Mauricius vyhlásil nouzový stav: Ekologická katastrofa se šíří Indickým oceánem

Únik ropy z japonské velkoobjemové lodi v Indickém oceánu poblíž ostrova Mauricia, který započal před dvěma týdny, způsobuje ekologickou katastrofu, která ohrožuje korálové útesy, ryby a další mořský život.

Mauricius s populací přibližně 1,3 milionu se nachází asi 2 000 km východně od Mosambiku u jihovýchodního pobřeží Afriky. Loď Wakashio byla na cestě z Číny do Brazílie, když 25. července narazila na útes poblíž mauricijské rezervace Blue Bay Marine Park. Velkoobjemová nákladní loď Wakashio, vlastněná japonskou společností Nagashiki Shipping Company, převážela celkem 3 800 tun ropy.

Dle odborníků množství ropy vyteklé z japonské lodi poblíž lagun a pobřežních oblastí jihovýchodního Mauricia je relativně nízké ve srovnání s velkými úniky ropy, které svět zažil v minulosti, avšak škody a dopady, které tento únik způsobují, budou do budoucna devastující a dlouhotrvající.

Dne 7. srpna, téměř dva týdny po ztroskotání lodi, vláda Mauricia již oficiálně uvedla, že z trhliny v trupu lodi uniká stále ropa a premiér Pravind Kumar Jugnauth vyhlásil stav ekologické krize a požádal naléhavě o mezinárodní pomoc.

Na rozdíl od většiny předchozích ropných úniků na moři, došlo k tomuto na místě, kde se vyskytují ekologicky chráněné mořské ekosystémy. Mauricius je hotspotem biologické rozmanitosti s vysokou koncentrací rostlin a živočichů, které jsou v této oblasti jedinečné. Proto největší obavy z možného vážného dopadu na životní prostředí nezpůsobují nikoli velikost ropného úniku z lodi, ale právě místo úniku.

Satelitní snímky zveřejněné minulý pátek ukázaly, že do tyrkysových vod se šíří ropná vrstva, která zanesla některé části paliva přímo na břeh.

Francie spolu s ostrovem Réunion (francouzské zámořské území) vyslala speciální týmy a vybavení, aby pomohla Mauriciu vypořádat se s únikem. Také Indie se zavála k pomoci a poslala na Mauricius technické vybavení a tým specialistů, aby pomohla místním úřadům vyrovnat se s ekologickou krizí.

Japonská společnost Nagashiki Shipping Company uvedla, že se několikrát pokusila osvobodit tanker, ale úsilí bylo brzděno přetrvávajícím špatným počasím. Japonská vláda se taktéž zavázala k pomoci, proto minulý týden vyslala speciální tým, který by pomohl s odstraňováním ropy.

Podle nejnovějších zpráv se loď v sobotu 15. srpna zlomila a plány na odtažení jsou v procesu rychle realizace. V neděli úřady Mauricia uvedly, že záďová část plavidla byla zcela oddělena, přičemž zbytek lodi pomalu odtáhly dva remorkéry směrem k širému moři. Vědci tvrdí, že plný dopad úniku se stále vyvíjí, ale poškození by mohlo ovlivnit Mauricius a jeho ekonomiku závislou na cestovním ruchu po celá desetiletí.

Dle Reuters, Národní krizový výbor země uvedl, že drsné povětrnostní zhoršily podmínky pro odstranění zbývajícího oleje na lodi. Díky těmto podmínkám a vodním proudům se ropa dostala do oblastí, kde se nachází důležité mořské ekosystémy.

Zdroj grafu: Reuters

Jak uvádí Úmluva OSN o biologické rozmanitosti, mořské prostředí Mauricia je domovem  přibližně 1700 druhů, včetně 800 druhů ryb, 17 druhů mořských savců a dvou druhů želv. Díky korálovým útesům, mořským řasám a mangrovníkům je mauricijská oblast mimořádně bohatá a biodiverzitní.

 

Photo Credit: Twitter ajplus