tím, že nejsou podloženy žádným právním základem.

Prezident Trump uvalí také sankce na desítky lidí a dále prohlásil, že na každého, kdo obchoduje se zbraněmi s Íránem, budou sankce uplatňovány i po říjnu, tedy po datu zrušení embarga.

Kromě dodržování zbrojního embarga, které má vypršet příští měsíc, americký ministr zahraničních věcí Pompeo uvedl, že členské státy musí dodržovat omezení vůči Íránu – tedy zákaz činnosti Íránu v oblasti jaderného vývoje a dodržovat sankce za převod jaderných technologií a technologií souvisejících s raketami.

,,Spojené státy přijaly toto rozhodné opatření, protože kromě toho, že Írán nesplnil své závazky JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), Rada bezpečnosti neprovedla prodloužení zbrojního embarga OSN na Írán, které platí již 13 let,” uvedl Pompeo ve svém prohlášení.

V sobotu se Spojené státy pokusily obnovit řadu sankcí OSN proti Íránu a uvedly, že k tomu mají autoritu jako původní signatář Společného komplexního akčního plánu (JCPOA), jaderné dohody mezi Íránem a dalšími významnými mocnostmi z roku 2015. Navzdory tomu, že Spojené státy v květnu 2018 odstoupily od dohody a znovu zavedly ochromující sankce vůči Íránu, Spojené státy tvrdí, že stále může spustit takzvaný „snapback“. Jednalo se o mechanismus navržený vyjednávacím týmem Spojených států před podpisem JCPOA, který stanovil, že pokud Írán poruší své závazky, všechny mezinárodní sankce se mohou vrátit zpět na své místo.

Generální tajemník OSN António Guterres a drtivá většina členů Rady bezpečnosti OSN, včetně hlavních evropských mocností, tvrdí, že Spojené státy již nemají právní schopnost prosazovat jakékoli změny, protože oznámily svůj odchod z dohody, kterou Trump označil za „nejhorší dohodu vůbec“. OSN má zrušit embargo na prodej konvenčních zbraní do Íránu v polovině října, což je pro Spojené státy nepřípustné a dle oficiálních prohlášení udělají vše proto, aby k tomu nedošlo. V praxi žádný stát Evropské unie pravděpodobně nebude prodávat zbraně do Íránu a opatření Spojených státůmá spíše odradit Čínu a Rusko od prodeje zbraní. Čína a Rusko jsou obzvláště neústupné v odmítání postoje Spojených stát.

Íránský prezident Hasan Rúhání měl v neděli živé televizní zasedání vlády, kde se veřejně vyjádřil k akcím a prohlášením Spojených států. Pogratuloval světovým mocnostem, že nepodlehly nátlaku Spojených států a dodal, že pokud se Spojené státy pokusí „šikanovat“ ostatní, aby obnovily sankce OSN vůči Íránu, bude mít Írán „rozhodnou odpověď“.

Poukazujíc na to, jak se Spojené státy po svém jednostranném odstoupení od jaderné dohody pokusily získat podporu dalších signatářů jaderných dohod, Rúhání uvedl, že Spojené státy očekávají, že Írán bude jednat iracionálně, což jim dá záminku k vytvoření mezinárodní koalice proti Íránu. Írán je přesvědčen, že Trump se snaží zviditelnit íránskou krizi před americkými volbami, které se datují na 3. listopad.

Generální ředitel energetického inspektorátu OSN Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) tento týden v pondělí potvrdil, že Írán spolupracuje s jeho inspektory.

Photo Credit: Twitter Unews Press Agency