Parlamentní volby v Gruzii: Návrat Saakašviliho k moci?

Přední gruzínská opoziční strana Sjednoceného národního hnutí (UNM) uvedla, že v případě, že zvítězí v říjnu letošního roku v parlamentních volbách, tak se bývalý prezident Mikheil Saakašvili stane předsedou vlády. Jednalo by se tak o dramatický návrat Saakašviliho z ukrajinského exilu, kam odešel poté, co byl zbaven gruzínského občanství v roce 2015. Strana Sjednoceného národního hnutí (UNM) vládla Gruzii v letech 2004 až 2012, právě za vlády Saakašviliho.

Strana Sjednoceného národního hnutí (UNM) a dalších 10 politických stran souhlasilo, že podpoří Saakašviliho kandidaturu na vedení jejich bloku, pokud koalice zvítězí ve volbách 31. října, uvedl v pondělí na tiskové konferenci v hlavním městě Tbilisi předseda strany UNM Grigol Vašadze. Tento krok znamená, že nadcházející parlamentní volby budou soubojem dvou nejvýraznějších oponentů gruzínské politické scény za posledních deset let – Mikheila Saakašviliho a vůdce vládnoucí strany Gruzínský sen (GD) miliardáře Bidziny Ivanišviliho.

“Využívání Saakašviliho zdrojů je pro náš stát absolutně nezbytné pro dosažení jeho cílů v oblasti domácí a zahraniční politiky,” uvedl v oznámení předseda UNM Grigol Vašadze. “Má kontakty, zkušenosti a autoritu v obchodních kruzích mimo Gruzii a autoritu mezi nejvyššími představiteli spojeneckých zemí.”

Mikheil Saakašvili se chopil moci během tzv. Revoluce růží v roce 2003, která zbavila moci bývalého gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. Saakašvili byl gruzínským prezidentem dvě funkční období do roku 2013, kdy jeho politická strana UNM prohrála volby a většinu získala nově vzniklá strana Gruzínský sen (Georgian Dream), kterou v roce 2012 založil miliardář Bidzina Ivanišvili, nejbohatší muž země a toho času gruzínský premiér.

Nová vláda obvinila Saakašviliho ze zneužití pravomoci během jeho dvou volebních období na pozici prezidenta Gruzie. Když proti němu byla vznesena prokuraturou země četná obvinění, Saakašvili uprchl ze země. Mikheil Saakašvili byl následně v roce 2015 oficiálně zbaven gruzínského občanství, přičemž on sám toto obvinění odmítl jako politicky motivované.

Podle průzkumu Mezinárodního republikánského institutu mezi 1 500 Gruzínci, provedeného mezi 4. červnem a 2. červencem, se UNM a sjednocená opozice umístily na druhém místě, přičemž 16% respondentů je označilo za jejich první volbu ve volbách. Průzkum vedl s 33% Gruzínský sen (GD).

Je ovšem možné, že Saakašviliho možný návrat na gruzínskou politickou scénu pravděpodobně pouze poškodí vyhlídky jemu loajální politické strany UNM. Strana Gruzínský sen (GD) má oproti UNM již nyní velký náskok a její popularita v Gruzii během několika posledních měsíců stále roste, zejména díky úspěchům současné vlády v boji proti epidemii COVID-19. Nyní, když je polarizující Saakašvili na kandidátce strany UNM, se šance na vítězství vládnoucí strany jeví ještě silnější.

GD je již dlouho kritizována za to, že pro její volbu je jen jediný důvod – a to ten, že se nejedná o UNM a Saakašviliho. Tento důvod s voliči v průběhu času rezonoval čím dát tím méně, ale nyní je politická platforma GD díky potenciálnímu návratu gruzínského exprezidenta opět aktuální.

“Nominace Saakašviliho je špatným znamením pro opozici,” uvedl pro server Eurasianet Kornely Kakachia, šéf gruzínského politického institutu v Tbilisi. “Gruzie potřebuje vůdce konsensu, aby zpochybnila GD, nikoli někoho, kdo by ho rozdělil,” řekl Kakachia.

 

Photo credit: Azeri Daily