Informační blackout, COVID-19 a dozvuky rohyngské krize v Myanmaru

Myanmar je možná jediná země na planetě, kde část populace nikdy neslyšela o COVID-19.

Skupiny bojující za lidská práva upozornily, že je vysoce pravděpodobné, že část obyvatelstva na západě Myanmaru nikdy neslyšela o šíření nového typu koronaviru COVID-19, a to díky plošnému vypnutí internetu, které v oblasti trvá již více než rok. Aktuálně více než 800 000 obyvatel setrvává v tzv. „informačním blackoutu“.

Na západě země již od roku 2017 probíhá vleklý konflikt mezi myanmarskou vládou a arakanskou armádou ve státě Rakhin. Stovky tisíc Rohingyů, muslimské etnické menšiny, uprchly z perzekuce v myanmarském státě Rakhin (dříve též známý jako Arakanský stát), což podnítilo historickou migrační krizi. Od té doby ve státě Rahkin dochází k etnickým čistkám a pravidelným střetům muslimského a buddhistického obyvatelstva.

V červnu loňského roku myanmarská vláda vedená generální tajemnicí Aung San Suu Kyi přerušila přístup k internetu devíti městským oblastem v oblasti státu Rakhin kvůli obavám, že se používala ke vznícení střetů mezi myanmarskou armádou a arakanskými povstalci.

Podle zpravodajského portálu CNN Human Rights Watch a Amnesty International tvrdí, že prodloužené odstavení ohrožuje životy nejen proto, že lidem brání v podávání zpráv o možném porušování lidských práv, ale také proto, že je odřízlo od kampaní veřejného zdraví o pandemii COVID-19.

“Vzhledem k ozbrojenému konfliktu mezi myanmarskou armádou a arakanskou armádou ve státě Rakhine, uprostřed pandemie je pro civilisty rozhodující získat informace potřebné k tomu, aby zůstali v bezpečí,” uvedla pro server CNN Linda Lakhdhir, asijská právní poradkyně organizace Human Rights Watch ve svém prohlášení.

Přístup k internetu hraje klíčovou roli v tom, že umožňuje lidem přístup k informacím o COVID-19 a karanténě, a dodržování dalších opatření, které mají zabránit dalšímu šíření viru. Koalice nevládních organizací vyzvala Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby naléhala na Myanmar, aby v době pandemie ukončila odstavení internetu. Záměrné vypnutí nebo omezení přístupu na internet kromě svobody projevu porušuje i více práv a podkopává úsilí o kontrolu viru.

Photo credit: Billow 926