Nově vznikající obchodní partnerství Jižní Koreje a Uzbekistánu

Jihokorejská vláda v letošním roce zahájila obchodní jednání s Uzbekistánem. Jedná se o další krok směrem k prosazení iniciativy prezidenta Mun Če-ina v rámci tzv. strategie Nová severní politika s cílem zlepšit vztahy Jižní Koreje se zeměmi ve Střední Asii.

Jihokorejská zpravodajská agentura Yonhap News Agency uvedla, že místopředseda vlády a ministr financí Hong Nam-ki se na oficiální tiskové konferenci vyjádřil, že oficiální rozhovory s Uzbekistánem začnou letos po dokončení nezbytných kroků, včetně předložení zprávy Národnímu shromáždění o vývoji dosavadních bilaterálních dohod.

„6. července byla uzavřena společná studie proveditelnosti týkající se korejsko-uzbeckého obchodu, po které následovalo veřejné slyšení 31. července,“ uvedl Hong Nam-ki během ministerského setkání ve vládním komplexu v Soulu v Gwanghwamunu. „Vláda zahájí obchodní jednání s cílem posílit postavení země na rychle se rozvíjejícím trhu.“

Jihokorejská vláda od partnerství s Uzbekistánem očekává hmatatelné hospodářské výsledky. Mezi další klíčové země, které vláda nazývá jako „Nové severské národy“, bylo zařazeno také Rusko a Mongolsko. Jihokorejsko-uzbecká spolupráce se zaměří na více než 100 bilaterálních obchodních projektů, které jsou výsledkem jednání na summitu obou zemí v Uzbekistánu v dubnu 2019.

V rámci jednání do Jižní Koreje v průběhu roku přijede uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev, aby posílil partnerství obou zemí. Státní návštěva má podpořit „investiční rozvoj“, který ministerstvo financí nazvalo pokročilou formou financování projektů na klíč. Jedná se o iniciativu podporující růst s vysokou přidanou hodnotou, která je plně plánována a řízena korejskými investory, včetně plánování obchodních modelů, kapitálových investic, nákupu produktů, výstavby a provozu zařízení.

Rovněž je třeba diskutovat o prodloužení společného tříletého obchodního projektu týkajícího se ukončení platnosti Fondu pro hospodářský rozvoj (EDCF) ve výši 500 milionů dolarů (113 miliard korun). V rámci tohoto projektu pomohla Jižní Korea v zemi zřídit lékařskou fakultu, národní onkologické centrum a národní geografický informační systém.

V průběhu posledních několika let objem obchodu mezi Jižní Koreou a Uzbekistánem stále narůstá. Data z ministerstva obchodu, průmyslu a energetiky ukazují, že vývoz Jižní Koreje do zemí Střední Asie v roce 2018 prudce vzrostl na 2,1 miliardy dolarů, což je o 79,4 procenta více než v předchozím roce, což je rychlý nárůst z 1,1 miliardy dolarů v roce 2017, kdy došlo k meziročnímu skoku 27,2 procenta.

Mezi klíčové položky pro export patří mimo jiné spotřební zboží, automobily, automobilové díly a elektronická zařízení. Více než 60 korejských firem, včetně Samsung Electronics, LG Electronics a POSCO International, v zemích Střední Asie založilo své korporátní pobočky.

Korejská agentura pro technologie a normy pod dohledem ministerstva obchodu uspořádala poradní setkání se svým uzbeckým protějškem agenturou UZSTANDART v listopadu loňského roku, aby byly prodiskutovány regulace související s technologiemi a celkovými pravidly certifikace, což je klíčová otázka pro export zboží a technologií jihokorejských firem.

Jak uvedl zpravodajský server UZ DAILY, Uzbekistán a Jižní Korea také dlouhodobě jednají o výstavbě vysokorychlostních železnic v Uzbekistánu, výrobě ekologických automobilů, projektech na vytvoření infrastruktury cestovního ruchu, inteligentních měst a pěstování zemědělských produktů zaměřených na export.

V rámci bilaterálních jednání se uskutečnilo otevření Taškentského centra pro rozvoj podnikání Agentury pro rozvoj obchodu Jihokorejské republiky. Cílem centra je rozvíjet ekonomiku a infrastrukturu v zemi a podporovat podnikání.

Pouze v Uzbekistánu má své zastoupení více než 70 jihokorejských společností, což je více než 630 podniků s jihokorejskými investicemi. V roce 2018 bylo založeno více než 150 podniků s jihokorejskými investicemi. Objem obchodu mezi oběma zeměmi v roce 2018 přesáhl více než 2 miliardy dolarů, což je o 57% více než v roce 2017.

 

Photo credit: Embassy of Uzbekistan, New Delhi