Teroristický útok na pákistánskou burzu v Karáčí

Čtyři ozbrojenci zaútočili na pákistánskou burzu v Karáčí, zabili dva příslušníky ochranky a než byli zneškodněni policejními složkami, zranili sedm dalších osob.

Útočníci zahájili granátový útok na budovu burzy v hlavním městě pákistánské provincie Sindh. Zaměstnanci burzy se stačili schovat do uzamčených prostor uvnitř budovy a mnoho z nich se podařilo evakuovat.

K útoku se přihlásilo militantní hnutí Balúčské osvobozenecké armády. Etnická skupina Balúčů bojuje od 70. let 20. století za samostatnost svého území a větší podíl zdrojů (zejména za ropné nerostné bohatství) v pákistánské provincii Balúčistán.

Ačkoliv za sebou Pákistán má roky násilí, zejména ze strany militantních islamistických skupin, tak podobné útoky se během posledních let staly vzácnými.

Generální inspektor policie Sindh Ghulam Nabi Memon, řekl zpravodajskému serveru BBC Urdu, že „Útočníci přijeli k budově burzy ve stříbrném voze značky Toyota a okamžitě začali pálit na všechny kolem. Útočníci byli vyzbrojeni automatickými puškami a granáty.“

Tři policejní úředníci patří mezi sedm zraněných, kteří byli hospitalizováni v místní nemocnici.

Memon řekl, že útočníkům se nepodařilo vstoupit do hlavní budovy a palné zbraně, granáty, a další výbušniny byly zabaveny policejními složkami. Karáčská burza potvrdila, že se do budovy nedostali žádní ozbrojenci.Ředitel Abid Ali Habib uvedl, že ozbrojenci se vydali z parkoviště a „zahájili palbu na všechny“. Podle zpráv se většině přítomných osob podařilo z místa uniknout nebo se skrýt v uzamčených místnostech uvnitř budovy.

„Zamkli jsme se v našich kancelářích,“ řekl agentuře Reuters Asad Javed, zaměstnanec burzy.

Burza má kanceláře pro stovky finančních institucí a nachází se v zóně vysokého zabezpečení spolu s centrálámi bank a dalších podniků. Dle vyjádření ředitele burzy v budově běžně pracuje ve všední den až 8 000 lidí, ale jejich počet byl snížen kvůli opatřením během pandemie COVID-19.

Za co bojují Balúčové?

Balúčská osvobozenecká armáda (BLA) je jednou z mnoha ozbrojených odbojových skupin v Balúčistánu, která se v minulosti přihlásila k podobným ozbrojeným útokům.

Útok příslušníky Balúčské osvobozenecké armády v roce 2018 na čínský konzulát v Karáčí si vyžádal čtyři oběti. V loňském roce BLA zaútočila na pětihvězdičkový hotel v přístavním městě Gwadar v Balúčistánu. Hotel je výsledkem čínského projektu v hodnotě několika miliard dolarů a byl vybrán za účelem cílení na čínské a další investory. Separatističtí militanti v Balúčistánu se tvrdě staví proti čínským investicím a tvrdí, že čínské aktivity v oblasti nejsou pro místní obyvatele prospěšné.

BLA původně požadovala politickou autonomii pro provincii, ale postupně se vyvinula v násilné ozbrojené separatistické hnutí a je Pákistánem, Velkou Británií a USA označena za teroristickou organizaci.