Široce kritizovaný filipínský protiteroristický zákon je schválen

Filipínský prezident Rodrigo Duterte podepsal široce kritizovaný protiteroristický zákon, podle něhož se kritici mohou obávat, že by mohl být použit k potlačení lidských práv.

Duterte podepsal zákon 3. července, tři týdny poté, co Kongres předložil návrh zákona na jeho kontrolu. Mluvčí paláce tvrdil, že právnímu týmu byl nejprve dán úkol prozkoumat obsah návrhu zákona, než byl předložen prezidentovi k podpisu. Opozice projevila silný nesouhlas vůči tomuto zákonu, což zpozdilo samotné podepsaní zákona filipínským prezidentem.

Problematika tohoto zákona je spojená s tím, že dle právníků používá nejasnou a příliš širokou definici terorismu, což umožňuje zatýkání bez záruky a také umožňuje orgánům zadržovat jednotlivce po dobu několika týdnů bez řádného obvinění.

Vláda však tvrdí, že tyto pravomoci, které zákon dodává, umožňují včas reagovat na militantní hrozby. Právníci varují, že zákon lze použít k umlčení oponentů vůči filipínskému režimu, a dokonce může omezit přístup k humanitární pomoci. Zákon prošel v pátek, který by měl nahradit již existující protiteroristický zákon z roku 2007.

Duterteův souhlas k vydání zákonu přišel poté, co vyšla kritická zpráva vydaná Organizací spojených národů, která se vyjadřovala k prezidentuře Duterta. Tato zpráva ho obvinila z veřejnému podněcování násilí a k podpoře porušování lidských práv, především během tzv. Války proti teroru.

Zákon na Filipínách způsobil celou řadu protestů, kde aktivisté varovali již před zmíněnou problematikou zákona.  Zastánci zákona však tuto skupinu obvinili z manipulace veřejného mínění proti návrhu zákona. Je třeba zmínit, že kritiku tohoto zákona nacházíme v různých sektorech a oblastí – mezi kritiky zákona například patří bývalý viceprezident země, soudci Nejvyššího soudu, kteří jsou již v důchodu, studenti práva, katolické školy, majitelé soukromých škol, náboženské úřady, úředníci místní správy, ale také velké firmy. Naproti této protestující skupině stojí armáda, která pro změnu upozorňuje na fakt, že zákon je potřebný k řešení problematiky teroristické skupiny Abu Sayyaf, která operuje na jižních Filipínách a je údajně napojená na ISIS.

Hlasování v Kongresu odráželo rozdělený názor v zemi, protože desítky poslanců v takzvané „nadpoloviční většině“ se buď zdrželo hlasování, nebo hlasovalo proti návrhu zákona. Asi 20 zákonodárců změnilo své kladné hlasy kvůli veřejným demonstracím.

Foto: twitter.com