Nepálský parlament schválil novou mapu země

Nepál zveřejnil novou politickou mapu. Mapa ukazuje oblasti Lipulekh, Kalapani a Limpiyadhura jako součást nepálského území, čímž zpřísnila svůj postoj k nedávno rozšířenému územnímu sporu s Indií.

Horní komora nepálského parlamentu ve čtvrtek (18. června) schválila novou mapu země. Nová mapa zahrnuje i území, které je pod kontrolou sousedící Indie. Pohraniční území jsou časté důvody k napjatým vztahům mezi jihoasijskými státy.

Indie danou mapu regionu, který Nepál přijal za své- oblast Limpiyadhura, Lipulkeh a Kalapani vyskytujíc se od západu země – odmítla s tím, že není založena na historických skutečnostech nebo důkazech.

Členové Národního shromáždění (horní komory) Nepálu hlasovali 57-0 pro návrh zákona o ústavě, který by se měl zabývat nahrazením staré mapy, uvedl předseda domu Ganesh Prasad Timilsina. Návrh zákona byl o víkendu schválen dolní komorou.

“Máme dost faktů a důkazů a budeme jednat (s Indií) tak, abychom vyřešili spor diplomatickými jednáními,” řekl ministr práva Shiva Maya Tumbahamphe parlamentu. Nová mapa vyžaduje souhlas prezidenta Bidhya Devi Bhandariho.

Jak uvádí The Diplomat ve své zprávě, hádky o správnosti mapy začaly už minulý měsíc poté, co Indie otevřela 80 km dlouhou silnici, která vede od severního státu Uttarakhand do Lipulekh hraničící s tibetskou oblastí Číny, z níž asi 19 km prochází oblastí, o níž Nepál říká, že k ní patří.

Cesta značně zkracuje dobu cesty a vzdálenost od Indie k tibetskému jezeru Mansarovar, které Hinduisté považují za svaté.

Na základě smlouvy z roku 1816 (vydanou Britskou Východoindickou společností) Nepál tvrdí, že oblast patří zemi, protože řeka v regionu vytvořila přirozenou západní hranici s Indií. Sporná půda o rozloze přibližně 372 km2 je strategicky umístěna na křižovatce mezi Nepálem, Indií a Tibetem. Indie udržuje bezpečnostní přítomnost v oblasti od roku 1962, kdy docházelo k pohraničním válkám s Čínou.